Göngyölt malaccsászár
- 1 db malaccsászár kb. 1,5 kg
- 5 dkg magos dijoni mustár
- 10 dkg só
- 5 g koriander mag
- 1 db babérlevél
- 3 db zsályalevél
- 1 szál rozmaring
- 1 g füstölt fűszerpaprika
- 5 g szegfűbors
- 10 dkg kacsa vagy sertészsír
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 5 dl búzasör
Langyos lencsesaláta
- 0,5 kg beluga lencse
- 2 dkg só
- 1l alaplé
- 1dl fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 szál angol zeller
- 10 dkg bébi paraj
- 10 dkg shimeji gomba
- 1 db kápia paprika megsütve megtisztítva
- 1 g fekete bors
- 1 csokor snidling
- 1 csomag petrezselyemzöld
Saláta dresszing
- 40 g alma ecet
- 10 g tárkony ecet
- 5 g magos dijoni mustár
- 1,5 dl olívaolaj
- 2 g cukor
- 5 g só
Szarvasgombás tejföl
- 1 cl szarvasgomba olaj
- 1 dl lecsöpögtetett tejföl
- 1 g só
- snidling
- petrezselyem
A malaccsászár bőrös felét bedörzsöljük sóval, erre azért van szükség mert így ropogósabb lesz a malac bőre. A fűszereket száraz serpenyőben megpirítjuk, összetörjük mozsárban, majd a császár húsos felét megsózzuk, befűszerezzük, megkenjük magos dijoni mustárral, apróra vágott fokhagymával, valamint az összevágott rozmaringgal és zsályával.
A császárhúst feltekerjük és sütésálló kötéllel megkötjük úgy, hogy megtartsa a formáját. Beletesszük egy sütőedénybe teszünk alá zsírt, hagymát, fokhagymát és a sört. 180 °C sütőben 2-2,5 óra alatt megsütjük, 30 percenként meglocsoljuk sörrel a császárt, majd az utolsó 15 percben 220-230°C vesszük a sütő hőmérsékletét és ropogósra sütjük a malac bőrét.
Lencsesaláta
Az alaplevet felforraljuk – beletesszük a sót, fehérbort fokhagymát, babérlevelet és az előzőleg átmosott beluga lencsét és készre főzzük. Amíg a lencse elkészül, olívaolajon átfuttatjuk az egyforma kockára vágott angol zellert, kápia paprikát és shimeji gombát, majd ezt is sózzuk, borsozzuk. A megfőtt lencsét leszűrjük, összekeverjük a megpirított zöldségekkel, az összevágott zöldfűszerekkel a saláta dresszinggel és a legvégén a bébi parajt is hozzá keverjük.
Szarvasgombás tejföl
Egy szűrőbe kendőt vagy konyharuhát teszünk és lecsepegtetjük a tejfölt. Miután lecsöpögött, összekeverjük a szarvasgomba olajjal, sóval borssal és az összevágott zöldfűszerekkel. Tálalásnál az edényben maradt szaftot leszűrjük és a hús mellé öntjük.
Borpárosításként a Dabas Deli ∙ Bistro ajánlata: Ricasoli Brolio Riserva Chianti Classico 2019, Olaszország, Toszkána
Jó étvágyat kívánunk!
Tovább olvasok:
Mézes krémes pohárban, ahogyan Ötvös Zsuzsanna készíti | Főzz a séffel!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.