Hirdetés
Hirdetés

Vegán vendégváró falatok Szabó Dávidtól | Főzz a séffel!

2024. január 5.
Mivel a Laurel új séfpárosának férfi tagja, Szabó Dávid is egyre többször fogyaszt vegetáriánus, illetve vegán ételeket, ezért egy igazi komfort food receptjét osztotta meg velünk, ami baráti összejöveteleken biztos siker lehet. Természetesen a húsimádókra is gondolt: steakkel megspékelve is nyerő, hiszen rengeteg íz egyesül az ételben. Télen elkészítve megidézi a nyári hangulatot, ami a borongós, egyre hidegebbé váló időben mindannyiunknak jól eshet.
Hirdetés

Vegán vendégváró falatok focacciával

Hozzávalók

Hummusz:

  • 300g csicseriborsó
  • 15g őrölt római kömény
  • 10g friss fokhagyma
  • 7g tengeri finom só
  • 60g olívaolaj
  • 150g tahini
  • 160g csicseriborsó leve
  • 40g friss citrom leve

Elkészítése:

A recepthez én előfőzött üveges csicseriborsót használtam, leszűrtem a levét, amit megtartottam majd később hozzámértem. Turmixba tettem a 300 g csicseriborsót, hozzáadtam minden alapanyagot, a fokhagymát nyugodtan egész megtisztított cikkben helyezzük bele, majd maximális fokozaton 4-5 percig, amíg szép krémes nem lesz pörgessük. Ezzel kész is a hummusz! Hűtőbe rakva 4-5 napig eláll, azonban fogyasztás előtt ajánlott 30 perccel szobahőre kivenni.

 

Savanyított hagyma:

  • 300g lilahagyma
  • 10g tengeri finom só
  • 10g kristálycukor

ízesítés:

  • 5g tengeri finom só
  • 80g sushiecet
  • 30g rizsecet

Elkészítése: 

Hirdetés

A lilahagymát megpucoljuk, majd késsel vagy gyaluval 2mm szeleteket vágjuk. Ezt egy tányérra/edénybe rakva megszóróm 10 g sóval és 10 g kristálycukorral. Hagyom állni 1 órát szobahőmérsékleten, majd kinyomkodom, ugyanis a leve nem kell. A hagymát sóval, sushiecettel, rizsecettel ízesítem, majd lefóliázva elrakom hűtőbe. Érdemes 1 napot pihentetni, hogy a marinád jól átjárja. Aki teheti vákuumozza le, ugyanis minél tovább áll, annál finomabb lesz.

A pesto hozzávalói

Pesto:

  • 50g friss bazsalikomlevél
  • 30g friss petrezselyemlevél
  • 60g héj nélküli tökmag
  • 0,5g bors (bors őrlőből tekerve)
  • 2g tengeri finom só
  • 110g olíva olaj

Elkészítése: 

A friss bazsalikomlevélkéket lecsipkedem a szárról, illetve a petrezselymet is, majd a turmixba helyezem a többi alapanyaggal együtt, majd maximális fokozaton 1 percig pörgetem. Hűtőben 1-2 napig lefedve megőrzi frissességét.

A pesto

Za’atar fűszerkeverék:

  • 20g friss rozmaring
  • 10g egész koriandermag
  • 5g egész édesköménymag
  • 5g fehér szezámmag 
  • 1g egész szegfűszeg

Elkészítése: 

A friss rozmaringot lecsipkedem a száráról, majd késsel apróra aprítom, hozzá „töröm” a fűszereket és a szezámot, majd hagyom a levegőn száradni. Ezt a hummuszra tálalás, illetve a focaccia-ra sütés előtt is rászórom.

 

Focaccia:

  • 500g bl 55 liszt
  • 4dl langyos víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 17g friss élesztő
  • 8g só

Elkészítése: A lisztet összemorzsolom a friss élesztővel, majd hozzáöntöm az olívaolajat, a langyos vizet, elkezdem elkeverni. Nincs szükség arra, hogy az élesztőt fel futtassuk, ha van tésztagépünk akkor abban egyszerűbben és gyorsabban összedolgozhatjuk a tésztánkat. Hozzáadagolom apránként a sót, majd kelesztem a tésztát szobahőmérsékleten 2-3 órán keresztül, majd hűtőben lefedve fóliával 12 órán át. Sütés előtt szobahőmérsékletre kiveszem 1-2órára, amíg magához tér. Ekkor olívaolajozott tepsibe teszem a kb. 1,5-2cm vastag, kézzel formázott tésztát. Az ujjaim hegyével kis gödröcskéket nyomok a tésztába, megfűszerezem za’ataarral, ízlés szerint még fokhagymaszeleteket vághatunk rá. Meglocsolom bőven olívaolajjal, majd 200 fokos előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm.

Jó étvágyat!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram