Az anyag nem vész el, csak átalakul
Az Onyx Metamorfózisa szemben Franz Kafka ismert művének cselekményével nem egyik napról a másikra történik, hanem összesen négy év eseményeit öleli fel. A folyamat része volt 2020-ban, amikor nem csupán a világ, hanem az Onyx is lenullázta magát: a már-már legendássá vált este, az Utolsó vacsora során kalapáccsal szétverték a két Michelin-csillaggal büszkélkedő éttermet. Ezt követően szintén lényeges állomás volt a RELIKVIA vásár, ahol azokat a tárgyakat árverezték el, amelyek a csillagokkal járó elismerések megszerzéséig vezető úton játszottak meghatározó szerepet. Ennek eredményeként, vagyis a befolyt összegből született meg Magyarország első gasztronómiai és design témájú könyvtára. Az átváltozás legmeghatározóbb és legizgalmasabb része talán mégis 2021 novemberében következett be, amikor megnyílt az azóta már Michelin-ajánlással és Zöld Michelin-csillaggal is elismert Onyx Műhely, az ONYX Alkotói Közösség kreatív tere.
De mit is jelent pontosan az immár két és fél éve működő Onyx Műhely?
Röviden úgy is mondhatnánk, hogy alkotótér, ám a gyakorlatban ennél sokkal összetettebb a magyarázat. Egy étterem, amelyben hetente több estén át mutatják be azokat a kísérleti stádiumban lévő fogásokat, amelyeket a megújuló Onyx számára fejlesztenek. A kísérletezésbe és a tálalóeszközök fejlesztésébe vendégként nem csupán bepillantást nyerhetünk, hanem mi magunk is az alkotófolyamat szerves részévé válhatunk. Az interaktív vacsorák során egy 16 fős közösségi asztal körül fogyaszthatjuk el a fogások, miközben eszmét cserélünk vagy éppen visszajelzünk a tapasztaltakkal kapcsolatban. Az Onyx Műhely életének szerves része a nem klasszikus értelemben vett éttermi élményen túl a termékfejlesztés, jövőkutatás, kísérletezés, miközben a művészet, a tudomány és a gasztronómia fonódik össze. Az új Onyxra való készülés és kezdeti kísérletezés időszakát zárta le január hetedikén az Utolsó járat című esemény, amely során ismertették az Alkotói Közösség közel három évet felölelő élményeit, igazi házi buli hangulatban, ahol az ünneplés mellett, mint mindig, ezúttal is kiemelt szerepben voltak az ételek.
A Metamorfózis vége: időutazás egy este alatt három különböző helyszínen
Nem tévedünk, ha azt feltételezzük az étterem eddigi múltját és fejlődését ismerve, hogy az új egység bemutatásának és megnyitásának is igazán különleges módját választják: az Onyx Metamorfózisából az átvezetés az új Onyxba egy páratlan élményt kínáló vacsorasorozat.
„A VOLT,VAN,LESZ korszakokon és tereken átívelő vacsorasorozat tulajdonképpen az új Onyx-koncepció bevezetője lesz a vendégek számára,
a mi részünkről pedig gyakorlás és tesztelés. Így akik ezeken az esteken részt vesznek, azok elsőként kóstolhatják meg az új Onyx fogásait, láthatják a látványterveket, sőt, magára az építkezésre is el fognak látogatni, így személyesen megtapasztalhatják, hogyan éri el az átalakulás az – egyelőre – végső formáját” – mesélte Fekete Marcell kreatív és stratégiai igazgató.
A vacsorákon január 25-től kezdődően kilenc fogást kóstolhatunk meg – februárban heti négy, majd márciustól heti öt napon, viszont ami az igazi érdekességet jelenti, hogy három különböző helyszínen. Az estek során ugyanis a vendégeket igazi időutazásra invitálják, amelyek első része a Gerbeaud történelmi kávéházában fog megtörténni, ahol a felszolgálók ismét felhúzzák a fehér kesztyűt, előkerülnek az abroszok és a régi ezüstkészlet, tehát egy merőben más élményben lehet részünk, mint amit eddig az Onyxtól megszokhattunk. A fogások elfogyasztása ezt követően az Onyx Műhelyben folytatódik, ahol az étterem jelenét ismerhetjük meg, illetve egy ponton beléphetünk egy fogás kíséretében a jövőbe, egészen pontosan az építkezési területre, és megtekinthetjük, hogy hol fogja megnyitni kapuit áprilisban az új Onyx. Itt nem kell mindössze a fantáziánkra hagyatkoznunk, ugyanis a készülőben lévő hely látványterveit és koncepcióját is megismerhetjük egy installációnak köszönhetően.
Így lényegében egy este keretében három különböző vacsorával és három merőben eltérő élménnyel gazdagodhatunk, amire a tavaszi nyitást követően ebben a formában többé már nem lesz lehetőségünk.
A Onyx tehát nem bezár, ugyanis volt, van, lesz is!
Ráadásul tavasztól az Onyx Műhely és az új Onyx párhuzamosan működő szimbiózisának köszönhetően nem zsugorodni, hanem még színesebbé fog válni az ország gasztronómiai palettája.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.