Hirdetés
Hirdetés

Újranyit az ikonikus kisvendéglő, nem csak első kerületieknek

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. október 12.
Magyar, nem pedig „magyaros” ízek – újranyit a Fekete Holló a Várban.
Hirdetés

A Fekete Hollóval újjáéled a kockás abroszos kisvendéglők hangulata. A várbéli étterem óvatosan, de teljesen közérthetően finomít a hagyományos fogásokon, legyen az rántott csirke vagy lecsó. A magyar fogások mellett egy cseppnyi kitekintést is megenged, hiszen felvette az étlapjára a sztrapacskát is. Szerintünk jól tette. 

Házias fogásokat kínálni mindig nehéz és merész vállalkozás, mert a vendég azonnal összehasonlítja az otthoni ízekkel. A Fekete Hollóban mégis érdemes, hiszen a Budapestre látogató és a Várat is bejáró turisták biztosan kipróbálnak igazi magyar, és nem „magyaros” ízeket. Jó pont, hogy nem gulyással indítanak, a bableves és a húsleves tökéletesen lefedi a hazai konyha kínálatát. A fogások Pipoly Attila kreatív séf ötletei alapján készülnek. 

Figyelemre méltó a főzelékek választéka, a spenót erősen ajánlott. A főzelékeket köretként is lehet rendelni, ha valaki nem vágyna egy egész adagra. Itt senki nem fog panaszkodni a kis adagokra, annak ellenére, hogy tányérról lelógó rántott húsra se számítsunk. Ha három fogást szeretnénk enni, akkor érdemes levesből a csészét választani, így sem biztos, hogy nem fog ki rajtunk. A rántott ételek szerethetők, egyedül vegetáriánus választékból lehetne többféle opció. Az italválasztékot izgalmas fröccskínálat színesíti - ősszel vagy télen is nyugodtan válasszuk a fogások mellé. 

Az étterem a Covid alatt végig zárva volt, közben egy alapos felújításon is átesett. A színek letisztultak, semmi harsányság, hivalkodás, semmi túlzott „magyarosch” gesztus nincs a belső térben. A kockás abrosszal hozzák a kötelezőt, de ettől sem lesz túl sok a Fekete Holló enteriőrje. 

Az ételek ár-érték arányban teljesen elfogadhatóak, választékban pedig hozzák azt, amiért érdemes helyi lakosként is a Várba látogatni. A Fekete Holló külön számít és épít a környékbeliekre és a kerületiekre, hiszen az amúgy kedvező áraiból 25 százalék kedvezményt ad az 1. kerületi lakosoknak, sőt az itt dolgozóknak is. 

A Fekete Holló története

Az Országház utca 10. alatt már 1930-ban is kisvendéglő üzemelt, Alpek Pál vezetésével. Kisebb szünet után a hatvanas években nyitott újra az étterem, immáron Fekete Holló néven. A Fekete Holló kifejezetten a helyieknek címzett, igazi klasszikus vendéglőként működött, főleg hagyományos fogásokat kínálva, elérhető árakon. A legnépszerűbb fogás a halászlé és a pörkölt mellett a göngyölt hátszín Holló módon volt, de sokan jártak ide a Duna túlsó partjáról is, hogy megkóstolják Rózsi néni híres túrós gombócát. A cégéren lévő holló Mátyás királyra emlékeztet. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram