Hirdetés
Hirdetés

Terítéken a hütték kedvence | A gőzgombóc története

2023. december 18.
A gőzgombóc mindenki számára ismerős lehet, aki valaha is eltöltött már egy kis időt a sípályák melletti hüttékben, azonban már nem csupán a téli sportok közben, hanem a városi éttermekben és cukrászdákban is egyre népszerűbb. De vajon honnan is ered pontosan? Sorozatunkban nagy múltú desszertek történetét járjuk körbe, amelyekhez minden alkalommal egy budapesti hely desszertjét ajánljuk. Decemberben természetesen karácsonyi finomságok kerülnek terítékre, ezúttal pedig Deákvári Dorottya, az Édesmindegy üzletvezetője avatott be minket, ők hogyan készítik a gőzgombócot.
Hirdetés

A gőzgombóc, vagy ahogyan az osztrákok nevezik, a Germknödel egy olyan étel, amely mélyen gyökerezik az osztrák kulináris hagyományokban. Története az osztrák vidéki élethez köthető, ahol a helyi lakosok gyakran kreatív módon használták ki a rendelkezésre álló alapanyagokat. Az étel eredeti változata, egy egyszerű tésztagombóc mely valószínűleg számos variációból alakult ki az évek során, miután a háziasszonyok hozzáadták saját különleges ötleteiket a receptekhez.

A gőzgombóc fő összetevője a kelt tészta, amely könnyű és lágy szerkezetű, ugyanis a klasszikus receptek szerint lisztből, élesztőből, tejfölből és egy kis sóból készül. Az élesztőnek köszönhetően a gombócok könnyedén megduzzadnak, amikor a gőzölés során elnyerik végleges méretüket. A töltelék változatos lehet, de leggyakrabban lekvár vagy mák kerül a gombócok belsejébe. A lekvár lehet sárgabarack, szilva vagy meggy, a desszertek tetejét pedig gyakran gazdagon borítják porcukorral, illetve cukorral kombinált vagy vajjal kevert mákkal is meg szokták szórni. Érdekesség, hogy korábban még főzték a gombócokat, azonban a hagyományos elkészítés során lassan áttértek a gőzölésre, ugyanis ez segít abban, hogy ne essen szét a tészta, tehát valamivel kíméletesebb módszerről van szó. 

Az osztrák gőzgombóc nemcsak ízletes édesség és a sípályák mentén található hütték népszerű fogása, hanem az osztrák étkezési kultúra fontos része is.

Az ételeket gyakran ünnepek és különleges alkalmak alkalmával szolgálják fel, és a Germknödel kiváló példa arra, hogyan ötvözi az osztrák konyha a hagyományokat, a minőséget és az ízletes összetevőket egyetlen, felejthetetlen ételben.

„A gőzgombócot már 10 éve készítjük az Édesmindegyben, büszkék vagyunk rá, hogy a „gombócőrület” elindítói lehettünk Budapesten, hiszen azóta már más helyeken is elérhető. Kezdetben csak a környező országok síelőhelyein találkozhattunk ezzel a finomsággal, és mivel szeretünk utazni és a világ édességeit a kis boltunkba varázsolni, mi is elkezdtünk kísérletezni vele. A tésztáját – ahogy a nevéből adódik – gőzöléses technikával készítjük, ez jelentette a recept kísérletezésében a leghosszabb folyamatot, mire megtaláltuk a tökéletes eljárást. A gombócokat klasszikus szilvás töltelékkel kezdtük készíteni, forró vaníliasodóval leöntve, a tetején porcukros-mákkal bőségesen megszórva.

Hamar népszerűvé vált a csak rövid ideig kapható gőzgombócunk, így egyre hosszabb időszakban árusítottuk, jelenleg pedig már az állandó kínálatunkban is megtalálható.

A téli szezonban gőzerővel készítjük nap mint nap, hogy mindenkinek jusson, de az idei nyári szezonban is nagyon keresett volt. Ami igazán egyedivé teszi az Édesmindegy gombócait, hogy más ízekben is elkezdtük készíteni. Így került fel a palettára almás-fahéjas, illetve Nutellás ízekben is, idén először pedig limitált kiadásban elérhető a mézeskalács fűszeres-almás, sóskaramellás sodóval, ami hamar méltán népszerűvé vált. Igyekszünk a finom ízek mellé igazán jó hangulatot és családias, kedves kiszolgálást is nyújtani – nappal kávéházi-, este bisztróhangulatot varázsolni. Néhány éve a desszertbár jelzőt is elhagytuk, mivel prémium tányérdesszertjeink és édességeink mellett ma már a sós étlap is ugyanúgy dominál. Sokrétűek vagyunk, így nem akartuk már bekategorizálni magunkat, egyszerűen mi vagyunk az Édesmindegy, ahova mindig szívmelengető érzés betérni” – mesélte Deákvári Dorottya, az Édesmindegy üzletvezetője. 

 

Fotók: Édesmindegy

Forrás: Ifood.tv

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram