Hirdetés
Hirdetés

A borkóstolás szabályai – Tiltott, tűrt és támogatott viselkedés a pincében

SZERZŐ: Király Márton
2022. augusztus 5.
Egy borászat látogatásnak megvannak a maga íratlan szabályai, elvégre, ha egy borászati munkatárs, esetleg maga a borász megtisztel minket az idejével, tudásával, akkor ezt a tiszteletet illik viszonozni is. Túl hamar virágos jókedvre derülni a pince hordói között, vagy éppen a kóstolóterem kanapéján nem éppen a bor és szőlő iránt érdeklődő komoly vendég ismérve.
Hirdetés

Egy borászat meglátogatása különleges élményt- a színfalak mögé betekintés varázsát adja. Ki tudna hitelesebb képet festeni egy borvidék fajtáiról, a borszaküzletekből már ismert kedvenc borainkról, mint azok, akik az egész mögött állnak, a készítők.

A borkóstolás és pincelátogatás lehet komoly, szakmai esemény, de jellemzően inkább népszerű kikapcsolódási forma, aminek nem szabadna a szabályokról szólnia. Alább felsoroljuk azokat a szabályokat és igazodási pontokat, amik figyelembevételével kellemesebbé tehetjük az élményt a velünk együtt érkezők és – elsősorban – saját magunk számára.

Köpni, vagy nem köpni?

Nem, nem kell minden esetben és minden kínált bort kiköpni, a kérdésre a választ a helyzet válogatja. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy éppen az Opus One birtok vendégei lehetünk a kaliforniai Oakville-ben, és poharunkba egymás után kerülnek a pincészet első és második borának különböző évjáratai, akkor - hacsak éppen nem mi vagyunk a szerencsétlenül járt kijelölt sofőr – valóban vétek akár egy cseppet is elpazarolni a kitöltött borokból.

Azonban ha a pincelátogatás során egymást érik a különböző hordóminták, cuvée-kísérletek, és a bemutatott borsor érezhetően a pincészet csúcsbora felé ível, akkor érdemes az eseményt megkoronázó bort tiszta fejjel és felkészülten fogadni.

Nem kell attól félnünk, hogy lemaradunk valamiről, visszakóstolásra mindig van lehetőség.

A köpés ellen felmerülő kifogások közül leggyakrabban felmerülők a „nem tudom, hogyan kell”, az „annyira undorító”, és a „kínos, senki nem csinálja”. Az igazság ezzel szemben az, hogy kármentőbe önteni és köpni a kóstolt bort nem csak, hogy nem illetlenség, sokkal inkább elvárt viselkedés. És egy diszkrét köpés semmiképpen sem kínosabb, mint ha – miután sorba döntöttük le a kínált borokat- a látogatás után fél órával már képtelenek vagyunk kiejteni egy-egy bonyolultabb szőlőfajta nevét, vagy éppen fennhangon megállapítani a tizedik bor után, hogy „hiszen mindegyiknek ugyanolyan az íze…”

Parfüm és kölni, avagy támadás az illatok ellen

Parfümöt viselni borkóstolón talán a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. De miért ne viseljük továbbra is kedvenc illatunkat, ha ebben érezzük jól, magabiztosan magunkat, illik hozzánk, és része a borkóstoló eseményre megálmodott megjelenésünknek. Ha egy idő után feltűnik, hogy minden borból árad a menta és bazsalikom, amit aztán fahéj és szegfűszeg félreismerhetetlen aromája követ, akkor bizony nem a bor illata bontakozik számunkra, mindössze szomszédunk bőségesen adagolt parfümjét érezzük… Egy komoly bor illata rengeteg fontos információt és élményt hordoz. Hagyjuk érvényesülni.

Pohármegfogási módok és pörgetés

Hogyan kell, hogyan lehet, vagy hogyan érdemes tartani a borospoharat a megfelelő élmény érdekében? A legelső lépés természetesen a megfelelő pohár, de ennek kiválasztásáról és biztosításáról a jó borászatok gondoskodnak. Ha a megfelelő pohár megvan, már csak annak helyes tartását kell elsajátítanunk. A borospohár kelyhe tiltott terület. Soha nem markoljunk rá, ne tartsuk a tenyerünkben a filmekből ellesett laza kéztartással, ujjaink között lelógatva a szárát! Ha így teszünk, a tenyerünkből áradó meleg a bor hőmérsékletét is drasztikusan növeli, nem is beszélve a kelyhet beborító, és az optikai élményt elrontó ujjlenyomatok tömegéről.

A borospoharat a száránál, ritkább esetben a talpánál érdemes megfogni. Így az ujjaink nem akadályoznak minket a bor színének megcsodálásában, pörgetni is könnyebben tudjuk az italt, és nem adunk neki nem kívánt hősokkot.

Természetesen előfordulhat, hogy a bor hőmérséklete alacsonyabb, mint kellene, mert éppen most érkezett meg a palack a pincéből, borhűtőből. Ilyenkor legyünk türelmesek, és forgassuk meg poharunkban a bort. A pörgetés oxigénnel dúsítja a bort, ezáltal annak íz- és illataromái felszabadulnak, kibomlanak. Ha néhány percet türelmesen várakozunk, és egyet-kettőt pördítünk a kezünkben tartott boron, ég és föld lesz a különbség az egymást követő kortyok között. 

Kérdezzünk, kérdezzünk, kérdezzünk!

Végre van alkalmunk megismerni a borok mögött álló készítési módot, titkokat, embereket. Óriási lehetőség, hát használjuk is ki. Higgyük el, a borász szívesen fogadja érdeklődésünket, és nincsenek rossz kérdések. ( Azért persze ne keverjük össze, hogy mi a Cabernet Sauvignon és a Sauvignon Blanc…) A borász egyetlen válaszából többet tudhatunk meg, mint a néma csendben megkóstolt borok tucatjaiból. A készítők szívesen mesélnek a boraikról, és a mögöttük álló történetekről. Ki tudja, mikor lesz újra alkalmunk velük beszélgetni, azonban azt garantálhatjuk, hogy a jövőben mindig eszünkbe fog jut a kóstoló és a borász által mesélt sok történet, amikor legközelebb kitöltjük a kedvenc borunkat.

Forrás:

1.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram