Zsidó-magyar fúzió a belváros szívében

SZERZŐ: DiningGuide
2016. február 13.
Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy míg javában tombol a belváros közepén a gasztroforradalom, melynek köszönhetően egyre-másra nőnek ki a földből az olasz, a görög, vagy épp a távol-keleti konyhát népszerűsítő helyek, addig szinte már lehetetlen valóban minőségi magyaros ízekhez jutni, a zsidó gasztronómia remekeiről nem is szólva.

Erre igyekszik rácáfolni a Dob utca és a Kazinczy utca sarkán őrködő lovas-huszáros cégér alatt megbúvó Macesz Bistro, mely már három éve stabil bástyának bizonyul ezen a vonalon. Tavaly tavasszal nagy fába vágták a fejszéjüket. Az első két évben megszokott, a korábban Macesz Huszárként ismert étterem védjegyévé vált nagypolgári otthonok meghittségét idéző miliőt egy letisztultabb, világosabb, bisztrósabb arculatra cserélték. A huszárt pedig elhagyva a névből, megtartották a logót, na meg a jól ismert lovas cégért is.
maceszhuszar4A változások persze nem csupán az enteriőrt, hanem a konyhát is értintették. Tasnádi Ákos séf vezetésével a zsidó gyökereket megtartva egy magyarosabb irányba indultak el. Trendi kifejezéssel élve, egyfajta fúziót képezve a két gasztronómiai vonal között. Mi inkább mégis azt mondanánk, hogy magabiztosan hozva a két konyha legjobbjait, s azok ötvözetéből születő, a séf ajánlatában időnként felbukkanó különleges fogásokat.
A borok iránti lelkesedés eddig sem volt nagy titok a Macesz vezetőségét illetően, a váltás óta azonban még nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy megtalálják az ételek tökéletes kiegészítőit. Ennek köszönhetően a borlap szinte havonta frissül, nem csupán a hazai, hanem a nemzetközi pincészetek legjobbjaival is.
maceszhuszar3Ha szívesen barangolnánk a bisztró által képviselt gasztronómiai vonalon, akkor érdemes kipróbálni valamelyik degusztációs menüt. Erre rögtön két opciót is kínálnak, melyek révén kirándulást tehetünk mind a tradicionális zsidó, mind a ‚Maceszos' ízek világába. Sőt, információink szerint hamarosan business lunch menüvel is jelentkeznek majd, természetesen az étterem á la carte kínálatához méltó minőségben, ezzel komoly konkurenciát teremtve a szomszédoknak.
A bisztró mindennapjait egy 2015 tavaszán életre hívott kezdeményezés igyekszik színesíteni. A Macesz Gasztro Tour néven futó eseménysorozat célja, hogy felpezsdítse Budapest belvárosának gasztronómiai életét. Kéthavonta borászok, séfek, gasztrobloggerek csatlakoznak Tasnádi Ákoshoz, hogy együttes erővel mutassák meg azt a kulináris sokszínűséget, ami körülvesz minket, ami a Macesz Bistro konyháját is újabb és újabb ízek és ételek felfedezésére, újragondolására sarkallja nap mint nap.
(X)

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram