Hozzávalók (10 adaghoz)
- 1000g érett hokkaido sütőtök
- 4 db salotta hagyma
- 50 g vaj
- 1,5 liter zöldség alaplé
- 100 ml 35%-os tejszín
- 25 g tökmag
- 25 g kesudió
- kb. 1 evőkanál vadouvan fűszerkeverék ízlés szerint
- só, cukor ízlés szerint
- 30 g barna miso
- 50 g kókuszjoghurt
- 0,5 friss lime héja
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Közben távolítsuk el a tök magját, majd vágjuk össze egy tálba, közepes méretű darabokra. Szórjuk meg egy csipet sóval, egy csipet cukorral és kevés olajjal, majd finoman keverjük össze. Szórjuk el a tököt egy sütőedényben, majd tegyük a sütőbe 50 percig, amíg a tök megpuhul és enyhe színt kap.
Eközben egy lábasban közepes lángon olvasszuk meg a vajat, majd pároljuk meg óvatosan a hagymát. Szórjuk rá a vadouvan fűszerkeveréket, majd pároljuk tovább, amíg a hagyma átlátszóvá válik és kellemes illatot kezd árasztani.
Az idő elteltével vegyük ki a tököt a sütőből, majd adjuk hozzá a lábasban lévő hagymához. Keverjük össze, majd öntsük rá az alaplevet és a barna misot. Forraljuk fel, majd főzzük további tíz percig. Miközben fő a tök, helyezzük a magokat egy sütőtálba, és süssük nagyjából nyolc percig ugyanazzal a hőfokkal, mint a tököt (180 fokon).
Öntsük át a levest egy turmixgépbe, majd turmixoljuk, amíg teljesen sima nem lesz. Adjuk hozzá a tejszínt, szűrjük át egy finom szitán egy lábasba, majd sózzuk ízlés szerint.
Ezután vegyük ki a tökmagokat a sütőből, sózzuk meg, majd hagyjuk kihűlni – végül kicsit törjük össze őket.
Keverjük össze a kókuszjoghurtot a lime héjával.
Amint elkészültünk, tálaláskor, ha szükséges melegítsük fel a levest. Szolgáljuk fel egy kis adag kókuszjoghurttal és a pirított magkeverékkel megszórva.
Jó étvágyat!
Fotó: Unsplash
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.