Hozzávalók
Hummusz:
- 300g csicseriborsó
- 15g őrölt római kömény
- 10g friss fokhagyma
- 7g tengeri finom só
- 60g olívaolaj
- 150g tahini
- 160g csicseriborsó leve
- 40g friss citrom leve
Elkészítése:
A recepthez én előfőzött üveges csicseriborsót használtam, leszűrtem a levét, amit megtartottam majd később hozzámértem. Turmixba tettem a 300 g csicseriborsót, hozzáadtam minden alapanyagot, a fokhagymát nyugodtan egész megtisztított cikkben helyezzük bele, majd maximális fokozaton 4-5 percig, amíg szép krémes nem lesz pörgessük. Ezzel kész is a hummusz! Hűtőbe rakva 4-5 napig eláll, azonban fogyasztás előtt ajánlott 30 perccel szobahőre kivenni.
Savanyított hagyma:
- 300g lilahagyma
- 10g tengeri finom só
- 10g kristálycukor
ízesítés:
- 5g tengeri finom só
- 80g sushiecet
- 30g rizsecet
Elkészítése:
A lilahagymát megpucoljuk, majd késsel vagy gyaluval 2mm szeleteket vágjuk. Ezt egy tányérra/edénybe rakva megszóróm 10 g sóval és 10 g kristálycukorral. Hagyom állni 1 órát szobahőmérsékleten, majd kinyomkodom, ugyanis a leve nem kell. A hagymát sóval, sushiecettel, rizsecettel ízesítem, majd lefóliázva elrakom hűtőbe. Érdemes 1 napot pihentetni, hogy a marinád jól átjárja. Aki teheti vákuumozza le, ugyanis minél tovább áll, annál finomabb lesz.
Pesto:
- 50g friss bazsalikomlevél
- 30g friss petrezselyemlevél
- 60g héj nélküli tökmag
- 0,5g bors (bors őrlőből tekerve)
- 2g tengeri finom só
- 110g olíva olaj
Elkészítése:
A friss bazsalikomlevélkéket lecsipkedem a szárról, illetve a petrezselymet is, majd a turmixba helyezem a többi alapanyaggal együtt, majd maximális fokozaton 1 percig pörgetem. Hűtőben 1-2 napig lefedve megőrzi frissességét.
Za’atar fűszerkeverék:
- 20g friss rozmaring
- 10g egész koriandermag
- 5g egész édesköménymag
- 5g fehér szezámmag
- 1g egész szegfűszeg
Elkészítése:
A friss rozmaringot lecsipkedem a száráról, majd késsel apróra aprítom, hozzá „töröm” a fűszereket és a szezámot, majd hagyom a levegőn száradni. Ezt a hummuszra tálalás, illetve a focaccia-ra sütés előtt is rászórom.
Focaccia:
- 500g bl 55 liszt
- 4dl langyos víz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 17g friss élesztő
- 8g só
Elkészítése: A lisztet összemorzsolom a friss élesztővel, majd hozzáöntöm az olívaolajat, a langyos vizet, elkezdem elkeverni. Nincs szükség arra, hogy az élesztőt fel futtassuk, ha van tésztagépünk akkor abban egyszerűbben és gyorsabban összedolgozhatjuk a tésztánkat. Hozzáadagolom apránként a sót, majd kelesztem a tésztát szobahőmérsékleten 2-3 órán keresztül, majd hűtőben lefedve fóliával 12 órán át. Sütés előtt szobahőmérsékletre kiveszem 1-2órára, amíg magához tér. Ekkor olívaolajozott tepsibe teszem a kb. 1,5-2cm vastag, kézzel formázott tésztát. Az ujjaim hegyével kis gödröcskéket nyomok a tésztába, megfűszerezem za’ataarral, ízlés szerint még fokhagymaszeleteket vághatunk rá. Meglocsolom bőven olívaolajjal, majd 200 fokos előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm.
Jó étvágyat!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.