Hirdetés
Hirdetés

Karaktere volt: 10 év után bezár Buda ínyencétterme, a Vendéglő a KisBíróhoz

2022. április 4.
A pesti oldal jeles éttermeinek búcsúi után újabb bezárás a fővárosban.
Hirdetés

Annyi minden adott volt: egy sztárséf neve Bíró Lajos személyében (az egy-két valódi hazai sztárséf közül). Adott volt az imádott hivatását és magát a vendéglőt is továbbvivő fia, Bíró Dániel tehetsége, kreativitása és tenni akarása. Adott volt egy jó környék is, Buda egyik legtehetősebb kerülete, a Hegyvidék.

Egy vendéglő – egy identitás. Ahol a hagyomány, a tradíció találkozik az eleganciával, a modernitással és minőséggel. Előremutat újításaiban. Stílusában beleillik a kisvendéglők világába, hangulatába. Kifinomultság és karakteresség jellemzi. A groteszk, a modern, a letisztult, az elvont kombinációja a vidéki stílussal szimultán jelenik meg – szólt "A" KisBíró ars poeticája.

Hirdetés

Tíz év után mégis búcsúzik Vendéglő a KisBíróhoz, megannyi jól sikerült ebéd és vacsora, szabad ég alatti halászléfőzés és téli hüttézés után. Helyt álltak a pandémia legkilátástalanabb időszakaiban, az ünnepekre szánt gourmet csomagjaikra minden bizonnyal nem volt vásárló, aki panaszkodott volna.

A KisBíró leköszönése valószínűleg egy újabb bezáráshullám előfutára. A rohamosan emelkedő rezsi és alapanyagárak, a jó ideje ellehetetlenült munkaerőhelyzet és a küzdelem a fizetőképes vendégekért egyenként is újabb komoly problémát jelentenek, halmozottan pedig további étteremveszteségeket okozhatnak.

Bíró Lajos a fia, Bíró Dániel séf mellett / Fotó: Raconteur Agency

Kíváncsian várjuk, hogy Bíró Dániel konyhájával hol találkozunk legközelebb.

Az előkészületben lévő 2022-es Audi-Dining Guide Étteremkalauzban a következő ajánlószöveget írtuk a budai vendéglőhöz:


Vendéglő a KisBíróhoz

KisBíró maga Bíró Lajos séf, a Dining Guide második Életműdíjasának fia, Bíró Dániel. A XII. kerületi étterem a budai lakosságot célozza meg a külső jegyeiben kockásabroszos vendéglős hangulattal, télen hüttével, a konyha azonban bőven túlszárnyalja az átlagos vendéglőktől megszokott színvonalat. A külföldön tanult, világlátott ifjú séf keze alatt a magyar ételek sok nemzet konyhájának behatásával születnek újjá. A kelkáposztafőzeléket amerikai marhaszeggyel, hortobágyi palacsintát sushirizzsel töltött csirkeszárnnyal, míg a túrógombócot sósan, japán stílusban készítik; de zúzapörköltnek és Mezőgyáni uborkasalátának szintén van helye az étlapon. A vendéglő tágas terasszal, rendszeres kültéri főzésekkel és élő zenével vár.


2021-ből: Báránycsülök, préselt füstölt csülök, prágai sonka, mascarponés tormakrém az étterem húsvéti kínálatában / Fotó: Vendéglő a KisBíróhoz

Vendéglő a KisBíróhoz / Fotó: Raconteur Agency

Japán fúziós túrógombóc / Fotó: Vendéglő a KisBíróhoz

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram