Sokszor mondjuk, de nem elégszer: a vaj sorsdöntő komponens. A legjobb színben tünteti fel a süteményeket, egyszerű és csodálatos kiegészítője a kenyérnek, olyan bukét ad a zöldségeknek, amire más nem képes, de még egy steakkel is csodát tesz: a mesteri módszert Széll Tamás is megosztotta velünk. Tehát itt van nekünk ez a zsíros tejtermék, ami jelen esetben egy új pékség egyszerű, de nagyszerű neve, olyan írással és hangzással, ami egy külföldinek sem jelenthet gondot.

A 2020-as lezárások környékén nyitottak, és a kedves elnevezés ellenére ne a rusztikus, apró manufaktúra-jellegre számítsunk, hanem egy egészen nagy térre, gigászi sütödére, amire a vendégtérből beláthatunk. Plusz nyugat-európai atmoszférára, ami fiatalos profizmust sejtet. Az ember nappalijáról is sok személyiségjegyre lehet következtetni, így van ez a Vajjal kapcsolatban is: tényleg világlátott fiatalok haladó szellemű vállalkozásáról van szó. A Markó testvérekhez, Kristófhoz és Áronhoz Faisztl Zoltán csatlakozott. Kristóf gasztronómiai tudása erős alapokra építkezik: az Alabárdos és mestere, Bicsár Attila szakmai vezetése hamar arra sarkallta, hogy séfkabátra gyúrjon. Nemzetközi tapasztalatokat is gyűjtött, dolgozott a Genfi-tó partján, még mindig a csúcsgasztronómia területén. Most viszont normandiai vajjal és egy több mint 20 főt számláló pékműhelyi csapattal együttműködve látják el a környéket kovászos kiflikkel, diós csigával, jó kávéval és teljes tejjel.

Teljesen véletlen, belsős információ, hogy a nyitáskor a Vajat "befogadó" ház lakásainak kilincsére akasztottak egy üdvözlőcsomagot, hogy a kenyérillathoz ízeket, minőséget is tudjanak társítani a lakók, akik bizonyára sokkal nagyobb örömmel fogadtak köreikbe egy remek pékséget, mint egy újabb olcsó kocsmát.
Pedig a Vajban sem kicsi a pörgés, hiszen méretükből, kínálatukból, profilukból és egyik fontos hitvallásukból kifolyólag egészen estig nyílik folyamatosan a fotocellás ajtó. A srácok elhatározták, hogy náluk nem eshet meg, hogy valaki estefelé érkezik kenyérért és nem kap kovászos veknit, vagy leveles tésztás kakaós csigát, estére és másnap reggelre. A folyamatos sütésnek köszönhetően a Vaj birodalmában reggel 7-től este 8-ig tart a friss áru.

Az újranyitás nekik a valós kinyitást jelenti, hogy végre a loft stílusú irodákra hajazó belső tér és az árnyas fák alatti terasz is fogadhat végre vendégeket, nem csak sietve kenyérért, reggeliért ugranak be a Vajba. Valamiért nekünk modern és haladó startupok irodáinak mindig menő konyháit-ebédlőjét juttatta eszünkbe a belső, de persze a Szilícium-völgyben nem tudunk olyan techcégről, ahol jobbkézre egy világszínvonalú sütöde üzemelne: márpedig a szorgos munkát látjuk sorban álláskor is. Impulzusokkal teli a várakozás, hol egy hűtőpultból figyelnek a termelői tejek, hol egy delipult kalamata olívái hívogatnak, de az üvegpult mögött sorakozó fahéjas bullarok tanulmányozásakor már a fémdobozos füstölt paprikát szorongatjuk... nem mintha azért indultunk volna. Ügyes!

A sós és édes péksütik többnyire egyforma méretűek és ezt a porciót tenyérnyinyek kell elképzelni. Legyen szó csigákról, édes vagy sós danishről, túrós batyuról. Abszolút nemzetközi a felhozatal, a most divatos skandináv típusú péksütemények mellett büszkén várakoznak a mi kultúránk emblematikus darabjai is. Fahéjas és pisztáciás fantáziákban szeretjük őket a legjobban, de a kecskesajt és idénygyümölcsök is megjelennek a kreációkban. Kenyérből is széles a választék: fehér, vajbarna, tökmagos, teljes kiőrlésű, teljes kiőrlésű rozs, mákos kenyér, mézes-diós-áfonyás és gyökérkenyér is elérhető, a nap majdnem minden szakában, változó állományban.

Árazásban arra számítsunk, amit a jó minőségű, felsőbb kategóriás pékségeknél megszokhattunk: kovászos kifli 180 forint, a félkilós veknik 800 forintnál indulnak, a péksüteményekért átlagosan 690 forintot kérnek el, de persze ez változó, mert a bőségesen pisztáciás croissant például magasabb árazást kapott. Tény, hogy nem az összes munkanapon náluk reggelizős árfekvésről beszélünk, de ez a műfaj nem is erről szól, hanem arról, hogy időnként tudatosan megengedjük magunknak (és a pénztárcánknak) a kovászos, nagyon vajas életérzést.

Tervek szerint hamarosan a villásreggelik és megjelennek majd a Vaj birodalmában: a teraszon és odabent is. Ha a stílusérzéket és kivitelezésből indulunk ki, lesz mit várnia a megrögzött reggelizőknek.
VAJ
Cím: 1085 Budapest, József krt. 30-32.
Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 07:00-20:00
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17