Hirdetés
Hirdetés

13 fajta bor, ami jó, ha van otthon – Fajták és stílusok kezdő gyűjtőknek

SZERZŐ: Király Márton
2022. augusztus 16.
Nem könnyű eligazodni a borok világában, de ha szeretnéd mélyíteni a tudásod, akkor érdemes egy alap listával kezdeni, amelyekből érdemes tartanod otthon egy-egy palackkal és ami a későbbiekben akár egy komollyá kibontakozó gyűjtemény szilárd alapja is lehet. A személyes ízlés, a tárolókapacitás persze mindenki esetében más és más irányba súlyozhatja a listát, de az alábbi tizenhárom, a világ minden tájáról származó borral belevághatunk a kalandba.
Hirdetés

Képzeljük el azt a nagyszerű helyzetet, ha a pincénkben, borhűtőnkben minden elképzelhető alkalomra ott lapul a megfelelő palack! Hogy bárkit, ha hozzánk érkezik vendégségbe, olyan borral tudunk kínálni, amiről tudjuk, hogy biztosan fog tetszeni neki! Hogy olyan tételek vannak a birtokunkban, aminek a kibontását különleges alkalomra tartogatjuk, és a bor megkóstolását legalább olyan izgatottan várjuk, mint az alkalmat, amire kiválasztottuk!

Champagne

Napóleon szerint győzelem esetén megérdemeljük, vereség esetén szükségünk van rá. Minden buborékok királyának helye van a gyűjteményben. Az igazán nagyszabású ünnepségek elengedhetetlen kísérője ez. Választhatjuk a nagyobb pezsgőházak könnyen beszerezhető, Forma 1-es dobogókról és James Bond filmekből ismerős, ikonikus megjelenésű palackjait, de választhatunk valami különlegesebbet is. A helyi kistermelők, azaz growerek pezsgői mindig kisebb mennyiségben, de nagy odafigyeléssel készülnek, kifoghatunk olyan palackokat, amiknek stílusa egyedi, izgalmas.

Ha pedig valami igazán komoly pezsgőt szeretnénk gyűjteményünkbe, akkor az évjáratos champagne az igazán jó választás.

Prosecco/Cava/Franciacorta

Nem minden alkalom kiált champagne-ért, érdemes helyet hagyni gyűjteményünkben a mindennapok buborékjainak is. Készítési módszerének köszönhetően a prosecco friss, gyümölcsös, laza, jó ivású ital, nyoma sincs benne a champagne érett, élesztős ízjegyeinek, komolyságának. Ha azonban ezt keressük, akkor a méthode traditionelle eljárással készült spanyol cava, vagy az olasz franciacorta stílusban és ár-érték arányban a legjobb választás.

Rajnai rizling

A rajani rizling stílusa nagyon széles skálán mozog. A könnyű, üde, virágillatú, tartályban erjesztett boroktól a fahordóban érlelt, hosszú-hosszú időre eltehető, palackban csak fejlődő, dűlőszelektált tételeken keresztül egészen az édes desszertborokig minden stílusban készül. Érdemes megtalálni a számunkra megfelelőt, hiszen Wachau mást ad mint Rheingau, Mosel stílusa más, mint Elzászé, és akkor még nem is említettük az ausztráliai Claire Valley rizlingjeit, vagy az Egyesült Államokban rizlinggel dolgozó pincészetek borait. 

Sauvignon Blanc

Az örök közönségkedvenc, a nagy közös nevező. A sauvignon blanc jellegzetes illatát könnyű felismerni, és nehéz nem szeretni. Az összetéveszthetetlen fajtajelleg mellett a sauvignon blanc-nak rengeteg stílusa létezik. A harsány, trópusi gyümölcsökkel megrakott kortyot Új-Zélandon, a friss, ropogós bodzás-zöldpaprikás karaktert Chilében találjuk. Ha pedig kifinomultabb, kevésbé kirobbanó élményre vágyunk, a Loire-menti pincészetek egreses-zöldteás, finoman ásványos borait érdemes kipróbálnunk.

Furmint

A furmint az utóbbi években elindult (a remélhetőleg) világhódító útjára. Bár szerepe nem elhanyagolható a tokaji aszú alapanyagaként sem, itt most a száraz borként elkészített változatot említenénk. Csontszáraz, temérdek ásvánnyal, esetleg hordós-zamatos hosszú érlelhetőséggel, egy jó furmint nem hiányozhat a polcunkról. 

Chardonnay

Egyértelműnek, egyszerűnek tűnhet ez a javaslat, de az egyik legbonyolultabb tétel a listán. A világ legnagyobb mennyiségben termelt borszőlőjének ugyanis nincs két egyforma arca. A tökéletes terroir-szőlő, nagyon alkalmas arra, hogy visszaadja a terület jellegzetes karakterét, ahonnan származik. Ezerféleképpen elkészíthető, és ha összehasonlítunk két egymástól nagyon eltérő stílusban elkészített chardonnay-t, olyan érzésünk támadhat, mintha a két bor nem is ugyanabból a fajtából készült volna. Nem is érdemes mindössze egyetlen stílusban készült chardonnay-re korlátoznunk a gyűjteményünket, találjuk meg a számunkra leginkább tetszőt, és ez érkezhet az Egyesült Államok vajas-krémes ízvilágával, Chablis metsző savaival, vagy éppen Burgundia hihetetlen rétegzettségével és eleganciájával. 

Pinot Noir

Ha a Côte-d'Or-ról származó óvilági, klasszikus stílust, ha az újvonalas új-zélandi változatot választjuk is, a pinot noir kihagyhatatlan minden gyűjteményből. Hasonlítsuk össze a két stílust, fedezzük fel a burgundiai klasszifikációs szintek közötti különbségeket, találjunk rá kedvenc dűlőnkre.

Egy komoly, jó évjáratból származó pinot noir akár több évtizedig is érlelhető.

Jó választás, ha azt szeretnénk, hogy valami különlegesség lapuljon a pincénkben, aminek évekkel későbbi kibontása ünnep lesz számunkra. De akkor is érdemes ide fordulni, ha komolyan érdekel minket a bor, mint pénzügyi befektetés. Egy grand cru de Bourgogne esetében megtaláljuk a számításainkat. 

Bordeaux

Ebben az esetben nem egyetlen fajtáról van szó, hiszen a bordeaux-i vörösborok a kevés kivételtől eltekintve általában cuvée-k. Bár Bordeaux-ban készítenek fehér-, sőt habzóborokat is, listánkban a klasszikus vörös értendő Bordeaux alatt. Az itt található nagynevű chateau-k első borainak ára gyakran csillagászati összegekre rúg, de ezek a borok is inkább a befektetői kategóriába tartoznak. Könnyűszerrel felfedezhetjük a jobb, és bal partok stílusát ennél megfizethetőbb áron. Fontos megjegyezni, hogy a bordeaux-i fajták közül a legtöbb, a cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec önállóan is mind-mind érdemesek a figyelemre, fajtaborként is helyük van a gyűjteményben. Bordeaux azonban kihagyhatatlan és megkerülhetetlen, és ezek a fajták itt nagyon szép arcukat mutatják, ezért így együtt kerültek fel a listára.  

Syrah

A syrah esetében ismét több lehetőségből választhatunk. A Rhône völgyéből származó óvilági syrah vagy egy ausztrál shiraz stílusa között a különbség óriási. A két elnevezés ugyanazt a szőlőfajtát jelenti, mindössze arra a stílusra utal, ahogyan a bor készül. A syrah jellemzően a visszafogottabb, európai iskola jelzője, a shiraz pedig a harsányabb újvilági ízlés szerint készült bor neve. 

Sangiovese

 Toszkána legnagyobb mennyiségben termelt borszőlője, az ikonikus chianti alapanyaga, az olasz konyha tökéletes kísérőbora, és ezeknél is sokkal több a sangiovese. A szőlőfajta az utóbbi években kezd igazán magára találni, kiemelve a chiantit az asztali bor osztályából, maga mögött hagyva szalmafonatú palackokat és kockás terítős hangulatot. Megmutatta, hogy érlelni is érdemes, hogy jól áll neki a fahordó. Akár mint Chianti Classico Riserva, akár mint Brunello di Montalcino kerül a gyűjteményünkbe, biztosan az egyik ékköve lesz annak.

Hirdetés

Tempranillo

A legfontosabb spanyol szőlőfajta, grillezett ételek remek kiegészítője. Sok komoly tempranillo a spanyol érlelési rendszernek köszönhetően már érett állapotban kerül a piacra, nem kell azt hosszú évekre a pincénkben őrizgetni, készek a fogyasztásra. 

Édes bor

Egy mondás szerint minden magyar háztartásban van egy tokaji aszú a szekrény tetején. A különleges alkalomra kapott és még különlegesebb alkalomra tartogatott palack aztán az évek során berendezési tárggyá válik, a nagy alkalom pedig gyakran sohasem érkezik el… Az édes borok fogyasztásának pedig megvan a maga különleges varázsa. Akár sütemény mellé kóstoljuk, akár ünnepen koccintunk vele, akár egy csendes téli estén egy jó könyv mellé választjuk, egy portói, vagy tokaji aszú nagy örömet tud okozni. Sőt, ha kísérletező kedvünk van, tegyünk egy burgundikehelybe pár jégkockát, és töltsünk rá édes szamorodnit! Egyedi élményben lesz részünk, ami még a nyári melegben is jól fog esni.  

Nem kell feltétlenül elköteleznünk magunkat a legmagasabb puttonyszám vagy egy palack tokaji esszencia mellett. Egy édes szamorodni, vagy éppen késői szüretelésű tokaji is remek belépő az édes borok világába.

+1

A lista utolsó helyére nem fajtát és nem is borvidéket tettünk. Az utolsó hely a mindenkori újdonságnak szól. Nagyszerű, ha megtaláltuk kedvenc borainkat és ismerjük azokat a stílusokat, amiket bármikor szívesen kóstolunk, de a legnagyobb hiba lenne ezekben a körökben megragadni. Keressük az újdonságot, merészkedjünk ismeretlen területekre, kísérletezzünk és legyünk nyitottak! Próbáljunk ki ismeretlen szőlőfajtákat! Ha szembe jön velünk egy kék bakator, vagy egy petit manseng, ne habozzunk kipróbálni! Kóstoljunk narancsbort és pét-nat-ot! Kóstoljunk biodinamikus műveléssel készült borokat, szűretlen tételeket! Lépjünk ki a komfortzónánkból! Lehet, hogy nem minden fog ízleni, sőt, valószínű, hogy érnek majd csalódások, de annál több sikerre számíthatunk, ha nyitottan kóstolunk, és nem szűnünk meg érdeklődni, hiszen a világ tele van nagyszerű borokkal, amik csak arra várnak, hogy mi felfedezzük őket. Listánk utolsó helye ezeknek a boroknak szól. 

Forrásaink voltak:

1,2,3

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram