A The Guardian újságírója szerint azonban a világ legjobb étterme csakis japán lehet, hiszen
"ha elfogadjuk, hogy Japán a legnagyszerűbb gasztronemzet a világon, a legkifinomultabb fogyasztókkal és a legmagasabb szintű éttermi kultúrával, akkor nem vitás, hogy a világ legjobb éttermének is Japánban kell lennie."
Ez a The Guardian szerzőjének megállapítása, nem a miénk. Tokióban egyébként 227 étterem van, amely egy vagy több Michelin csillaggal rendelkezik, Osakában pedig 96, míg például a Michelin Guide szülőhazajának fővárosában, Párizsban 92, többek között erre is építi az újságíró a teóriáját. A World's 50 Best Restaurants viszont évek óta olyan japán éttermeket tesz a legjobb ötvenes listára, amelyek nem is Japánban találhatók, ezek szerint például nem teljesen áll meg a lábán az érvelés, de nézzünk szét egy kicsit jobban Japánban.
A csúcstartó: Yanagiya
Japán legnépszerűbb éttermi weboldala a tabelog.com. Havonta 60 millió látogatója van, és eddig összesen több, mint 20 millió étteremlátogató értékelte az éttermeket a weboldalon egy 1-5-ig skálán. A Tabelog látogatói kimondottan jól informált, intelligens étteremlátogatók, véli a Guardian írója. A site-on természetesen folyamatosan változnak a sorrendek, van azonban egy bizonyos étterem, amely messze a leggyakrabban és legtartósabban szerepel a listák élén, ez pedig a Yanagiya.
A látogatók értékelése szerint 4.76 pontos hely, ez a legmagasabb pontszám, amelyet az oldalon valaha egy étterem kapott. A Nagoyában található étterem a Gifu-hegyekbe épült, ahol talán a madár sem jár. Ha valaki máris kedvet kapott, jobb, ha csillapodik, ugyanis a Yanagiyába nem lehet csak úgy asztalt foglalni, és nem azért, amiért az Osteria Francescanába nem lehet (szóval nem az állandó teltház miatt), hanem azért, mert
ide csak az térhet be, aki vagy járt már itt, vagy valaki, aki járt már itt, "beajánlja" őt.
Ami az étterem belterét illeti, parányi kis magántermekre van felosztva. Minden terem közepén található egy "irori" stílusú kicsi tűzrakás, és a vendégek ezt ülik körbe.
Az éttermet a második világháború után alapította a család, és ma is a leszármazottaik vezetik. Az étlapon többek között hat órán át főzött, tsukudani-stílusban elkészített méhlárva is található, az abszolút helyi specialitás azonban a nyársakra tűzött hús vagy hal, amelyet a már említett kis tűzrakáson készítenek el. Csinálják kacsából, vaddisznóból, ez utóbbaik jellemzően vad tarón és gesztenyén élnek a térségben, így fantasztikus ízű a húsuk.
És hogy mi lehet egy ilyen típusú étterem online sikerének titka?
"Talán az, hogy nagyon személyre szabott élményt adunk, minden teremnek saját séfje van"
– állítja az étterem vezetője, Masashi Yamada.
"Ez a főzésnek egy elég ritka formája. Ráadásul minden alapanyag helyi, és mindent a természetből veszünk. Apám nagyon különös ember volt. Mindig ragaszkodott ehhez, akkor is, amikor mindenki wagyutenyésztésbe kezdett. Tudod, mi a baj a wagyuval? Hogy mind ugyanolyan ízű."
És hogy miért csak meghívásos alapon lehet ide eljönni?
"Nem azért, mert szeretnénk az idegeneket távol tartani. Hanem azért, mert szeretnénk a törzsvendégeinket boldoggá tenni. Van olyan vendégünk, aki 36 éve jár hozzánk, és neki mindig kell, hogy legyen helye. Nekünk ez fontosabb, mint az, hogy minden este telt ház legyen" – vallja Yamada.