Hirdetés
Hirdetés

Vadító képek és helyzetjelentés Egerből: Íme, a Macok dögös-füstös oldala

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. június 28.
„A középkategóriás street food helyett mi a gourmet vonalat képviseljük, mert úgy érezzük, ebből egyelőre még kevés van az országban." Macsinka Jánosé, az egri Macok Bisztró séfjéé a szó!
Hirdetés

A nyári jelenti nálatok a turizmus csúcsát, ha jól gondoljuk. Hogyan alakulnak a vendégszámok az elmúlt évek nehézségei után?

Macsinka János: A jelen gazdasági helyzetének hatása kifejezetten érezhető: úgy érzem, ez nehezebb szezon lesz, mint ami volt akár a járvány helyzet alatt is. Nehezebben indul be a turizmus, kevesebb a külföldi, pedig a forint euróhoz mért gyengesége az indokolná, hogy az embereknek csábító legyen nálunk üdülni. Ugyanakkor elmondható, hogy a belföldi utazások száma is csökkent. Jóllehet, most még az elején vagyunk a szezonnak és azt tavaly is megfigyeltük, hogy a június bár nehezen indult, azonban utána rengetegen voltak, és főleg a belföldi turizmus volt erős. Az infláció hatására nekünk is emelnünk kellett az árainkon, de ezt nem lehet a végtelenségig folytatni, hiszen egy bizonyos szint után elveszítjük azt a vendégréteget, aki eddig járt hozzánk. A nyersanyag árak azonban nem csak folyamatosan nőnek, de bizonyos esetekben már megduplázódtak, így komoly fejtörést okoz, hogyha nem emelünk, akkor hogyan tudunk profitot termelni.

Fotó: Macok Grillterasz

Fotó: Macok Grillterasz

Fotó: Macok Grillterasz

Fotó: Macok Grillterasz

Autóval is előálltatok. Miben más a Macok food truck, egy mezei street food kocsihoz képest?

Ez egy új láb a Macok életében, ami lehetőséget ad rá, hogy jelenlegyünk több nyári rendezvényen is: különböző gasztro és zenei fesztiválokra juthatunk el ezáltal. Ezt nem úgy építettük fel, mint sokan mások, akik street fooddal foglalkoznak: a hamburger és a pizza helyett mi a food truck élményt magasabb színvonalon szeretnénk közvetíteni. Ezért ezek az ételek inkább megkívánják, hogy a vendégek helyet foglaljanak velük, nem azok a kifejezetten elvihető vagy kézben tartva fogyasztható fogások. Szeretnénk kielégíteni azokat az igényeket, amiket az emberek a profi gasztronómia felé támasztanak. A középkategóriás street food helyett mi a gourmet vonalat képviselnjük, mert úgy érezzük, ebből egyelőre még kevés van az országban. A St. Andrea csapatával a Mária dűlőben, a Nagy-Eged hegy alján fogunk szervezni egy borvacsorát körülbelül húsz fő számára, de a nyáron emellett rengeteg más izgalmas programunk is van: a Debrecziner Gourmet fesztiváltól az Egri Borünnepig, úgyhogy minden hétvégénk be van táblázva. A food truck-ban, ahogy a Macok konyháján is, hagyományos helyi nyersanyagokkal dolgozunk.

Fotó: Macok Grillterasz

Fotó: Macok Grillterasz

Fotó: Macok Grillterasz

Fotó: Macok Grillterasz

Hogyan néz ki nálatok a grill és a BBQ?

Valójában tavaly augusztusban kezdődtek nálunk a BBQ partik, de valóban idén is újraindítottuk a teraszon a látványkonyhánkat a josper és a green egg grillünkkel, így most már minden hétvégén várjuk a vendégeket egy kinti sütögetésre. Igyekszünk ezt a kínálatot is minél változatosabbá tenni, halaktól a steakekig, de készítettünk már itt mangalicát is. A josperben pedig rendszeresen csinálunk pinchokat és próbálunk itt is mindent a legszínvonalasabb módon elkészíteni, meglepni a vendégeket azzal, hogy olyan ételeket kínálunk, amiket máshol nem valószínű, hogy választhatnának. Mivel ez egy szezonális működéshez kötött, azért azt látni kell, hogy nálunk nem kifejezetten a barbecue-n van a hangsúly, de úgy gondoljuk, azzal, hogy a nyári működésünkhöz ez is hozzátartozik ki meg tudunk fogni egy más igényekkel rendelkező közönséget is. Ugyanakkor izgalmas, hogy a BBQ technikáinak elsajátítása számunkra is egy újfajta tudást adott. Elutaztunk például Spanyolországba, hogy kipróbáljunk olyan éttermeket, ahol csak josperrel főznek, hiszen ennek ott sokkal nagyobb kultúrája van. Itthon pedig ezekből a tapasztalatokból próbáltunk meg építkezni.

Macsinka János / Fotó: Macok

Fotó: Macok Grillterasz

Fotó: Macok Grillterasz

A nyárnak vannak bizonyos slágerei, amiket a szezonalitásuk tesz főszereplővé. Nálatok hogyan alakul idén a nyári ajánlat, mi az, amit mindenképp érdemes megkóstolni, ha arra járunk?

A kovászos uborka levesünk egy évek óta visszatérő nyári fogásunk. Kifejezetten szezonális étel a lecsó, ami nálunk krémként jelenik meg az étlapon pirított tarja és a szintén nyári kedvenc, a hideg tökfőzelék mellett. Most elindult a meggy szezon, ehhez mérten készítünk egy hideg meggy levest, szárított sonkával és friss kecskesajttal, de szerepel az étlapunkon csirke is, ami sült kakukkfüves meggyel készül. Mindig fontosnak tartjuk, hogy olyan alapanyagokból dolgozzunk, amelyek most épp kaphatók a piacokon is.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram