Hirdetés
Hirdetés

Lusta brunch és turistaélmény Pesten: Kuglóf reggel, délben, délután

SZERZŐ: DiningGuide
2020. július 9.
Néhány évvel ezelőtti személyes élmény, hogy olyan volt a Kuglófban reggelizni, mintha egy hétvégi külföldi kiruccanáson eszegettünk-iszogattunk volna egy napfényes délelőttön egy nagyváros festői kis utcácskáján. A Kuglóf továbbra is nyújtja ezt az élményt, idén pedig külön hangsúlyt kap az "itthon turistáskodás" gondolata... A Dining Guide 2020-as top reggelizőhelye visszavár!
Hirdetés

Menő szomszédságban találjuk a Kuglófot, olyan panorámával, ami minden Instaművészt valószínűleg azonnali csendéletkészítésre sarkall. Egy szép kis kuglóf, menő latte, mögötte a Duna, Erzsébet-híd, Gellérthegy. A jó hír viszont az, hogy aki nem posztolni jár reggelizni vagy étterembe, annak is ideális.

Fotó: Kuglóf

A váci utcáról nyíló kis köz terasza reggeltől estig nyitva áll, olyan méltóságos szomszéd mellett, mint a Michelin-csillagos Babel, szemben a Monk's Bistro, a Március 15. téren pedig a KIOSK és Piazza generál nagy életet. A Kuglóf több szempontból is különutas kis reggeliző-kávézó és étterem. A Váci utca környékét jellemző vendéglátóhelyekkel szemben egész egyszerűen fogalmazva: kedvesebb, személyesebb hely.

Fotó: Kuglóf

A Kuglóf fiatalos, színes, picit bohém. Kialakításáért a hely alapítója, tulajdonosan és nem utolsósorban cukrásza, Kovács Dóra felel, aki bár lakberendezői képesítéssel nem rendelkezik, ösztönös ügyességgel tette barátságossá az álma megvalósulását jelentő kis éttermet. A könnyed enteriőr nem lép sem a babaszínekkel és némi giccsel jellemezhető shabby-chic stílus felé; sem pedig a jó szokás szerint eklektikusnak nevezett szedett-vedettség, netalán a romkocsma hangulat felé. Különösen üdítő színfolt a Vörösmarty tér környékén nagyüzemben működtetett "turistaetetők, -itatók" mellett.

Fotó: Kuglóf

Ha arra gondolunk, hogy a kuglóf szavunk a német Gugelhupf avagy Kugelhopfból ered, örömmel állapíthatjuk meg, hogy nem ezen szavak valamelyike honosodott meg a magyar nyelvben. A nem túl szépen csengő szó azonban egy örök kedvencet takar. Itt pedig kis, egyszemélyes formában kerül az asztalokra, egyenes a hobbicukrász tulajdonosnő receptje, sőt a saját keze nyomán, ugyanis a 8 éves működés óta mindmáig ő süti a reggeliző-étterem névadó süteményét. Kérdés persze, hogy hobbicukrász-e valaki, aki volt közgazdászból lett étteremtulajdonos- és vezető, és maga Kolonics Zoltán keze alatt sajátította el cukrászismereteit.

Kovács Dóra alapító, tulajdonos és cukrász / Fotó: Kuglóf

A Kuglóf ételeiben van egy kis extra. Rántottát ezer helyen kapni Pesten, ők nem kevesebb mint 8-féle zöldséggel készül, feszegetve a műfaj kereteit, az ízek és textúrák rajongóinak. A Benedict-tojás angol muffin helyett friss brióssal készül, az édes ízzel adva plusz kontrasztot a brunch-klasszikusnak. A sült kolbász sem a megszokott, házi töltésű (emiatt más lesz felvágni, mint tömegtermékeket), a házi jelleg miatt buggyan ki a töltelék, az íze pedig nagyon eredeti, nem a jó öreg paprikás, érdemes megkóstolni!

Fotó: Kuglóf

Fürkésző tekintetünket érdemes a külön választható feltétekre is vetnünk. Bükkfán füstölt prágai sonka, szárított Krash-sonka, mangalicaszalámi jelzi, hogy itt bátran kérhetünk felvágottat is, mint a kommersz helyeken, hiszen jól tudjuk, hogy a tömegreggeliztetés jó barátja a nekérdezdmeg sonka.

Florentin-tojás / Fotó: Kuglóf

Akik reggelre csak sósat tudnak elképzelni, most forduljanak el: kezdhetjük itt a napot friss gyümölcsökkel és pekándió-ropogóssal felturbózott töltött palacsintával, mint csokis vagy mogyorós croissant-nal. Nincs manapság trendi reggeliző zabkása nélkül, a Kuglóf is közösségi média-barát, vagyis fotógén – és nem utolsósorban friss gyümölcsös – verzióban kínálja a saját zabkásamegfejtését.

Fotó: Kuglóf

Az étlap okosan felépített. Egész nap elérhetők a reggelik, ami egyrészről kedvez a későn kelő (és a Budapestre sok szeretettel visszavárt) turistáknak, másrészről egy baraclekváros házi kuglóf vagy egy jobb féle joghurt erdei gyümölcsökkel épp úgy jó ötlet reggelire, mint uzsonnára.

Fotó: Kuglóf

Az ebédmenü pedig az à la carte ételsorból választható, tehát ugyanazok a fogások elérhetők déli menüben, barátibb árakon 2 vagy 3 felvonásban. Ezt a verzió (még ha kisebbek is az adagok) azért értékelendő, mert a ház "igazi" ízeit kóstolhatjuk, nem pedig a sok helyen bántóan olcsósított-ebédmenüsített ételeket.

Fotó: Kuglóf

Tapasokban is utazik a hely, ami a kézműves bor és kisüzemi sör kínálathoz is jó gondolat. Nem a spanyol vonalat viszik, hanem nemzetközi és magyar kedvenceket, úgy mint házi körözött, grillezett kecskesajt, pirospesztókrém, konyakos malacpástétom. Francia bagett és kövön sült hajdinás rozskenyér ágyazhat meg nekik. Apropó, pástétomok.

A Kuglóf is a dinamikusan reagáló hazai éttermek sorába tartozik. Gyorsan megjelentek a Wolton, ezenkívül többféle formában teszik szexivé az ételeiket. Magáért beszél a Szedd magad! delikosár sok-sok finomsággal, és piknikkosarakkal is előálltak, amelyek tartalmát pár perc sétára a Duna felé el is fogyaszthatunk egy parkos részen, a füvön. A prosecco ki ne maradjon!

Árak: reggelik 850-2200 Ft, levesek 1190-2100 Ft, főételek 2200-3490 Ft, desszertek 790-1290 Ft
Ebédmenü árak: 2 fogás 2190 Ft, 3 fogás 2490 Ft

Kuglóf

Budapest V. kerület, Piarista köz 1.
Nyitvatartás: H-P 8:00-18:00, 09:00-18:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram