Hirdetés
Hirdetés

Vigyázat, csalás! – 7 élelmiszer, amit gyakran hamisítanak

SZERZŐ: DiningGuide
2016. augusztus 22.
Édesítőszerekkel "felütött" méz, faforgáccsal "dúsított" parmezán...íme néhány kedvenc, amit nem kímélnek a csalók.
Hirdetés

Kávé
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy lehetőség szerint csak szemes kávét vegyünk. Számos oka van annak, hogy az őrölt kávé nem olyan jó, ezek közül a legfontosabb azonban az, hogy az őrlés során más dolgok – pl. gallyak, pörkölt kukorica és árpa – is belekerülhetnek a kávéba és növelhetik a tömegét.
Olivaolaj
Az olivaolaj az egyik leggyakrabban hamisított élelmiszer a világon. Már a címkén is csalóka információk szerepelhetnek, például az "olasz termék" egyáltalán nem feltétlen azt jelenti, hogy az olaj Olaszországban készült, olasz olivából. De az is gyakori, hogy más olajokkal "szőkítik", például szójabab- vagy akár mogyoróolajjal is. Ez különösen nagy baj lehet azoknak, akik valamilyen ételallergiában szenvednek.
Hal és tenger gyümölcsei
Vigyázat a halasnál! A szélhámosok a drága halakat szemrebbenés nélkül képesek olcsóbbakkal kicserélni. A csattogóhal nagyon gyakran cserepeshal vagy tilápia. A sügér a legritkább esetben sügér. A sushi pedig számtalanszor nem más, mint nagy-nagy hazugság. Az Oceana nevű nonprofit kutatócsoport tanulmánya alapján az Egyesült Államokban az étteremben rendelt sushik 94 százaléka nem az. A homár sokszor langusztínó, ami különben a remeterákra sokkal inkább hasonlít, mint a homárra.
Parmezán
Egy idei kutatás mutatott rá, hogy a bolti parmezánok legnagyobb részében faforgácsot használtak "dúsítóként". Nem vicc.
Szarvasgomba olaj
Ha ezt az összetevőt látjuk a csomagoláson, jobb, ha felkészülünk rá, hogy laboratóriumban előállított élelmiszerrel állunk szemben. Olyan ez, mint a parfüm – sajnos sokkal inkább készül vegyszerekből, mint hagyományos eljárással, igazi olaj bevonásával.
Fűvel táplált marha
Ha a címkén ezt látjuk, lelki szemeink előtt jobb, ha nem elevenedik meg a hegyoldalban békésen legelő jószág. Sokkal inkább azzal kell számolnunk, hogy a marha étrendjében valahol valamikor szerepelt a fű is, mégpedig leginkább olyan módon, hogy az etetőjében a rács mögött a sok-sok más takarmány mellett a fű is megfordult.
Méz
A legfontosabb szabály, hogy csakis helyi termelőtől vásároljunk. Más esetben gyakorlatilag aláírtuk hozzájárulásunkat a hamisításhoz. A méztermelésre nagyon kevés nemzetközi szabályozás vonatkozik. A bolti mézek nagy része Kínából érkezik, ahol engedélyezett a méheket antibiotikummal tömni, ami persze a mézbe is beszivárog, és ahol a rossz minőségű mézet gond nélkül "javítják fel" édesítőkkel és kukoricasziruppal.
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram