A Fekete Hollóval újjáéled a kockás abroszos kisvendéglők hangulata. A várbéli étterem óvatosan, de teljesen közérthetően finomít a hagyományos fogásokon, legyen az rántott csirke vagy lecsó. A magyar fogások mellett egy cseppnyi kitekintést is megenged, hiszen felvette az étlapjára a sztrapacskát is. Szerintünk jól tette.
Házias fogásokat kínálni mindig nehéz és merész vállalkozás, mert a vendég azonnal összehasonlítja az otthoni ízekkel. A Fekete Hollóban mégis érdemes, hiszen a Budapestre látogató és a Várat is bejáró turisták biztosan kipróbálnak igazi magyar, és nem „magyaros” ízeket. Jó pont, hogy nem gulyással indítanak, a bableves és a húsleves tökéletesen lefedi a hazai konyha kínálatát. A fogások Pipoly Attila kreatív séf ötletei alapján készülnek.
Figyelemre méltó a főzelékek választéka, a spenót erősen ajánlott. A főzelékeket köretként is lehet rendelni, ha valaki nem vágyna egy egész adagra. Itt senki nem fog panaszkodni a kis adagokra, annak ellenére, hogy tányérról lelógó rántott húsra se számítsunk. Ha három fogást szeretnénk enni, akkor érdemes levesből a csészét választani, így sem biztos, hogy nem fog ki rajtunk. A rántott ételek szerethetők, egyedül vegetáriánus választékból lehetne többféle opció. Az italválasztékot izgalmas fröccskínálat színesíti - ősszel vagy télen is nyugodtan válasszuk a fogások mellé.
Az étterem a Covid alatt végig zárva volt, közben egy alapos felújításon is átesett. A színek letisztultak, semmi harsányság, hivalkodás, semmi túlzott „magyarosch” gesztus nincs a belső térben. A kockás abrosszal hozzák a kötelezőt, de ettől sem lesz túl sok a Fekete Holló enteriőrje.
Az ételek ár-érték arányban teljesen elfogadhatóak, választékban pedig hozzák azt, amiért érdemes helyi lakosként is a Várba látogatni. A Fekete Holló külön számít és épít a környékbeliekre és a kerületiekre, hiszen az amúgy kedvező áraiból 25 százalék kedvezményt ad az 1. kerületi lakosoknak, sőt az itt dolgozóknak is.
A Fekete Holló története
Az Országház utca 10. alatt már 1930-ban is kisvendéglő üzemelt, Alpek Pál vezetésével. Kisebb szünet után a hatvanas években nyitott újra az étterem, immáron Fekete Holló néven. A Fekete Holló kifejezetten a helyieknek címzett, igazi klasszikus vendéglőként működött, főleg hagyományos fogásokat kínálva, elérhető árakon. A legnépszerűbb fogás a halászlé és a pörkölt mellett a göngyölt hátszín Holló módon volt, de sokan jártak ide a Duna túlsó partjáról is, hogy megkóstolják Rózsi néni híres túrós gombócát. A cégéren lévő holló Mátyás királyra emlékeztet.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.