Hirdetés
Hirdetés

Ünnepi konfitált fogas, ahogy Bíró Lajos készíti | Főzz a séffel!

2023. december 24.
Mindigis a halaké volt a főszerep Bíró Lajos karácsonyi asztalán: karácsony estéjén halászlevet és rántott halat fogyasztanak, másnap ebédre kocsonyát készítenek a levesből, a menüt pedig húslevessel, sült kacsával és töltött káposztával egészítik ki. Bíró Lajos egy ünnepi konfitált fogas receptjét osztotta meg velünk, mely újévi vacsoraként is tökéletesen remekel a vendégek körében – de arra is tippet adott, hogyan használjuk fel a karácsonyról megmaradt rántott halat.
Hirdetés

A karácsonyi böjt, ami a 4.század óta november 15-től december 24-e éjfélig tart kizárólag zöldség alapú ételek fogyasztását jelentette egészen az 1966-ig. Ekkor enyhített a böjtön az akkori pápa, engedélyezve némi hús, vagyis hal fogyasztását is az ünnepen. A hal fogyasztásának mind keresztény, mind népi eredete is van: mivel Jézus az apostolokat emberhalászokká tette, a hal lett a vallás egyik fő szimbóluma, a folklórban pedig a gyorsmozgású halak a fejlődést, pikkelyeik pedig a gazdagságot jelképezték. Magyarországon kívül számos európai ország, köztük Olaszország, Lengyelország és Svédország ünnepi fogásai között is szerepelnek a halételek. 

Amennyiben nem halászlevet készítenénk december 24-én, Bíró Lajos szeretettel ajánlja a konfitált fogas receptet, amelyet ő maga is gyakran csinál az ünnepre. Az egyik legjobb dolog benne, hogy előre is el lehet készíteni.

Hirdetés


Hozzávalók:

  • 1 kg fogas
  • 8 fej hagyma felszeletelve
  • 3 evőkanál mustár
  • 1dl víz
  • 1dl olaj
  • Só, bors

A hozzávalókat összekeverjük és a halra öntjük. 140 fokos sütőben két órán át sütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni a halat, semmiképp se nyúljunk hozzá, ne piszkáljuk meg. Miután kihűlt, egy éjszakára tegyük a hűtőbe, hagyjuk megdermedni. Másnap tálaljuk olivaolajjal, lilahagymával, kék sajttal és kenyérrel. 

Mit csináljunk a maradék rántott ponttyal?

Ha rántott ponty is volt a menün, Bíró Lajos másnap egy rész ecetet, két rész cukrot és három rész vizet kever össze, majd felszeletel egy lilahagymát, ezeket mind összekeveri és ráönti a rántott halra. Fontos, hogy a lé teljesen ellepje a halat, és érdemes érni hagyni egy-két napig. Ezt az ételt egyébként szokták győri, vagy szigetközi ecetes halnak is hívni. 

 

Kellemes Ünnepeket Kívánunk!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram