Akik rajonganak a hagyma minden formájáért – és nem vagyunk kevesen –, még egy szendvicshez is szívesebben harapnak újhagymát, mint más, unalmasabbnak ítélt zöldségeket.
A másik favorit a metélőhagyma lehet, de a Hamama Greens névre keresztelt amerikai start-up most a zsenge, roppanós zöldségre fókuszál. Minimalista megjelenésű, egyszerűen kezelhető "hagymaállomásukkal" azoknak kedveznek, akik szívesen ültetnek otthon, de szeretik a praktikus, kis helyen is elférő, koszolástól mentes megoldásokat.
Elnézve a Hamama öt perc alatt összeállítható kis hagymatermesztő kütyüjét, még azok is biztonsággal használhatják, akik vonakodnak a konyhai fűszerkertektől, magról ültetésről. Sokan vagyunk, akik már csalódtunk is a nagy ültetési lázban: a boltban megvásárolt cserepes zöldfűszerekkel a "szüret" utáni két hétben azonnal végeztünk, vagy spontán bebüdösödést értünk el a csíráztatás helyett. Sok a hibalehetőség, a petrezselyem, zsálya, pláne a koriander is gyakran nehezen kezelhető – természetes, hogy több próbálkozás után inkább bedobjuk a törölközőt.
A szerkezet szíve egy "kókuszrost-szivacs", ami beállítja a hagymák légzését, hidratáltságát. Vízre lesz még szükségünk a mini konyhai hagymaágyás installálásához.
Mindössze csak három nap kell ahhoz, hogy megjelenjenek a kis lyukakban az első zöldek, és hét-tíz nap, hogy akár már szüretelhessünk is a saját, házi, konyhában nevelt újhagymáinkból. Ráadásul ugyanabból a hagymából többször is kinőhetnek a zsenge zöldek.