Hirdetés
Hirdetés

Thomas Kellerék válasza a csillagfosztásra

SZERZŐ: DiningGuide
2016. január 28.
Nemrég írtuk, hogy a gasztrokérdésekben is nagyhatalmú New York Times mit mondott a világ egyik legjobb étterméről, a Thomas Keller-féle Per Séről. Nem ismételjük magunkat, itt el lehet olvasni tömören és velősen, de annyira mégis összefoglalnánk, hogy Pete Wells kritikus szavaiban nem volt sok köszönet, jól lehúzta és egyben elődjei által négy csillagosra tartott étterem vállapjáról leakasztott kettőt.
Hirdetés

Thomas Kellerék egészen a mai napig morfondíroztak, hogy mi legyen, aztán előálltak egy diplomácia csillagos ötöst érő, „a vendégeknek” címzett fb poszttal, mely a kishír írása közben 2300 fölötti megosztásnál és lassan 13 ezer lájknál jár. Szóval a valós és virtuális vendégek szeretik a nagytekintélyű séf szavait, aki azzal kezdi, hogy nyilvánvalóan az összes éttermében (mert, hogy több is van neki) az a céljuk, hogy a lehető legkiválóbb szolgáltatásban részesítsék a hozzájuk betérőket, hiszen minden vendég szent és sérthetetlen, de legalábbis egyenlő bánásmódban kell részesüljön. Szóval tenyéren (tányéron? jaj) hordozás mindenekfölött.  Ez az éttermes categoricus imperativus. Majd a második bekezdésben a mester rákanyarodik arra, hogy sajnos előfordul, hogy a nagy akarásnak nyögés lesz a vége és beüthet a ménkű, amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy máskor. Pete Wells pont kifogta, amit Kellerék nagyon sajnálnak és az „eset” arra ösztökéli őket, hogy még jobban tegyék a dolgukat, amihez minden adott - lehetőség, eszközök, eltökéltség. Zárásként reményüknek adnak hangot, hogy egy legközelebbi fogyasztáskor a kritikus mást tapasztal majd, kiemelkedő élményben lesz része.
Lefordítva: valóban lehettek elhibázott tányérok, a kritikus tette a dolgát, leírta a saját stílusában, amit érzékelt, az étterem pedig úgy válaszolt, ahogy a nagy diplomata könyvben meg van írva. Ez így elsőre akár rendben is lehetne, elég egyszerűnek látszik, de azért sok-sok alapkérdést felvet. Ha nem jutna eszünkbe egy sem, érdemes olvasni a kommenteket a közlemény alatt.

Hirdetés

To our Guests:At all of our restaurants, in our kitchens and dining rooms, we make every effort to provide you with...
Posted by Thomas Keller on Wednesday, 27 January 2016

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram