A Pipacs Pékség idén március környékén, némi viszontagságok árán, de végre megtalálta új állandó helyét. Jelenleg is folynak a kivitelezési munkálatok, hogy a jelenlegi üzem július 29-ei bezárását követően augusztus 10-én meg tudják nyitni az új üzlethelyiségüket. Fülöp Ádámmal, a Pipacs Pékség egyik alapítójával beszélgettünk a költözésük kapcsán.
Nyolc év virágzás után elköltözik a Pipacs a Bécsi úti műhelyéből. Az újhullámos, minősített biopékség, ami a kezdetektől nagyon nagy hangsúlyt helyez a kenyerekre – furcsa módon a pékségek között ez nem olyan egyértelmű! – ráadásul 100%-ban bio alapanyagok felhasználásával működött a Bécsi úti üzemében, most új területet talált magának, ahol már nem csak elvitelre szerezhetjük majd be kedvenc egészséges pékáruinkat, de lesz lehetőségünk akár helyben is elfogyasztani őket.
„Az új bázisunk a PP Center Üzleti Központban kap helyet a Szentendrei úton, konkrétan egy percre a Szentendrei úttól. Az igazi újdonságot azonban az fogja nyújtani, hogy habár az üzemünk bent lesz az ipartelepen, de lesz ugyanakkor egy utcafrontra nyíló boltunk is. Ezáltal úgy érezzük, több szempontból is változásokat és fejlesztéseket tudunk majd beépíteni a működésünkbe. Hihetetlen, de nyolc év után végre tényleg úgy tudunk majd működni, mint egy igazi pékség” – mondja nevetve Fülöp Ádám.
A Pipacs Pékség kapcsán már az is felkelthette az ember érdeklődését, hogy a legtöbb pékséggel ellentétben, eddig nem a kora reggeli órákban kezdődött náluk az élet, hanem a délutánok jelentették számukra a pörgősebb időszakot, hiszen három órától voltak nyitva. Az új helyen azonban ez is változni fog: már reggel nyolctól friss pékárukkal várják a vendégeiket és továbbra is egészen este fél nyolcig lehet felkeresni majd az üzletet.
„Eddig az volt a küldetésünk, hogy a bio kovászos kenyeret minél több emberrel megismertessük. Azt látjuk azonban, hogy egyre többen küzdenek ételérzékenységekkel, és szervi betegségekkel. Sokat dolgoztunk az elmúlt években azon, hogy a termelői boltunk is csupa szermaradványmentes, minőségi termékkel legyen felszerelve. Most pedig ezt a gondolatiságot szeretnénk még továbbvinni már nem csak a kenyereinken keresztül, hanem magát a bio étkezést szeretnénk népszerűsíteni. Próbálunk az autentikus élelmiszerek oázisává válni, a prémium és az egészséges termékek metszéspontját keressük” – fejti ki Fülöp Ádám.
Ezzel az átalakulással pedig egyértelműen hangsúlyosabbá válik a Pipacs Pékség kávézó mivolta is; erre az új dinamikára pedig várhatóan a vásárlóik is vevők lesznek. Mivel lesz lehetőség rá, hogy aki szeretne az akár helyet is foglaljon náluk, ezért terveznek a pékáruk mellett egy reggeli ajánlatot is kialakítani. Leginkább a boltban amúgy is megtalálható termékekből lehet majd viszonylag rugalmasan reggelizni is a saját termékeiket kiegészítendő.
„Azt próbáljuk szem előtt tartani, hogy mindenki az egyéni igényeinek megfelelően tudja a számára legegészségesebb termékeket választani, anélkül, hogy ezt az árak tekintetében extrán differenciálnánk. Például ezért nem felárasak a bio növényi tejeink sem” – jegyzi meg Fülöp Ádám.
Ahogy a kenyerek kapcsán is azt vallják, hogy a kevesebb néha több és az egyszerűségre törekszenek, úgy a reggeli kínálat kapcsán is hasonló letisztultságra számíthatunk majd. Ugyanakkor szeretnék, ha a náluk való étkezés egy igazán otthonos élményt nyújtana, ami akár közösségi jelleggel is bír és emellett akármelyik korosztály jól érezheti magát az üzletükben.
Jelenleg egy tizenöt fős csapattal dolgoznak együtt a Pipacs Pékségben, és szerencsésnek mondhatják magukat, mert a jelenlegi munkaerő helyzetben sikerült egy családias, stabil, jó hangulatú csapatot egyben tartaniuk. Emellett azért ők is búcsút intettek olyan kollégáknak is, akik az alapítók között voltak, így Tóth Mártonnal legközelebb már nem a Pipacsban találkozhatunk.
„Marcival tavaly ősszel váltak el az útjaink, mivel régóta nagy álma volt, hogy a Balaton-felvidéken megnyissa a saját pékségét. Biztos vagyok benne, hogy nagyon hasonló szellemiséggel fogja a Marci vinni az új helyét, mint ahogy korábban a Pipacsban is ezt képviselte – avat be Fülöp Ádám.
Az új üzlethelyiség keresésének kérdése, habár mostanra oldódott meg, nem egy újkeletű vagy impulzív indíttatása volt a Pipacs csapatának. Valójában már a járvány helyzet előtt szerettek volna váltani, azonban rengeteg olyan számukra fontos és az üzemi működéshez elengedhetetlen kritériumnak kellett megfelelnie az új helynek, ami igencsak megnehezítette a dolgukat, emellett pedig a finanszírozás kérdése is esetleges volt. Végül azonban talán a véletlen, talán a sors hozta úgy, hogy rátaláltak az új helyszínükre, de az biztos, hogy mivel a Pipacs Pékség számára az ügy a fontos, ami köré korábban is felépítették a koncepciójukat, ezért számíthatunk rá, hogy bárhova költözzenek is, a bioétkezés mellett továbbra is ki fognak állni.
A pékség honlapja
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.