Az utóbbi években sokunk örömére erős jelenléttel szerepel ez a desszert a hazai éttermek étlapjain, a legjobb séfjeink ma már egymásra licitálnak túrógombóc kérdésben. Szulló Szabina és Széll Tamás séfpárosa pedig kétségtelenül élen jár ebben a témában. A Stand25-ben – most éppen meggyel és édes tejföllel – kínált, túlzás nélkül zseniális édesség receptjét nem tartják titokban a megalkotói, sőt a készítés részleteibe, trükkjeibe is beavatást nyerhettünk.

Séftippek Szulló Szabinától
- Erősen ajánlott előző nap bekeverni a túrómasszát és hűtőbe rakni éjszakára.
- A séf házi túróval dolgozott, de olyan minőségű bolti túróval, mint például a Nádudvari is remek.
- Nagyjából 4-5 cm-es átmérőjű gombócok az ideálisak.

- Hogy ne málljanak szét a gombócaink, gyöngyöző vízbe rakjuk őket! Alacsonyabb hőmérsékletű vízben széteshetnek!
- 25-30 perc alatt készülnek el a gombócok, ne főzzük őket tovább, hogy ne keményedjenek be!
- Ha megfőttek, tegyük rá a fazékra a fedőt és benne lehet hagyni a vízben, sőt jót is fog tenni nekik!
- Ne ijedjünk meg az alapanyag mennyiségeknél, a főzőléhez nagyon erősen be kell édesíteni és sózni a vizet. Az erős ízű főzőlé az egyik kulcsa a kiváló ízű gombócoknak.
- Ha szeretnénk előre dolgozni, lepiríthatjuk akár előre is a morzsát és az édes tejfölt is előre be lehet keverni. Ha ezekkel előre megvagyunk, tálaláskor csak bele kell forgatni a vízből kiemelt, frissen megfőtt gombócokat.

Hozzávalók a túrógombócokhoz:
- 1000 g túró (áttört)
- 36 g búzadara
- 3 db tojássárgája
- 3 db tojásfehérje
- 48 g kristálycukor
- 10 dkg liszt a gombócok beleforgatásához
Hozzávalók a gombócfőzéshez:
- 4 liter víz
- 25 dkg cukor (ilyen sok kell bele!)
- Fél marék só
Pirított morzsa:
- 300 g pankómorzsa (apróra őrölve)
- 150 g vaj
- 75 g kristálycukor
Édes tejföl:
- 400 g tejföl
- 100 g kristálycukor
- ½ citrom leve

Túrógombóc készítése:
- Az áttört túróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a kristálycukorral kikevert tojássárgáját, majd alaposan elkeverjük egymással az összetevőket.
- Verjük habbá a tojásfehérjét (ne legyen túl kemény!), majd keverjük hozzá a túrós keverékhez.
- Ha elkészült a túrós alaptészta, fóliázzuk le, a fóliát nyomkodjuk bele a tésztába, hogy ne bőrösödjön!
- Tegyük hűtőbe egy éjszakára!
- Másnap forraljunk egy nagy fazék vizet, gazdagon ízesítsük a megadott cukor- és sómennyiséggel.
- Két kanál segítségével szaggassuk egyformára a tésztát, és rendezgessük sorba őket egy tányéron. A tésztákat kézzel kigombócozzuk, lisztbe hempergetjük, és az éppen gyöngyöző vízbe tesszük a gombócokat.
- Ha az összes gombóc feljött a víz tetejére, kapcsoljuk le a tüzet, fedjük le a fazekat, és hagyjuk pihenni a vízben 20-30 percet, míg a belsejük is teljesen átpuhul.
- Ez idő alatt száraz serpenyőben aranybarnára megpirítjuk a morzsát, a végén adujuk hozzá a vajat és a kristálycukrot, ami extra roppanóságot fog adni a morzsának.
- A morzsába szedjük a gombócokat, belehempergetjük, és azonnal, forrón tálaljuk rengeteg édes tejföllel és porcukorral.

Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.