Kína
Könnyen felismerhető jellegzetes hajtogatásáról a félhold alakú jiaozi. Főtt változatukat shuujuao-nak (a shui jelentése víz), gőzölt változatukat zhengjiao-nak, serpenyőben sütött változatukat guotie-nak nevezik. A sztenderd jiaozi darált húsból és metélőhagymából készül. A hús lehet marha, csirke és rák is, gyakran tesznek bele gombát, répát, póréhagymát és napa káposztát. A vegetáriánus változat általában tojással, metélőhagymával és póréhagymával készül.
Az észak-kínai konyhában a gombócok tésztája általában vastagabb, mint délen. A rákhússal töltött dim sumokat gyakran készítik bambusz gőzölőkben, emellett külön típusok léteznek, amelyeket levesbetétként használnak. A wontonok négyzet alakú tésztából készülnek, szemben a jiaozival, ami kör alakúból. A különleges xiaolongbao-nak nevezett fajtát levessel töltik meg és lassan gőzölik.
Japán
A gyoza formája lényegében teljesen megegyezik a kínai jiaozi-éval, azonban ízvilágához társul a fokhagyma és a gyömbér is. A gyozát leggyakrabban darált sertéshúsból, káposztából, szezámolajból, gyömbérből, fokhagymából és metélőhagymából készítik. Főtt és sült változata is létezik, legnépszerűbb az először serpenyőben ropogósra sütött, majd gőzölt gyoza. Szójaszószba, chiliolajba és rizsecetbe szokás mártogatni.
Korea
A mandu formája és tölteléke hasonlít a gyozára és a jiaozira. Többnyire félhold alakú vagy kerek, babcsírával, káposztával, darált hússal és rákkal töltik őket. A kimchi is a gyakori töltelékek közé tartozik – izgalmas textúrát és némi csípősséget kölcsönöz az ételnek.
India
Indiában vegyesen fogyasztanak sós, illetve édes gombócokat. A gujiza küllemében az empanádához hasonlít, félhold alakú, ropogós tésztáját búzadarából vagy teljeskiőrlésű lisztből készítik, és általában khoá-val, egy alacsony nedvességtartalmú sajjtal, szárított gyümölcsökkel és magvakkal töltik meg, majd ghee-ben sütik ki. Kedvelt észak-indiai snack a kachori, egy erősen fűszerezett dal-lal töltött sült gombóc. A legnépszerűbb és talán legismertebb tésztagombóc, a samosa, egy olajban sütött, háromszög alakú étel, amibe burgonyát, borsót, hagymát, garam masalát, gyömbért és édesköményt tesznek. Több változata is létezik, amit húsokkal, vagy sajtokkal töltenek, majd mentaszószba mártogatnak.
Lengyelország és Ukrajna
A főtt és sült változatban is fellelhető pierogi liszt alapú tésztáját néha tojással és tejföllel lazítják fel, hogy lágyabb legyen. A félkör alakú tésztákat édes és sós töltelékekkel töltik: krumplipürével, túróval, savanyúkáposztával, illetve szezonális gyümölcsökkel, szilvával, cseresznyével vagy almával. Ukrajnában a pierogi-t varenyky-nek nevezik, a sós változatot tejföllel, vajjal, sült hagymával és bacon darabokkal tálalják.
Románia
A búzadarából készült galuska gombócokat csirke levesbe, vagyis supa de galusti-ba teszik. A romániai klasszikus puha, selymes és tápláló. Desszertnek gyakran fogyasztanak galuste cu pruné-t, ami lényegében a hazánkban is ismert szilvásgombóc megfelelője.
Olaszország
Ravioli, tortellini, gnocchi – az olasz klasszikusokat rendkívül változatosan lehet elkészíteni. A raviolit és a tortellinit töltik sajttal, spenóttal, hússal, tenger gyümölcseivel, sütőtökkel, és különböző szószokkal kombinálhatjuk őket. A töltetlen gnocchi lisztből, krumpliból és tojásból készül, létezik belőle krumpli nélküli, lisztalapú, illetve ricottás változat is.
Argentína
Argentínában minden sarkon található egy empanádákat áruló büfé. A klasszikus lisztből készült verziót hagymával, olivával, főtt tojással, darált marhahússal töltik majd sütőben sütik készre. Argentínában meglehetősen magas a húsfogyasztás, de számos vegetáriánus empanada is létezik – ezeket gombával, sajttal és paradicsommal töltik. Az empanada egész Dél-Amerikában népszerűségnek örvend, Chilében kagylót és rákot tesznek bele, bolíviai változatai a húsokkal töltött salteñas és a vegetáriánus, sós sajttal töltött llauchas.
Brazília
Nem mondható könnyű ételnek a brazil coxinha, egy háromszög alakú csirkés krokett. A kiadós ételt lisztből, csirke alapléből, krumplipüréből készítik, amihez tépett csirkét, krémsajtot, hagymát, petrezselymet és pórét adnak. A gombócokat zsemlemorzsába hempergetik meg és olajban sütik ki. A vegetáriánusok jobb, ha nyitva tartják a szemüket: a vegetáriánus verzióként árult sajtos coxinha is csirke alapléből készül.
Grúzia
A grúz khinkali-t darált hússal, köménnyel és korianderrel töltik, a masszába vizet kevernek, majd lobogó vízben főzik ki. A gombóc különlegessége, hogy a tetején össze csippentett tészta részt nem fogyasztják – a gombóc olyan gyorsan elkészül, hogy a vastagabb résznek nincs ideje megfőni.
Forrás: guide.michelin.com
Fotó: Unsplash
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.