Hirdetés
Hirdetés

Vaj Birodalom: tenyérnyi péksütemények, este is friss kenyér és gigászi sütöde

SZERZŐ: DG
2021. május 26.
Hamar felkapott VIII. kerületi hely lett a Rákóczi tér-József körút sarkán található Vaj, ami a világjárvány kellős közepén nyitott, de egy pillanatra nem rémült meg ettől. Sőt, kovászos kenyereivel, kellemes sós és édes péksüteményeivel a környék gluténfanatikusaiban is tartotta a lelket: jön még tavasz, feloldják majd a korlátozásokat és meg kell majd törölni a szájak szélét, mert nem fogja a maszk elfedni, ha csokis marad. Megismerkedtünk a Vajjal.
Hirdetés

Sokszor mondjuk, de nem elégszer: a vaj sorsdöntő komponens. A legjobb színben tünteti fel a süteményeket, egyszerű és csodálatos kiegészítője a kenyérnek, olyan bukét ad a zöldségeknek, amire más nem képes, de még egy steakkel is csodát tesz: a mesteri módszert Széll Tamás is megosztotta velünk. Tehát itt van nekünk ez a zsíros tejtermék, ami jelen esetben egy új pékség egyszerű, de nagyszerű neve, olyan írással és hangzással, ami egy külföldinek sem jelenthet gondot.

A 2020-as lezárások környékén nyitottak, és a kedves elnevezés ellenére ne a rusztikus, apró manufaktúra-jellegre számítsunk, hanem egy egészen nagy térre, gigászi sütödére, amire a vendégtérből beláthatunk. Plusz nyugat-európai atmoszférára, ami fiatalos profizmust sejtet. Az ember nappalijáról is sok személyiségjegyre lehet következtetni, így van ez a Vajjal kapcsolatban is: tényleg világlátott fiatalok haladó szellemű vállalkozásáról van szó. A Markó testvérekhez, Kristófhoz és Áronhoz Faisztl Zoltán csatlakozott. Kristóf gasztronómiai tudása erős alapokra építkezik: az Alabárdos és mestere, Bicsár Attila szakmai vezetése hamar arra sarkallta, hogy séfkabátra gyúrjon. Nemzetközi tapasztalatokat is gyűjtött, dolgozott a Genfi-tó partján, még mindig a csúcsgasztronómia területén. Most viszont normandiai vajjal és egy több mint 20 főt számláló pékműhelyi csapattal együttműködve látják el a környéket kovászos kiflikkel, diós csigával, jó kávéval és teljes tejjel.

Fotó: Vaj
Teljesen véletlen, belsős információ, hogy a nyitáskor a Vajat "befogadó" ház lakásainak kilincsére akasztottak egy üdvözlőcsomagot, hogy a kenyérillathoz ízeket, minőséget is tudjanak társítani a lakók, akik bizonyára sokkal nagyobb örömmel fogadtak köreikbe egy remek pékséget, mint egy újabb olcsó kocsmát.

Pedig a Vajban sem kicsi a pörgés, hiszen méretükből, kínálatukból, profilukból és egyik fontos hitvallásukból kifolyólag egészen estig nyílik folyamatosan a fotocellás ajtó. A srácok elhatározták, hogy náluk nem eshet meg, hogy valaki estefelé érkezik kenyérért és nem kap kovászos veknit, vagy leveles tésztás kakaós csigát, estére és másnap reggelre. A folyamatos sütésnek köszönhetően a Vaj birodalmában reggel 7-től este 8-ig tart a friss áru.

Fotó és illusztráció: Vaj

Az újranyitás nekik a valós kinyitást jelenti, hogy végre a loft stílusú irodákra hajazó belső tér és az árnyas fák alatti terasz is fogadhat végre vendégeket, nem csak sietve kenyérért, reggeliért ugranak be a Vajba. Valamiért nekünk modern és haladó startupok irodáinak mindig menő konyháit-ebédlőjét juttatta eszünkbe a belső, de persze a Szilícium-völgyben nem tudunk olyan techcégről, ahol jobbkézre egy világszínvonalú sütöde üzemelne: márpedig a szorgos munkát látjuk sorban álláskor is. Impulzusokkal teli a várakozás, hol egy hűtőpultból figyelnek a termelői tejek, hol egy delipult kalamata olívái hívogatnak, de az üvegpult mögött sorakozó fahéjas bullarok tanulmányozásakor már a fémdobozos füstölt paprikát szorongatjuk... nem mintha azért indultunk volna. Ügyes!

Csigák profin / Fotó: Vaj

A sós és édes péksütik többnyire egyforma méretűek és ezt a porciót tenyérnyinyek kell elképzelni. Legyen szó csigákról, édes vagy sós danishről, túrós batyuról. Abszolút nemzetközi a felhozatal, a most divatos skandináv típusú péksütemények mellett büszkén várakoznak a mi kultúránk emblematikus darabjai is. Fahéjas és pisztáciás fantáziákban szeretjük őket a legjobban, de a kecskesajt és idénygyümölcsök is megjelennek a kreációkban. Kenyérből is széles a választék: fehér, vajbarna, tökmagos, teljes kiőrlésű, teljes kiőrlésű rozs, mákos kenyér, mézes-diós-áfonyás és gyökérkenyér is elérhető, a nap majdnem minden szakában, változó állományban.

Kakaós csiga a tenyérben, otthon

Árazásban arra számítsunk, amit a jó minőségű, felsőbb kategóriás pékségeknél megszokhattunk: kovászos kifli 180 forint, a félkilós veknik 800 forintnál indulnak, a péksüteményekért átlagosan 690 forintot kérnek el, de persze ez változó, mert a bőségesen pisztáciás croissant például magasabb árazást kapott. Tény, hogy nem az összes munkanapon náluk reggelizős árfekvésről beszélünk, de ez a műfaj nem is erről szól, hanem arról, hogy időnként tudatosan megengedjük magunknak (és a pénztárcánknak) a kovászos, nagyon vajas életérzést.

Kifli, csillogó mivoltában

Tervek szerint hamarosan a villásreggelik és megjelennek majd a Vaj birodalmában: a teraszon és odabent is. Ha a stílusérzéket és kivitelezésből indulunk ki, lesz mit várnia a megrögzött reggelizőknek.

VAJ

Cím: 1085 Budapest, József krt. 30-32.

Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 07:00-20:00

A pékség Facebook oldala

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram