- FUNGHI ESPRESSO
Az újrahasznosítás egyik legszebb példája: a Funghiespresso nevű olasz startup rájött, hogy a kávézacc tele van olyan asványi és egyéb tápanyagokkal, amelyek tökéletes talajt jelentenek bizonyos gombák termesztéséhez. A cégnek több kávézóval van szerződése, ahonnan hetente kétszer elhozzák az egyébként kidobásra váró kávézaccot. Ebbe ültetik el a spórákat, és dobozokban árulják, amiket otthon a leírás szerint (nagyon egyszerűen) kell vízbe meríteni és vízzel spriccelgetni, és pár hét múlva gyönyörű, nagyon finom gombáink lesznek. A műveletnek gyakorlatilag nincs ökológiai lábnyoma, sőt a végén megmaradó kávézaccot sem kell kidobni: kitűnő minőségű komposzt lesz belőle. A cégtől éttermek is rendelhetnek.
- NŪFOOD
A Dovetailed fiatal angol csapat, elképesztő fejlesztése pedig egy gyönyörű designú, okostelefonnal irányítható 3D-s kis nyomtató, a Nūfood. Ez a minden konyhában elférő robot apró golyócskákat gyárt, amelyeket a kiválasztott folyadékkal tölt meg, illetve abból készít – ez lehet gyümölcslé, alkohol, különböző ízű krémek. Egy app segítségével választjuk ki a formát, amivé a felületüket borító anyagnak köszönhetően összeállnak. Kísérletezhetünk ízek vegyítésével is, és a forma egészen addig egyben marad, amíg bele nem harapunk: akkor következik az ízrobbanás.
- ESKESSO
Ez a találmány is okostelefonnal irányítható, de nem ez a legnagyobb előnye. Az Eskesso sous vide technológiával készíti el az ételt: beletesszük az előkészített (akár a náluk vásárolt, akár saját magunk által összeállított, vákuummal lezárt) zacskót egy fazék vízbe, majd belemerítjük az Eskesso lelkét jelentő hengert is, amit a megfelelő időben – akár a távolból is – az okostelefonunkról bekapcsolunk, beállítjuk a főzési időt, és mire hazaérünk, az étel készen vár. A technológiának köszönhetően a lakás nem lesz ételszagú, az ízek százszázalékosak, és az egész sokkal egészségebb.
- REVOILUTION
Saját préselésű olívaolaj: ez is lehetséges. A Revoilution tulajdonképpen egy otthoni olajsajtoló, amibe csak bele kell illeszteni az előre elkészített (megvásárolható), az olajbogyók húsát tartalmazza kockát, megnyomni a gombot, és már csöpög is kifelé a frissen, hidegen sajtolt olívaolaj. Az olaj aromájának intenzitását is be lehet állítani, maga az íz pedig üde és friss, kicsit sem fás (mint némelyik, rosszabb minőségű olívaolaj).