Hirdetés
Hirdetés

Start-up francia módra: ízesítve tenyésztett osztrigák a piacon

2018. január 4.
A friss osztrigát mindig is többféleképpen fogyaszthattuk: citromlevet, vinaigrette-et vagy más szószokat csepegtethettünk rá. Annyi bizonyos, hogy mindig utólag ízesítettük a puhatestű csemegét. Egy fiatal francia osztrigatenyésztő azonban továbbgondolta a folyamatot: módszerével sikerült a héjukban lévő, még élő osztrigákat ízesítenie. A 29 éves Joffrey Dublaut osztrigatenyésztő a Franciaország nyugati partja mentén található Oléron szigetén él. […]
Hirdetés

A friss osztrigát mindig is többféleképpen fogyaszthattuk: citromlevet, vinaigrette-et vagy más szószokat csepegtethettünk rá. Annyi bizonyos, hogy mindig utólag ízesítettük a puhatestű csemegét. Egy fiatal francia osztrigatenyésztő azonban továbbgondolta a folyamatot: módszerével sikerült a héjukban lévő, még élő osztrigákat ízesítenie.
A 29 éves Joffrey Dublaut osztrigatenyésztő a Franciaország nyugati partja mentén található Oléron szigetén él. Igazi start-up sztori az övé: So’ooh elnevezésű vállalkozásának saját garázsában vágott neki. A rengeteg kísérletezés és kudarc négy évét emésztette föl, most októberben azonban végre sikerrel járt.

Olvasta már cikkünket a témában? A legínyencebb automata: osztrigával szolgálhatjuk ki magunkat
A fiatal tenyésztő a Le Parisien nevű francia lapnak azt nyilatkozta, hogy egy 16 lépésből álló folyamatot fejlesztett ki. A módszer lényege, hogy az osztrigák 400 literes víztartályaiba beletölti az ízesítőszereket, a puhatestűek pedig néhány óra leforgása alatt átszűrik kopoltyújukon az ízesített vizet.
Bár a környék osztrigatenyésztői közül nem mindenki nézi jó szemmel az újítást, Dublaut optimista, és nem lát lényegi különbséget az ízesített osztriga és más hasonló eljárással készült termékek, mint például az ízesített víz vagy joghurtok között. A Leclerc nevű francia hipermarketláncnak karácsony előtt már szállított, de a valódi áttörést az ázsiai piac meghódításától várja. A fiatal vállalkozó a már létező málnás, muskutályos, gyömbéres és mogyoróhagymás verzió mellett a jövőben grapefruit- és szilvaízesítés kifejlesztésével is kacérkodik. Tavasszal még feltöltött képet szarvasgombás ízesítésű szuperínyencséggel, de ez végül nem került piacra. A sors – vagy az osztrigák – fintora, hogy éppen a legklasszikusabb ízzel, a citromossal gyűlt meg leginkább a baja.
A vásárlóknak az ízesített változatért kb.15-25%-kal kell többet fizetniük, mint a natúr osztrigáért.
Forrás.
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram