Hirdetés
Hirdetés

Savanyított medvehagyma rügy Pesti Istvántól | Főzz a séffel!

2024. március 31.
Idén legalább egy hónappal korábban elkezdődött a medvehagyma szezon, így a piacokon és a természetben is érezhetjük a jellegzetes, kissé fokhagymás illatot. A tatai Platán Gourmet étterem séfje, Pesti István a szezon indulásával a növény összes részét felhasználja és hasznosítja, illetve tartósítva elteszi későbbre. A savanyítás és a fermentálás egyre elterjedtebb, mivel ezekkel az eljárásokkal elnyújthatjuk egy-egy zöldség és gyümölcs élettartamát.
Hirdetés

A medvehagymát erős íze miatt kisebb mennyiségben érdemes használni, a két Michelin-csillagos Platán Gourmet étteremben jelenleg a kenyér és a vaj mellé kínálnak friss medvehagyma levelet. 

Pesti István savanyított medvehagyma rügy receptje könnyedén elkészíthető, felhasználása pedig rendkívül sokszínű. Tegyük salátákba, fogyasszuk hal- és zöldségételekhez. 

Savanyított medvehagyma rügy

  • medvehagyma rügy
  • 250 g alma ecet
  • 250 g víz
  • 100 g cukor
  • 1 babérlevél
  • 2 szál kakukkfű
  • 2 db szegfűbors 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egész bors, mustármag, só

A medvehagyma rügyet tegyük befőttes üvegbe. A többi összetevőt húsz percig főzzük, majd leszűrjük és még melegen a medvehagyma rügyre öntjük. Ezután ledunsztoljuk, meleg helyen megvárjuk, hogy kihűljön. Ha kihűlt, hűtőben tároljuk. 

Képek: Eatweeds ⎸Mud & Bloom  ⎸Gowildeducation

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram