Az arany háromszori kóstoláson dől el
Több mint 72 ezer palack országonként és borvidékenként, szín és szőlőfajta szerint elrendezve, 220 zsűripanel az adott régió specialistáival, 35 000 Riedel pohár... A Decanter World Wine Awards nemcsak paramétereiben lenyűgöző, de a tesztelési folyamat is precíz gépezetként működik a kulisszák mögött.
A pontozás vakon, néhány fős panelekben történik.
Idén három magyar borértő is volt a zsűriben: Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK), Szentkirályi Orsi és Kiss Zsófi sommelier-k.
A panel értékelése alapján a regionális zsűri vezetője újra kóstolja az adott tételt és jóváhagyja a döntést: aranyérmet kizárólag a 95 pont feletti, komplexitásuk és karakterük miatt kiemelkedő borok kaphatnak. Ezt követően még a három zsűrielnök is kóstolja az aranyérmeseket, hogy biztosan konzisztens legyen a színvonal.
Az előző évek alapján a több ezer nevezés mindössze 3%-a kap aranyat, és a második körben közülük választják ki a 97-100 pont közötti platinum érmeseket, valamint a kategóriagyőztes Best in Show tételeket.
Milyennek találta a zsűri a két aranyérmes Kreinbachert? Bár a Kreinbacher évről-évre felkerül az éremtáblázatra pezsgőivel (2017-ben és 2018-ban is platinával végeztek), borral eddigi legjobb eredményük született most meg.
Az aranyérmes Furmint Selection 2017 a DWWA zsűri jellemzésében:
„Tűzköves és sós mineralitás fehér grapefruittal, mellette lime héj és piros alma. Kivételes, impresszív tömörség és fűszeres jegyek, hosszú utóízében visszatér az ásványos jelleg.”
A bor elkészítéséhez a Somló hegy legjobb adottságú, organikusan művelt dűlőiről szüretelnek. 8 hónap érlelést kap magyar és francia hordókban, majd a palackos érlelés formálja tovább egyéniségét. A fajta gyümölcsös jegyei mellett a Somlóra jellemző mineralitás is hangsúlyos benne.
A Prestige Brut értékelése:
„Finom, elragadó illatában virágos jelleg, bodzavirág, a barack és körte mellett trópusi gyümölcsök, a háttérben írisz és liliom. Szájban élénk és vibráló, hosszú és elegáns.” Ahogy a Birtok minden pezsgője, palackos erjesztéssel és érleléssel készül, minimum két év seprőn tartással. A házasítás kifejezetten friss karakterét a válogatott chardonnay és a furmint alapboroknak köszönheti.
Ételpárban a díjazottakkal
Langer Gábor jó két éve érkezett Somlóra és a tavaszi újranyitás után júliustól már új á la carte menüvel várja a vendégeket. Stílusa összetéveszthetetlen: letisztultság, kidolgozott ízkombinációk és egy-egy meglepő hatás jellemzi az ételeket, amihez csak hozzátesz a megfelelő bor- és pezsgőpár.
A Prestige Brut karaktere nagyon szépen kíséri az egyik legmélyebb ízvilágú, mégis könnyed zöldség fogást – a padlizsán steaket ponzu és koriander frissíti. Rendhagyó, de a fehércsokoládé mousse-al és málnával készült profiterolhoz is jobb választás, mint egy rosé.
A Furmint Selection 2017 pedig lendületes párja a mangalica tarjának, amiben egyszerre ott van a füstösség és a nyári hozzávalók íze. A DWWA2021 ezüstérmes Brut Classic-ot a signature ételek között szereplő, rebarbarával készült kacsamájhoz kínálják.