Hirdetés
Hirdetés

Szezonok és fazonok meglepő vegyítésben - ebéd a Kollázsban

2015. november 17.
Bevallom, sosem értettem, miért zárt be pár éve a Páva. Számomra a város egyik olyan étterme volt, ahol az előkelőség a nagyvilágiság és a magas szintű ételek tökéletes összhangot alkottak. Amikor meghallottam, hogy ismét étterem nyílik a helyén, egy art deco stílusra hangolt finom éttermet láttam magam előtt, amely méltó folytatása lehet a bezárt legendának, mely nyilván eséllyel száll majd harcba egy következő budapesti csillagért.
Hirdetés

Őszintén meglepett a belga brasserie hangulatú Kollázs a kevert stílusával és a számomra néha túladagolt sárgaréz dömpinggel. Az első benyomásom nem volt jó, mert nem értettem, mit keres ez a hangulat a város és a világ egyik legjobb hotelében. Olyan érzésem volt, mintha a tervező az alkotás folyamán összekeverte volna a koncepciókat, azaz a szezont (mind a négyet) a fazonnal. Pár alkalom és a nyári nyitott teraszos esték után aztán megértettem, hogy véget akartak vetni a bezárt, kissé megközelíthetetlen Four Seasons-hangulatnak, a koncepció célja egy befogadó és barátságos „mindennapi” hely megalkotása volt, amely jobban illeszkedik az itt megszállok, a turisták  igényeihez, mint a helyi törzsközönség  megszokásaihoz. Egyszóval pulóveres és farmeres lett az új étterem, lemondva ezzel a feszességről és eleganciáról.
fotó: a szerző felvételeAmit először gondoltam, legutóbbi látogatásunk alatt is beigazolódott, a Kollázs leginkább igényes turistákkal, lazábban öltözött emberekkel volt tele, csupán a hátsó traktusban, a bárpulton túl - az egykori különterem oldalán – ültek a „szokásos” arcok, kosztümös, elegáns nők és sötét öltönyös férfiak, ezzel is alátámasztva az étterem jól kitapintható kettős hangulatát.
Két óra körül érkeztünk foglalás nélkül, egy tökéletes ablak melletti asztalt és előzékeny a részletekre figyelő kiszolgálást kaptunk.
Ami rögtön szembeötlött, hogy a természetes fények, a beáradó napsütés mennyire jót tesz a hely hangulatának. A faburkolatok így üdébbnek tűntek, a sárgaréz tolakodó súlya pedig kevésbé volt bántó, a finom kárpitok és a tompa színek kiemelkedtek a sötétre hangolt összképből, ami az esti megvilágításban eddig nekem kissé nehézkes volt.
Kollázs2Az abrosz hiánya engem itt is zavar, persze tudom, a brasserie-hangulatnak ez nem része, de a presztízs miatt is szívesen látnám.
A választott ételsor számomra kissé nehéznek bizonyult, a pompásan tálalt serpenyős kacsamáj és a tormakrémes velőscsont után a gulyás pecsenyelével tálalt marhapofa kifogott rajtam, de a minden pillanatban készséges kiszolgálás és az ötletes, izgalmas tálalás élménnyé tette az étkezést.
[tw-divider][/tw-divider]

Amit ettünk:

Serpenyőben sült kacsamáj, fehérrépa püré, körte, mogyoró
Vastag kacsamáj szeletek szép “ropogós” kéreggel sütve, belül krémes, talán egy kicsit tovább sülhetett volna. A hozzáadott fehérrépa püré a gyökérzöldségek édességével, a mártás a savaival jól kiegészíti a máj mély, tartalmas ízét. A körte gyümölcsössége és a mogyoró ropogóssága még komplexebbé teszi ezt az egyébként is  jól eltalált párosítást.
Velőscsont, tormakrém, ököruszály ragu
Üreges csonton tálalt csontvelő, alatta a lassan készült, szálaira szedett marhahús raguval. A velő friss és lágy, szépen készítve, az alá tálalt marhahús ragu jó ízű, de a „műfajából” adódóan is kissé nehézkes kompozíció.
A mellé adott tormakrém és a retek egyensúlyozza, szépen frissíti, kerekíti a tartalmas húsrészeket. Talán a tormából és a savakból egy kicsivel többet szerettem volna.
Marhapofa glasszírozott gyökérzöldségek, gulyás pecsenyelé
Szépen tálalt omlós marhapofa szeletek, gulyás jus-vel, marinált gyöngyhagymával, pácolt paradicsommal és angolzellerrel, petrezselyemzölddel frissítve. Igazi telitalálat, a jól készített kollagénes marhahúst és a „gulyás” pecsenyelevet izgalmasan egészíti ki a marinált gyöngyhagyma savassága, a paradicsom édes tónusa, a ropogós, üdítő angolzeller és a friss petrezselyemzöld. A magyar gulyásleves és az osztrák gulyás ötvözetének nevezhető, modern, eredeti, de mégis tradicionális étel.
Francia brios, eper, eperfagylalt
Valószínűleg tej és tojás emulziójával átitatott kalács, frissen serpenyőben, vajban sütve, eperrel és eper fagylalttal. Zseniális! Egyszerű, habos, krémes, „könnyed” briós, meleg, ropogós kéregben. A marinált eper a savaival és az eperfagylalt a hűvösségével feledhetetlenné teszi ezt a klasszikus francia édességet!
[tw-divider][/tw-divider]
Kollázs3Brasserie-hangulat, de Four Seasons színt, tökéletes kiszolgálás, ötletesen újraértelmezett tradicionális ízekkel, a Kollázs is egy olyan hely, ahol nem csak azt kapjuk, amit kifizettünk, hanem egy élményt is.
Ha 10 pontos a tökéletes, akkor a Kollázs tőlem 8 pontot kap.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram