Mi ezzel az állítással azért vitatkoznánk, hiszen Szántó István volt az a séf, aki bemutathatta a magyar konyha ikonikus fogásait a tavalyi Oscar-gálán, mindezt azzal a Wolfgang Puckkal, akinek Európában egyedül Budapesten, a Matild Palotában működik étterme. A májusi Dining Guide Gálán idén először a luxusszállodákat is díjazták. Az Év Luxusszállodája díjat a Matild Palace nyerte el, a benne működő, a Michelin Guide által is ajánlott étterem, a Spago by Wolfgang Puck pedig a Top10 étterem közé került.
Milyen tanácsot adna magának, ha most kezdené a szakmát?
A szakmai oldalon nem igazán változtatnék, hiszek benne, hogy mindennek úgy kellett történnie, ahogy történt. Sokat tapasztaltam és tanultam a vendéglátás számos területéből. Ezek a tapasztalatok tettek folyamatosan érettebbé, mindenből igyekeztem profitálni. Az eltelt 15 évben a tanulás és a folyamatos fejlődés volt fókuszban, sok minden mást az életemből ennek rendeltem alá. Ha nem vettem volna ilyen komolyan a munkámat, akkor biztos, hogy nem így alakult volna a karrierem. A konyha nem igazán családbarát hely, szerencsés vagyok, hogy a családom, feleségem, gyerekeim maximálisan támogatnak, még a mai napig nehéz megtalálni a munka és magánélet közötti egyensúlyt.
Volt olyan hely, ahova szívesen ment volna tanulni vagy dolgozni?
A mai napig tudnék mondani ilyen helyeket, ahogy azt is, hogy szakmailag mely területeken szeretnék még leginkább fejlődni. A folyamatos tanulás, fejlődés,a kíváncsiság tart motiváltan. Tisztában vagyok azokkal a területekkel, ahol leginkább szeretnék még tapasztalatot szerezni. A Spagóban nemzetközi konyhát viszünk, a sushi például egy olyan terület, amelyben nem volt meg a kellő tapasztalatom. Most viszont nap mint nap tudom gyarapítani benne a tudásom.
Mit jelent Szántó István számára bekerülni a Top10 étterem közé?
Nagyon jó érzés volt megkapni ezt az elismerést, mondhatom az egész csapatunk nevében. Viszont sem az étterem, sem én nem rivalizálunk másokkal, ebből a szempontból az, hogy hányadik helyen állunk a rangsorban, egyáltalán nem számít. A legfontosabb, hogy minden nap a maximumot hozzuk ki magunkból és a csapatunkból. Legyünk elégedettek, büszkék arra, amit és ahogy csinálunk, és legyünk azzal is tisztában, hogy a befektetett energia és a tudás miatt fejlődik az éttermünk.
Az étterem szempontjából sokkal többet számít a helyezés, hiszen így még inkább belekerülünk a vendéglátás vérkeringésébe, többet hallanak rólunk, szélesebb közönséget érünk el, több vendéget tudunk megszólítani.
Ez nagyon fontos ahhoz, hogy folyamatosan benne legyünk a köztudatban. Nagyon jó, hogy a szakma is felfigyelt ránk és elismeri a tevékenységünket. Folyamatosan fejlődünk, és egyre stabilabban tudjuk tartani a kitűzött minőséget. Vannak még gyerekbetegségek, de szépen haladunk, a díj mindig jó visszajelzés, hogy a megfelelő úton vagyunk. Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel nyitott konyhában dolgozunk, így a vendégektől azonnal érkezik a visszajelzés.
Miben látja a Spago vonzerejét?
Úgy gondolom, hogy azért vagyunk különlegesek, mert számtalan konyhai stílusirányzatot követünk, megfér az étlapon a sushi, a gulyásleves, a steak és az olasz tészta is. A Spago ettől szerethető és változatos, ami miatt a vendégek visszatérnek hozzánk, hiszen mindig tudnak a pillanatnyi hangulathoz illő fogást választani.
Milyen a kapcsolat Wolfgang Puckkal? Mennyire szól bele az itteni működésbe?
Emberileg és szakmailag is jól együtt tudunk működni, jó a munkakapcsolat az egész amerikai csapatával. Teljes bizalmat kaptunk, mellette megvan az a stabilitás és biztonság, hogy sok-sok évtizedes tapasztalattal állnak mögöttünk. Bizonyos időközönként egyeztetünk, a napi működésünkbe nem folynak bele. Természetesen Wolfgang Puck neve is kellett ahhoz, hogy ez az étterem ilyen ütemben tudjon fejlődni, és ilyen népszerűségnek örvendjen.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.