Hirdetés
Hirdetés

Zseniális crossover: Tudta, hogy a legendás Burning Man szobor a Haraszthy Pincészet birtokán van?

2019. november 3.
Egy igazán különleges árukapcsolásra lettünk figyelmesek, pedig a hír nem új, a jelenség viszont mindenképpen figyelemreméltó. Burning Man-flashback a neves etyeki pincészet váli birtokán? Igen.
Hirdetés

A Burning Man Festival a világ legelképesztőbb fesztiválja. A Nevada Állam-beli Black Rock sivatagban embertpróbáló körülmények között bulizik együtt 60-70 ezer ember nem kevesebb, mint kilenc napon át. A résztvevők egyszerre öltenek (valóban!) lenyűgöző jelmezeket és viselnek arcmaszkot vagy kendőt a homokviharok ellen, a partizók másik jelentős része pedig meztelen. Egy Mad Maxbe oltott hippifesztivál, ahol önkéntes alapon, belépőjegy nélkül is részt lehet, napi munkáért cserébe a fesztiválon (sokak számára így elérhető a rendezvény). A világ minden zenéje fellelhető itt a létező legelborultabb underground irányzatoktól – a nyilván gegként lejátszott – Britney Spearsig. Az óriási fesztiválterületen fantasztikus saját építésű járgányokkal közlekednek a homokban a bulizók – nem könnyű szavakkal érzékeltetni az összképet.

Forrás: burningman.org

Jelentős művészeti fesztivál is egyben, zseniális építményekkel, installációkkal és szobrokkal. Minden évben születnek emlékezetes alkotások, de a 2015-ös LOVE című alkotás ezek közül is tömegek emlékezetében ragadt meg. Nem elemeznénk a mű pszichológiai vetületeit, hiszen olyan tökéletesen kifejező. Különösen látványos sötétedés után, amikor az egymásnak hátat fordító felnőttekben lakó két (sérült...), egymásnak kezet nyújtó gyerek alakja világít is.

Az ukrán művész, Alexander Milov szobrának képe bejárta a sajtót, arról viszont – mi legalábbis – lemaradtunk, hogy két évvel a fesztiválszereplése után a LOVE Magyarországra, mégpedig Válra érkezett. A 16 méter hosszú és 10 méter magas alkotás a Haraszthy Pincészet birtokközpontjában látható és megtekinthető, Etyektől 23 kilométernyi autóútra.

A pincészetnek egyébként ugyancsak van köze az Egyesült Államok keleti partjához. A névadó Haraszthy Ágoston honosította meg a szőlészetet Kaliforniában az 1850-es években – igen, egy magyar ember az azóta világhírűvé lett kaliforniai borászkodás atyja. A Burning Man Festivalt pedig 33 évvel ezelőtt először a kaliforniai Baker Beach-en rendezték meg, 1986-tól 1990-ig.

Az etyeki pincészet népszerű rendezvényhelyszín, több mint tíz éve működő étterme, a Matador steakhouse és bisztró stílusban képviselteti magát. Haraszthyék egyik legutóbbi projektje az "amfiteátrum" építése volt, ez az Öreghegy oldalába megálmodott rendezvény- és koncerthelyszín.

Összefoglaló a 2014-2015-ös Burning Man Festivalról:

A PlusBeats.hu cikke hívta fel a figyelmünket az érdekességre.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram