Ősszel együnk szilvát, süssünk pitét! Kövérné Kalmár Mónika, Mónisüti blogján a pite az örök klasszikus, és a 2018-ban nyitott gyenesdiási Mónisüti cukrászdában az egyik legnépszerűbb sütemény a pultban.
A pite örök klasszikus. Szeretjük, mert számtalan módon variálható, tölthetjük túróval, krémmel, gyümölcsökkel, a tetejére tehetünk tojáshabot, rácsot, morzsát – mindenhogyan jó. Móni pedig megosztotta velünk az ő tuti szilváspite-receptjét, ami persze az év bármely szakában elkészíthető. Amikor friss szilva nincs, fagyasztottat is használhatunk hozzá.
Hozzávalók
Tészta:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
1-2 ek. tejföl
3 dkg porcukor
1 tk. sütőpor
csipet só
Töltelék:
1,2 kg magozott (akár fagyasztott) szilva
8 dkg cukor
1 csapott ek fahéj
0,5 dl rum
4 dkg keményítő
kevés víz
A morzsához:
10 dkg liszt
8 dkg vaj
6 dkg cukor
1 marék durvára tört dió
Elkészítés:
Először a tölteléknek kezdünk neki: a szilvát egy edénybe öntjük, rámérjük a cukrot, a rumot, megszórjuk a fahéjjal, és főni hagyjuk.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés). Összeállítjuk a tésztát: a lisztet tálba mérjük, rákockázzuk a hideg vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Kinyújtjuk, és egy kb. 30 centi átmérőjű lisztezett-vajazott piteformába helyezzük úgy, hogy körben legyen 2-3 cm magas pereme is. Tegyük a sütőbe úgy 15 percre.
Körülbelül eddigre a szilvánk már javában forr; döntsük el, mennyire szeretnénk lekvárszerűre a tölteléket. Ha nem nagyon, akkor a keményítőt egy kis edényben keverjük össze fél-egy deci vízzel, meg egy kis cukorral (a keményítő így könnyebben oldódik), és sűrítsük be vele a szilvát. Ha szeretnénk, hogy a gyümölcsök szétfőjenek, később sűrítsük csak be.
Állítsuk össze a morzsát: a hozzávalókat a dió kivételével késes robotgépben keverjük morzsásra. Ha nincs gépünk, persze kézzel is megtehetjük: a lisztet a hideg vajjal és a cukorral tálba tesszük, az ujjaink hegyével addig dolgozunk rajta, amíg morzsás nem lesz az állaga – erre nem tudok más szót. A végén keverjük hozzá a diót. Az elősütött tésztára öntjük a szilvatölteléket, megszórjuk a morzsával, és visszatoljuk a sütőbe 30-35 percre. Akkor jó, ha a tetején pirul a morzsa.
Már langyosan is kiváló, viszont – ha marad – 4-5 nap múlva is tökéletes.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.