Hirdetés
Hirdetés

Topminőséget lazán: Dining Guide top 10 alternatív vendéglátóhely 2020

SZERZŐ: DiningGuide
2020. február 25.
a TOP100 rovat
támogatója
A nápolyi pizza robbanáson innen és burgerforradalmon túl: avagy az igazi gasztronómiai élmények nem csak fehérabroszos asztaloknál, formális kiszolgálás mellett születhetnek! Tavaly ismét vizsgáltuk, idén pedig listáztuk az ország legjobb alternatív vendéglátóhelyeit!
Hirdetés

Igazi gasztrokulturális olvasztótégely a leggyakrabban – de nem kizárólagosan – street foodként, általunk pedig alternatív vendéglátásként aposztrofált, nem hagyományos éttermi kategória. Ezek a helyek szakítanak a formális éttermi hagyományokkal, abban viszont megegyezik a hozzáállásuk, hogy minőségre és egyediségre törekednek, legyen szó pizzaszeletről, igényesen összeállított hotdogról vagy hamburgerről vagy éppen olyan triviális(nak tűnő) ételekről, mint a szendvics vagy croissant.

Ezen a területen is keressük a kiemelkedő teljesítményeket, amiket egy összevont listán értékelünk. Következzenek az elmúlt egy év legjobbam

A Dining Guide top 10 alternatív vendéglátóhely 2020-ban

A top 10 nem rangsor, a listázott helyeken ABC-rendben tüntettük fel.

A Konyhám (Balatonfenyves)

A budapesti Szalonspiccből érkező Szikra Gábor a balatonfenyvesi strandon nyitott strandbüfét, ahonnan jelzés értékkel kitiltotta a híres balatoni hekket. Komolyan és könnyeden vett reggelik, ebédek és vacsorákat kínál kedvesen és jó minőségben A Konyhám, a balatoni strandbüfék nagy átlagától elemelkedett nívón. A környéken nyaralva-kirándulva akár távolabbról is érdemes felkereni! (Étteremkalauzunk zárásakor érkezett a hír, hogy A Konyhám 2020 áprilisáig hétvégére „beköltözött” a Balatonfenyvesi Hubertus Hof Landhotel & Restaurantba.)

Cím: Balatonfenyves, Balatonpart u. 8.
Nyitvatartás: 2020.01.17. és 2020.04.17. között: péntek, szombat, vasárnap
A Konyhám Facebook-oldala

Hirdetés

Digó Pizza

A Digó Pizza megálmodói igazi dél-olasz hangulattal és nápolyi pizzával lepték meg a pesti közeget 2017-ben. A pop-up kitelepülések után megvetették lábukat az Erzsébet téren, majd Gerendai Károllyal közös vállalkozás keretében 2019 év végén a Kazinczy utcában nyitották meg az első komoly egységüket. A körülbelül 30 férőhelyes, laza stílusú Digó a budapesti nápolyi pizza kínálat kihagyhatatlan egysége!

Árak: 1990-2990 Ft
Cím: VII. Budapest, Kazinczy u. 32.
Nyitvatartás: V-H-K-Sz
12:00–23:00, Cs-P 12:00–00:00
A Digó weboldala

Freyja – the croissant story

Az Év Alternatív Vendéglátóhely Díj nyertese!

Nem klasszikus értelemben vett éttermi projekt, de a mindennapjainkban a gyors és minőségi étkezés egyik legjobb alternatíváját nyújtja a 2019-ben nyílt Freyja. A „croissantozó” a nyitás napjától dübörög, és missziójuk – ami egy nagyon bátor vállalás –, miszerint a világ legjobb croissantját készítik, úgy néz ki, hogy jó úton jár. Nem a francia iskolát viszik, hanem az utóbbi évtizedekben klasszikusnak számító nordic vonalat: vadkovászt használnak a négy napig kelesztett nyers tésztához. Az alapreceptet az egyik tulajdonos hozta Dániából, egyszerre tiszta, tömör és légies. A Freyja nagy sztorija és sikere kétségtelenül a sokféle, sokszínű és izgalmas töltött croissant, amely sós és édes változatban is folyamatosan elérhető.

Hirdetés

Árak: 400-1800 Ft
Cím: VII. Budapest, Szövetség u. 12.
Nyitvatartás: H-P 8:00-18:00, Szo-V 8:00-14:00
A Freyja – the croissant story Facebook-oldala

Gentry Coffee & Brunch

Az itthon is egyre népszerűbb brunch-ra épít a 2019 tavaszán megnyitott Gentry, ami sok más példával ellenben autentikus módon képviseli a műfajt, reggeltől délutánig tartó nyitvatartással, nemzetközi reggelikínálattal, a magyar Awaken pörkölőből származó specialty kávéval, de champagne-t vagy kézműves sört is kérhetünk. Naponta változó ebédet is kínálnak; a konyha igényességét jelzi, hogy házi készítésű a granola, sőt a kolbász is.

Árak: 550-2850 Ft
Cím: V. Budapest, Királyi Pál u. 9.
Nyitvatartás: H-P 8:30-16:00, Szo: 9:30-15:30

A Gentry Coffee & Brunch weboldala

Kalóz Strandbisztró

A fövényesi strandon található strandbisztró teljes joggal hívja magát strandbüfé 2.0-nak. A balatoni büfék gasztró forradalmi éllovasa, a Dining Guide TOP10 Alternatív vidéki helyeinek biztos helyezettje. Sajnos még mindig csak remélhetjük, hogy előbb-utóbb ez a minőség és gondolkodásmód lesz az etalon a Balaton strandjain, és a híres balatoni hekket leváltja a valódi gasztronómia. A tulajdonosok törekednek arra, hogy lehe- tőleg minden alapanyagot helyi termelőktől szerezzenek be, és minden évben újabb strandételek kerülnek a választékba.

Kuglóf Bisztró

Kávézó, reggeliző és étterem a belvárosban, kiváló helyben sütött pékárukkal. A reggelikkel lefedik a brunch műfaj teljes spektrumát, délben a hetente változó ebédmenüről választhatunk. Rengeteg opció várja a reggelizőket, a megszokott reggeliken kívül remek házi krémekkel, pástétomokkal, különleges feltétekkel, édes és sós croissant szendvicsekkel. Kedves kiszolgálással, hangulatos beltérrel, szép kilátással várnak.

Pesti Burger és Bár

Komoly várakozás előzte meg a kultikus burgerétterem 2019-es újranyitását, és nem kellett hiába várnunk. A IX. kerület rehabilitált részén, a Tűzoltó utcai luxuskollégium ud- varán találjuk az új Pesti Burgert. A burgerpiac jó pár résztvevője állítja magáról, hogy gourmet hamburgerek készülnek a konyháján. Nos, Háda Imre és csapata ezt a legjobb lelkiismerettel teheti meg, ők ugyanis tényleg mesterfokon űzik a műfajt!

Pizza, Kávé, Világbéke

Már megint és még mindig alkotnak a Dudás-fivérek. A miskolci sétáló utca egyik szecessziós épületében idézik meg Olaszországot a gourmet, kortárs pizza koncepciójukkal. A pizza romana stílusú szeletek könnyedek, szinte légiesek (az extrém hosszan tartó kelesztés teljesen eltüntette az élesztőbaktériumokat), az így a könnyen emészthetővé varázsolt tészták feltét kínálatának a fantázia és Dudás Szabolcs gon- dolkodása tud csak határt szabni. A pizzákat félkész álla- potban haza tudjuk vinni és egy kis „használati útmutató- val” be tudjuk finiselni (készre sütni) a konyhánkban.

Pizzica – Pizzica Due

Laziói pizza rusztikus megjelenéssel és kínálattal, a pult mögött igazi olasz testvérpár, a Budapestre vetődött olasz nyelvész-DJ és a leccei pizzaiolio köszönti a vendégeit. A déli pizzakészítő a Pizzicában autentikus római stílusú, nagyon légies szerkezetű „magas” pizzatésztákat készít, amelyeket gazdag és izgalmas összeállítású feltétekkel kiegészítve tálalnak. A kisméretű. barátságos berendezésű, alternatív pizzériában állandó sorbaállásra lehet számítani. Remek minőség és ár-érték arány jellemzi a helyet.

Szirom Food Bar

A Szirom Food Bar az előzőleg sok „komoly” éttermet megjárt Huszár Krisztián séf „mini” street food projektje. A Szirom ételbár gasztronómiai koncepcióját nagyon nehéz egy konkrét kategóriába sorolni, tulajdonképpen ez egy multifúziós konyha, ahol Huszár Krisztián egyszemélyes performanszát követhetik a vendégek. Egy igazán kisméretű, nagyon laza hangulatú ételbár, ahol a vendégek is viszonylag gyorsan pörögnek, de a nagyon gyors megoldást kedvelők érkezzenek időben, vagy alternatívaként az ételek elvitelére is van lehetőségük. Az étlap nagyon rövid, naponként 3-4 fogást jelent, ami gyakran változik, de aki kedveli az izgalmas ázsiai fúziós konyhát, és emlékszik Huszár Krisztián emblematikus ételeire a Beszállóból, jó helyen jár.

Árak: 1100–2300 Ft
Cím: II. Budapest, Margit krt. 59.
Nyitvatartás: K-Szo: 12:00–15:00 és 17:00–22:00
A Szirom Food Bar Facebook-oldala

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram