Hirdetés
Hirdetés

Valóra vált tündérmese – Cukrászdát nyitott az Egy csipet torta a belvárosban

2023. november 9.
Az Egy csipet torta kifinomult, elegáns, pasztell színekben pompázó tortáit könnyű felismerni, nem is beszélve az egyszerre szemet gyönyörködtető és kiváló alapanyagokból készülő süteményekről. A számos korábbi megrendelő és rajongó imái végre meghallgatásra találtak, így amellett, hogy eseményeken találkozhatunk a kreációkkal vagy éppen elkészíthetjük egy-egy receptjüket a Hangulatfüggő könyvből, már a cukrászdájukba is beülhetünk sütizni. A nyitásról, jövőbeni tervekről és a közelgő ünnepekről beszélgettünk Horváth Alexandra és Bíró Levente tulajdonosokkal.
Hirdetés

A Szalay utcában található üzletről azt állítani, hogy olyan, mint egy valóra vált tündérmese, cseppet sem túlzás. Hosszasan el lehet veszni a finom részletekben, amik szinte ordítanak azért, hogy felkerülhessenek egy-egy igényes Instagram-storyba, azonban egy dolog mégis könnyedén elterelheti róla a figyelmünket, méghozzá a sütis pult. Választani cseppet sem egyszerű, azonban szerencsére bármely héten betérhetünk hozzájuk csütörtöktől vasárnapig, úgyhogy bőven van lehetőség a kóstolgatásra. 

A tulajdonosok: Horváth Alexandra és Bíró Levente

Az Egy csipet torta története nyolc évvel ezelőtt kezdődött: minek köszönhető, hogy éppen idén ősszel nyitottátok meg a cukrászdátokat?

Az igazság az, hogy 2020 őszére terveztük a cukrászdánk megnyitását, de a pandémia mindent megváltoztatott. Ezt így utólag nem is bánjuk, hiszen a jelenleginél jobb helyet nem is találhattunk volna. A nyitás azért most valósult meg, mert elő kellett teremteni a forrásokat, illetve számos kisebb-nagyobb akadályt kellett legyőznünk.

 

Hogyan történt a lokáció kiválasztása? Tudatosan keresgéltetek a környéken, vagy inkább a lehetőséghez igazítottátok a koncepciót? 

Tavaly februárban Szakos Andi, a Naturalii Concept Store egyik tulajdonosa – emellett pedig a későbbi belsőépítészünk – hívott fel minket, hogy ők kinőtték az akkori üzletüket és a tulajdonossal egyeztetve mindenképp jó kezekben szerették volna tudni a megüresedett ingatlant, így ránk gondoltak. Nagyon megörültünk, mert keresve sem találhattunk volna ideálisabb üzletet.

 

Mesélnétek egy kicsit az enteriőrdesignról?

Mivel, ahogy említettük, Andinak is szívügye volt a hely, ráadásul évek óta jó kapcsolatban állunk és több közös projekten is dolgoztunk már közösen, adta magát, hogy ő tervezze meg nekünk az enteriőrt. A kiindulás az volt, hogy passzoljon a hely az arculatunkhoz, a tortáinkhoz, hogy méltó otthona legyen a márkánknak, illetve legalább ilyen fontos volt, hogy időtálló legyen a design. Azt szerettük volna, hogy meleg hangulatot árasszon, szívmelengető legyen belépni. Az irányok ilyesfajta meghatározásán felül szabad kezet adtunk, és pontosan olyan tervek születtek, amilyeneket elképzeltünk, sőt, élőben még a látványterveket is felülmúlta, az, amit láttunk. Elmondhatatlanul hálásak vagyunk!

 

Melyek a legnépszerűbb ízek, amikor tortát vagy süteményeket rendelnek tőletek? És melyek azok, amiből a cukrászdában vásárolnak a legtöbbet?

A zászlóvivő ízünk a torták tekintetében az elmúlt évek eladásait tekintve a sóskaramell-krémsajt. Volt már, hogy levettük a kínálatból, hogy újat emeljünk be helyette, de akkor is keresték, így vissza kellett tennünk, és azt gondoljuk, hogy örökre állandó elem is marad. Természetesen emellett minden évben van egy-két favorit, és az, hogy melyik az ügyeletes kedvenc, a sütemények tekintetében változó. Ami a cukrászdát illeti, a nyolcadik hét elteltével a dobogósaink az őszi pavlova, a Sacher torta, illetve az előzőleg említett sóskaramell torta által ihletett choux. 

A rendezvények esetében, legyen szó tortákról vagy süteményekről, mennyire szoktak határozott véleménnyel érkezni az ügyfelek vagy mennyire adnak nektek szabad kezet, hallgatnak a javaslataitokra?

Egy-egy kivételtől eltekintve az utóbbi időben a legtöbb megrendelő szabad kezet ad, az ízek és a külső tekintetében is hagyatkoznak a tapasztalatainkra. Ez mindkét fél számára kedvező, mert igazi örömmunka alakul ki, aminek köszönhetően a végeredmény is a tőlünk telhető legjobb tud lenni. Szerencsések vagyunk, hogy az évek alatt rengeteg rendelést tudtunk teljesíteni, mert így elég sokszínű kínálattal tudunk szolgálni. Volt időnk gyakorolni, tanulni, tökéletesíteni az ízeket, finomítani a díszítőmozdulatokat. 

 

Van különösen emlékezetes élményetek megrendeléssel kapcsolatban az elmúlt évekből? 

Sok felejthetetlen pillanatunk van, de talán a legemlékezetesebb, amikor az egyik mobilszolgáltató rendelt az alkalmazottainak 3000 darab kekszválogatást. Az egy projekt volt, ami úgy tűnt, hogy sosem fog véget érni, de nagyon szerettük. 

 

Mire számíthatnak a vendégek az ünnepi szezonban, milyen különlegességekkel készültök?

A már gyermekkorban jól megszokott, otthoni ízeket igyekeztük felfrissíteni picit, ugyanis az az igazság, hogy a karácsonyt illetően kissé konzervatívak vagyunk. Készülünk különböző hosszabban eltartható termékekkel, amelyek kiválóak ajándékozás céljából is, és az elmúlt években is nagy sikert arattak. Természetesen nem maradhat el a bejgli, illetve a pultban is helyet kap majd 4-5 téli ízvilágú desszert. 

 

Ha már a karácsonynál járunk, mik azok a fogások, amik nálatok otthon sosem hiányozhatnak a karácsonyi vacsoraasztalról?

Ilyen a skandináv lazacleves, természetesen minden évben készül töltött káposzta, és persze zserbó és bejgli nélkül sem ünnep az ünnep. Mindig vannak apró újítások, de valahogy a karácsonyban az állandó, hagyományos receptek és szokások a legjobbak.

Az ünnepek idején ez biztosan egyszerűbb, de az év többi részében mi jelent inspirációt a desszertek ízeihez és designjához?

Ez nagyon változó, van, hogy egy utazás inspirál, van, hogy egy éttermi fogás, van, hogy egy színt vagy formát szeretnénk megjeleníteni desszert formájában. Remek ihletforrás a természet szépsége és az építészet is. Mindenhol lapul valamilyen apróság, csak nyitott szemmel kell járni.

 

Az sütemények és az enteriőr különleges stílusán kívül a tálalásra is nagy hangsúlyt fektettek, mit lehet tudni a cukrászdában használt kerámiákról?

Több helyről gyűjtögettük őket, vegyes, de egymáshoz passzoló és jól variálható elemekből áll. Megtalálhatóak például nagy lakberendezési márkák darabjai, de Dániából is rendeltünk designer tányérokat vagy csészéket. A kínálótálakat, tortatálakat pedig hosszú évek alatt gyűjtöttük össze, és végre nem dobozokban porosodnak két fotózás között, hanem a pultunk legszebb részén ékeskednek.

 

A cukrászdában „deli polc” is található, ahol nagyon sok különleges alapanyagot lehet beszerezni sütéshez. Mi alapján kerülnek ide a termékek, és egyáltalán honnan jött az ötlet, hogy ezek megvásárlására is lehetőség legyen az üzletben?

Olyan termékek kerültek a polcokra, amiket kerestek már korábban az emberek, érdeklődtek, hogy mi honnan szerezhető be. Ezek mind-mind olyan dolgok, amelyeket mi is használunk vagy szeretünk, és általában nagykerékből rendelhetők, vagy pedig kézműves termékek, és nem olyan egyszerű hozzájuk jutni. Helyet kaptak csokipasztillák, kakaó, bean to bar csokik, különféle csokoládékülönlegességek, kerámiák, tortatálak, tote bag-ek, sőt még gyertyák is. Ajándéknak is kiválóak, ha valamit gyorsan kell kitalálni.

A Hangulatfüggő öt évvel ezelőtt született meg, a hazai receptkönyvek kínálatához képest teljesen egyedi koncepcióval és designnal. Azóta milyen utat járt be? Esetleg lehet számítani folytatásra?

A könyv minden elemében igazi örömmunka volt, magánkiadásban készült, így nem igazán voltak keretek, persze ezáltal félő volt, hogy nem jut el annyi emberhez, mintha egy nagy kiadó adta volna ki. Azonban a könyvből már csak néhány példány érhető el disztribútoroknál és a mai napig rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, így tervben van egy újranyomás, illetve egy új kötet is érkezik egy-két éven belül.

 

Fotók: Erdőháti Áron

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram