Hirdetés
Hirdetés

Szezonális comfort food – Krémleves sült sütőtökből, kókuszjoghurttal | Főzz a séffel!

SZERZŐ: DG
2023. október 30.
Rózsa Dávid séf fiatal kora ellenére executive séfként már szerzett egy Michelin-csillagot a svájci 1910 Gourmet by Hausers étteremnek, amelyről nemrég egy külön cikkben is beszámoltunk. Ezúttal arra kértük, osszon meg velünk egy megkerülhetetlen őszi receptet, ami a hűvösebb és esősebb estékbe is képes egy kis melegséget csempészni – lássuk, hogyan készíti a sült sütőtök krémlevest Rózsa Dávid!
Hirdetés

Hozzávalók (10 adaghoz)

  • 1000g érett hokkaido sütőtök 
  • 4 db salotta hagyma
  • 50 g vaj
  • 1,5 liter zöldség alaplé
  • 100 ml 35%-os tejszín
  • 25 g tökmag
  • 25 g kesudió
  • kb. 1 evőkanál vadouvan fűszerkeverék ízlés szerint 
  • só, cukor ízlés szerint
  • 30 g barna miso 
  • 50 g kókuszjoghurt 
  • 0,5 friss lime héja

 

 

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Közben távolítsuk el a tök magját, majd vágjuk össze egy tálba, közepes méretű darabokra. Szórjuk meg egy csipet sóval, egy csipet cukorral és kevés olajjal, majd finoman keverjük össze. Szórjuk el a tököt egy sütőedényben, majd tegyük a sütőbe 50 percig, amíg a tök megpuhul és enyhe színt kap. 

Eközben egy lábasban közepes lángon olvasszuk meg a vajat, majd pároljuk meg óvatosan a hagymát. Szórjuk rá a vadouvan fűszerkeveréket, majd pároljuk tovább, amíg a hagyma átlátszóvá válik és kellemes illatot kezd árasztani. 

Hirdetés

Az idő elteltével vegyük ki a tököt a sütőből, majd adjuk hozzá a lábasban lévő hagymához. Keverjük össze, majd öntsük rá az alaplevet és a barna misot. Forraljuk fel, majd főzzük további tíz percig. Miközben fő a tök, helyezzük a magokat egy sütőtálba, és süssük nagyjából nyolc percig ugyanazzal a hőfokkal, mint a tököt (180 fokon). 

Öntsük át a levest egy turmixgépbe, majd turmixoljuk, amíg teljesen sima nem lesz. Adjuk hozzá a tejszínt, szűrjük át egy finom szitán egy lábasba, majd sózzuk ízlés szerint. 

Ezután vegyük ki a tökmagokat a sütőből, sózzuk meg, majd hagyjuk kihűlni – végül kicsit törjük össze őket. 

Keverjük össze a kókuszjoghurtot a lime héjával.

Amint elkészültünk, tálaláskor, ha szükséges melegítsük fel a levest. Szolgáljuk fel egy kis adag kókuszjoghurttal és a pirított magkeverékkel megszórva. 

Jó étvágyat!

 

Fotó: Unsplash

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram