Hirdetés
Hirdetés

Van maceszed? — ajándék kovásztalan kenyér Pészách ünnepére

SZERZŐ: diningguide
2021. március 18.
Még a mai napon lehet regisztrálni az ajándék maceszcsomagért, amit összesen tíz átvevőponton lehet felvenni a fővárosban, Miskolcon és Debrecenben. A 70 év feletti, valamint mozgásukban korlátozott regisztrálóknak pedig még a pászkaünnepig kiszállítják az összekészített maceszt. A figyelmes gesztus közösségépítő szándékú, hiszen a zsidó hívők idén nem tudnak együtt ünnepelni a zsinagógákban széder estén.
Hirdetés

Minden háztartásnak ajándék maceszcsomagot biztosít a Zsido.com, hogy a hagyományosan a zsinagógákban tartott, ám a pandémia miatt elmaradó közös széder estén senki se maradjon kovásztalan kenyér nélkül. Csupán egy regisztrációra van szükség, és az egy doboz gépi macesz, egy doboz smure macesz, illetve a három darab ünnepi Hágádát Budapesten, Debrecenben és Miskolcon is át lehet venni. Természetesen a pászkát kóser delikátból is be lehet szerezni, a közösség mégis így kíván picit enyhíteni a mindennapi nyomáson.

Mi is a Pészách?

Zsidó húsvétként és pászkaünnepként is emlegeti,  idén 2021 március 27 estétől április 4 estéig tart. 3300 évvel ezelőtt Izrael gyermekei felszabadultak a több mint kétszáz éves egyiptomi rabságból — a Pészách ezt a kivonulást ünnepli, egyszersimd az ember saját korlátai közüli kitörést. Ez alatt a nyolc nap alatt az otthonok megtisztulnak a kovászos dolgoktól (még a kenyérmorzsáktól is!), az ember közben pedig magkapja az időt a gondolkodásra is: mi az, amivel együtt él, de bőven le tudna mondani róla, mint a szóban forgó kovászról, illetve mi az, amit kényelemmel be tud emelni, mint a pászkát is.

A Pészách időszaka megmutatja a reményt, hogy határozottan, céltudatosan ki lehet szabadulni a saját "Egyiptomból", vagyis akár az egyén pszichikai rabszolgaságából is. A zsidó vallás nagyban támaszkodik a tényre, hogy őseik képesek voltak elhagyni Egyiptomot és a szolgasorsot, a modern ember is képes félelem és határok nélkül élni. Gondolkodásuk szerint minden zsidóban benne él a pintele jid, más néven a zsidó pont, az isteni szikra, ami bármikor fellángolhat, hívők és a vallástól eltávolodottak életében is.

Megszabadulni mindentől, ami kovászos!

Cháméc, vagyis legalább 18 percig vízzel érintkező gabonatermék — ennyi idő alatt már megindulhat az erjedési folyamat. Pészách időszakában az otthonokban még morzsa szintjén sem lehet jelen a kovász. Enni tilos, de birtokolni is, mi több, a gazdaságokban az állatok sem ehetnek az öt fő gabonából (búza, rozs, árpa, zab, tönköly) ez alatt a nyolc nap alatt. Természetesen nem csak a kenyér, a tésztafélék, gabonák tiltottak, de például a sör is.

Megengedett viszont a pászka, vagyis a kovásztalan kenyér (mácá), amit különleges szabályok szerint sütnek, hogy még véletlenül se legyen belőle cháméc.

Gondos tervezést és bevásárlást igényel tehát az ünnepi időszak. El lehet különíteni a Pészáchra szánt maceszt a mindennapokon is fogyaszthatótól, ezeket általában Kóser Pészáchra plecsnivel látják el, mint az említett rendelhető változatokat is. Fontos, hogy azokat a konyhai eszközöket sem lehet használni, melyek valaha érintkeztek cháméccal. Ha nincs külön pészáchi edény, a meglévőket kell kikóserolni.

Az askenázi zsidók még szigorúbb szabályokat tartanak pészách idején: ők néhány hüvelyest is kerülnek, illetve egyebek mellett például gyömbért, szegfűszeget, fahéjat, lencsét, mustárt, rizst sem fogyasztanak. Olyan élelmiszereket, melyek őrlés után lisztformát ölthetnek.

Hogyan készülhet mégis macesz, ami az öt fő gabona egyikéből és vízből áll?

A titok a 18 perc: a sütés nem lépheti át ezt az időintervallumot, vagyis a víz maximálisan ennyi időre "találkozhat" a gabonával. A modern gépesítés sokat segít a szabályok betartásában.

Mit tartalmaz a széder-tál?

A széder-tálon az este jelképeit találjuk: három kerek formájú lehetőleg kézzel készített pászkát (ez a zsidó nép három rétegét szimbolizálja), ép héjú keménytojást, szárnyas nyakának egy részét (általában sült szárnyasnyak), gondosan átmosott salátát és reszelt tormát, főtt burgonyát és nyers hagymát, opcionálisan pélául zeller és petrezselyem is megjelenhet. Továbbá egy dióval készített gyümölcspép, ami almát, körtét és bort is tartalmaz.

Források: 1, 2, 3

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram