Hirdetés
Hirdetés

Ünnepi szósz guide Bíró Lajos receptjével

2023. december 18.
A szószok fontos kísérői és komponensei az ételeinknek – különös figyelmet érdemelnek, amikor a karácsonyi menü összeállításán dolgozunk. A nyüzsgő készülődés során gyakran megeshet, hogy a szószra kevesebb időnk jut, viszont egy kis előre tervezéssel tökéletes kiegészítőjévé válhat a fogásunknak, mintegy megkoronázva a vacsorát. Írásunkban segítünk megtalálni, hogy milyen ételhez milyen szósz illik az ünnepi asztalra, tippeket adunk elkészítéshez, valamint Bíró Lajos is megosztja velünk egyik kedvenc szósz receptjét!
Hirdetés

Milyen típusú szószt válasszunk?

Először is ki kell választanunk, hogy mi lesz a fő fehérjeforrás a vacsora asztalon: legyen szó húsról, halról, vagy zöldséges fogásról. A következőkben népszerű ünnepi ételekhez ajánlunk szószokat.

Pulyka Egy tradicionális baromfi főételhez érdemes a pulyka csontjaiból készíteni a gravy-t. Egy határozott fűszeres vagy esetleg citrusos ízvilág kihangsúlyozza és karakteressé teszi a pulyka lágy ízét, anélkül, hogy dominálná. A vörösáfonya szósz mondhatni kötelező kísérő a pulyka mellé az Egyesült Államokban, de mi is könnyedén elkészíthetjük és kipróbálhatjuk. Savanykás karaktere jól párosul a pulyka delikát ízéhez.

Hirdetés

Wellington bélszín Az ünnepi wellingtont kísérhetjük egy gazdag madeirából vagy egy portóiból készült szósszal is. Ezek az italok kellemesen kihangsúlyozzák a vörös húsok ízének földes tónusait.

Lazac Lazachoz használjunk fehérbort, kaprot, citromot. A szósz savassága és a hal intenzív íze jól kiegészítik egymást. 

‘Nut roast’ A ‘nut roast’-nak nevezett vegetáriánus ünnepi fogás lényegében egy magvakkal és zöldségekkel készült egybesült zöldségfasírt. Illik hozzá egy intenzív fűszerezésű paradicsom salsa vagy egy ízes gombaszósz, amelyek segítenek kiemelni az ételben lévő magvak és zöldségek ízeit.  

 

Hogyan készítsük el a tökéletes gravy-t? 

Sok körülmény befolyásolhatja a gravy ízét és textúráját. A domináns íz a sültből kisült zsíré és a szafté, amit liszttel sűrítünk. Hogy elkerüljük a csomósodást, érdemes folyamatosan, kézi habverővel keverni a szószt miközben főzzük. 

A gravyhez használjunk jó minőségű alaplevet, de vigyázzunk az adagoláskor, hogy nehogy túlságosan felhigítsuk az ízeket. Amennyiben bort is használunk a készítéskor, ügyeljünk arra, hogy jó minőségi vörösbolt válasszunk. Ha van rá lehetőségünk, adjunk egy kis portóit is a szószhoz.

Ha használunk csontokat a gravy készítéséhez, pirítsuk le vagy süssük meg őket sütőben a főzés előtt, így mélyebb és karakteresebb ízeket kaphatunk. 

 

Tippek a Le Cordon Bleu mesterszakácsától

A Le Cordon Bleu mesterszakácsa a következő tippeket ajánlja, hogy tökéletességre fejlesszük a szószainkat. 

Redukció Kifejezetten fontos az ízek koncentrálódásának szempontjából a redukciós folyamat, ami a folyadék mennyiségének forralással, párologtatással történő csökkentését jelenti. Minél jobban ügyelünk a redukcióra, annál koncentráltabb, gazdagabb és komplexebb ízeket kapunk. 

Csomók Ha a szószunkban minden igyekezetünk ellenére is találunk egy-két csomót, szűrjük át szitán vagy anyagon, hogy megszabaduljunk a liszt miatt keletkezett daraboktól. 

Sűrítés A legegyszerűbb módja a szószok és mártások sűrítésének a rántás készítése, olvasztott zsírból és lisztből. Másik módszer a beurre manié hozzáadása, amikor lisztet és vajat keverünk össze, és ezzel sűrítünk. 


Bíró Lajos receptje

A felsorolt szószok mellé Bíró Lajos egy különleges curry-s receptet osztott meg velünk. Bíró Lajos korábban Hold utcai piacon elevenítette meg koppenhágai emlékeit. Elegyítve a kinti tapasztalatokat az itthoni közönség ízlésével pálinkát szolgált fel a pácolt hering mellé, ami Koppenhágában tradicionális étel és szerves részét képezi a mindennapi fogyasztásnak. Náluk azóta is fontos része a pácolt hering a Karácsonynak.

 

Curry-s szósz pácolt heringfilé mellé

A recepthez körülbelül 300 gramm pácolt heringfilé szükséges.

 

Hozzávalók:

  • 100 ml tejföl
  • 200 ml majonéz
  • 100 ml 34%-os tejszín
  • 2 evőkanál currypor
  • 1 evőkanál alma brunoise
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál porcukor

 

A hozzávalókat összekeverjük, majd a pácolt heringfiléhez adjuk. Érdemes hagyni, hogy összeérjenek az ízek. Hagymával és kaporral díszíthetjük és kenyéren fogyasszuk.

 

 

Képek forrása: Smorrebrod, 123RF

 

Tovább olvasok:

Ünnepi sütőtökös pite a Spago-tól⼁Főzz a séffel!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram