Hirdetés
Hirdetés

A Dobrumba hummus receptje Szucsik-Bujtás Dominikától

SZERZŐ: DG
2024. május 13.
”A hummusszal akkor ismerkedtem meg, amikor elkezdtem a Dobrumbában dolgozni. Előtte még csak nem is kóstoltam. Azonnal meglepett a vibrálóan citrusos íz és krémes állag, ami végtelen féle arcát tudja mutatni."
Hirdetés

​​"Az első kóstoló óta 5 év telt el. Azóta megannyi receptet kipróbáltunk, a kísérletezés folyamatos. Mindig tudunk rajta valamit finomhangolni, újabb- és újabb módokon felhasználni. A legmeghatározóbb élmény számomra az izraeli tanulmányi utunk volt, ahol végigkóstoltuk a jeruzsálemi piac és a tel-avivi Jaffa negyed összes ikonikus hummusozóját. Ezekben az éttermekben több generációra nyúlik vissza a hummuskészítés hagyománya, így bátran mondhatom, hogy a legjobbaktól tanultunk. A palesztin vidéki vendéglátás kedvessége és bája még feljebb emelte és felejtetetlenné tette az ottlétünket. Ezután az út után állt össze ez a recept, amit most megosztok veletek, kezeljétek bizalmasan. Akár egy egytálételt, akár egy szendvicset, akár egy salátát készítetek el, ha a hummuszt veszitek alapul, sokkal komplexebb élményben lesz részetek.”

Dobrumba | Szécsi Noémi

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 200 g száraz, hadas típusú csicseriborsó 
  • 4 l víz
  • késhegynyi szódabikarbóna 
  • 250 g Har Bracha tahini
  • 5 g citromlé
  • 5 g görög tengeri só
  • 100+100+100 g főzővíz
  • 2 db jégkocka
  • 400 g főtt csicseri

Elkészítés:

2 liter vízzel, hűtőben 24 órára beáztatjuk a csicseriborsót.

A 24 óra leteltével leszűrjük, a maradék 2 liter vízzel és szódabikarbónával krémes állagúra főzzük 1-3 óra alatt. A főzési idő a csicseriborsótól függ, a folyamat közben folyamatosan figyeljük, a keletkezett habot leszedjük.

A csicserit és a főzővizet  külön-külön kihűtjük. A hideg csicserit összemérjük a hozzávalókkal, és elkezdjük turmixolni. A főzővizet fokozatosan adagoljuk a masszához, utolsó simításként beledobjuk a jégkockákat. Addig turmixoljuk, amíg szép krémes, homogén állagot kapunk.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram