Hirdetés
Hirdetés

Sárközi Ákos: „Már érkeznek is az asztalfoglalások" – Hoz a konyhára egy séf országos ismertsége?

SZERZŐ: DiningGuide
2021. április 18.
a TOP100 rovat
támogatója
Szakmai berkekben sokan csak legyintenek a televízióban is szerepet vállaló séfekre, mondván, ez csak kirakat, nem a szakma valóságáról szól. Na, nem mintha ezt állítaná bármelyik séf is. A 2021-es terasznyitás előtti pillanatokban arra voltunk kíváncsiak, hogy a gourmet világon kívül eső, széles körű országos ismertség megmutatkozik-e egy fine dining étterem valódi népszerűségében, avagy a tényleges forgalmában? A Covid időszaka persze minden eddig normát felülír, de Sárközi Ákos nagyon is érdemleges válaszokat adott a felvetésünkre.
Hirdetés

A jövő hét második felére tehető – a beoltottak számától függővé téve – a teraszos, kerthelyiséges vendéglátóhelyek megnyitásának dátuma. Sárközi Ákosék kivárnak néhány napot, és a rákövetkező héten terítenek meg ismét a Sas utcában, mégpedig a Textúra kiülős asztalainál. Az még kérdés, hogy az április 26-ai héten még melegítőtestekre vagy éppen napernyőkre lesz szükség, de a kusza áprilisi időjárásra nincsen ráhatása a Borkonyha és a Textúra éttermek összevont legénységének – de erre még a járványnak sincsen.


„A bezárás hónapjai alatt sok-sok vendégünk megtisztelt bennünket azzal, hogy élményutalványokat vásároltak tőlünk. A voucherek iránti érdeklődés azért is volt különösen megható és nagylelkű gesztus a részükről, mert az utóbbi hat hónap alatt nem is tudták felhasználni őket az éttermekben.

Eljött az idő, hogy végre ismét találkozhassunk, és én is eleget tehessek az utalványok kínálta személyes hangvételű, valódi élményt nyújtó vendéglátásnak" – meséli Sárközi Ákos, aki a Borkonyha és a Textúra éttermek csapatával méltán lehet büszke arra, hogy a hosszúra nyúlt üresjárat időszakában sem feledkeztek el róluk a vendégeik.

Sárközi Ákos és Bicsár Attila (Sauska48)

A Konyhafőnök és a konyhafőnök

Nem titok, hogy a Konyhafőnök című műsor hozta meg a topéttermi világon kívüli, mainstream ismertséget Sárközi Ákos számára. Évek óta temetjük a televíziózást, de aki szerepel egy-egy országos csatorna főidős műsorában, pontosan látja és tapasztalja, hogy még mindig megteszi a hatását. A gasztroreality show ítészei közül pedig egyedül Sárközi Ákos az, akinek kvalitásait valóban élesben tesztelheti is a közönség, hiszen a műsorvezető Fördős Zé nem hagyományos séfként dolgozik, Rácz Jenő ételeit pedig egyelőre nem kóstolhatta a hazai közönség. Ő szintén ugrásra készen várja, hogy megnyithasson végre saját szignóját viselő budapesti étterme, a Rumour by Rácz Jenő.

A zsűri: Rácz Jenővel és Fördős Zével / Fotó: Sárközi Ákos Facebook

A közönség márpedig jól vizsgázik nyitottság terén. Habár a nézők csak egy kis százaléka zarándokol el valóban egy átlagon felüli étterembe, egy RTL Klubos tévéműsor nagy számaihoz mérten ez megmutatkozik az asztalfoglalásokban is – éttermi közegben is kíváncsiak a tévéképernyőn immár 2016 óta jelenlévő séfre. A Borkonyhában és a Textúrában is számtalan olyan vendég megfordult a műsor indulása óta, aki a kezdetekben talán csak furcsállta a séf tányérjait, de Sárközi Ákos elhivatottsága, emberséges megnyilvánulásai és nem utolsósorban gyönyörűen megkomponált ételei elcsalták őket egy addig ismeretlen éttermi világba.

Pörkölt galuskával – kardhal és osztriga

Érdekes visszaolvasni a Dining Guide-on három évvel ezelőtt megjelent évösszegző cikket, amelyben így írtunk a novemberben frissen megnyitott étteremről: „A Textúra étteremnek szintén nem kellett megküzdenie a teltházas estékért, köszönhetően a tulajdonosok népszerűségének, a mai magyar csúcsgasztronómiában betöltött szerepüknek és a Borkonyhából hely hiányában lepattanó vendégeknek."

Nagyot fordult azóta a világ, hiszen a járványhelyzet óta éppen az addig folyamatos teltházakkal működő, Michelin-csillagos Borkonyha került valamelyest háttérbe, és a nagyobb terasszal, tágasabb beltérrel rendelkező Textúrába invitálják a vendégeket.

Kagyló és borjúnyelv – a Borkonyha fogása

„Már a legelső időkben is az volt az elképzelés a fejünkben, hogy a két étterem édestestvérek, de az elmúlt egy évben a Textúra igazi közönségkedvenccé vált, amiért mindent meg is tettünk. Összetett kínálattal dolgozunk, az étlapon fine dining ételek, a táblás ajánlaton pedig egyszerűbb, hagyományos éttermi ételeket találnak a vendégeink, így a Textúrában tökéletesen megfér egymás mellett a pörkölt galuskával és a kardhal vagy az osztriga."

Közben a 2020-ben megnyitott, és 2014 óta Michelin-csillagos Borkonyha sem sérülhet. Míg zárva tart, egy klasszikus Borkonyha degusztációs menüvel adóznak a nagytestvér előtt. A Michelin-kalauz egyébként már a megnyitást követően azonnal Michelin Plate-ajánlást adott a Textúrának, ami jól jelzi a nívót. Jelenleg a fine bistro kategóriának megfeleltethető leginkább az étterem, ahol egyszerre érvényesül a külcsín és a belbecs; a kifinomultság és a közérthetőség.

Sárközi Ákos a Textúrában

Akárcsak tavaly, úgy idén nyáron is élményvacsorákkal, négykezes séfestekkel teszik még vonzóbbá a Textúrát, bizonyítva, hogy nyáron sem lehetetlen Pest belvárosában sikeres napokat és estéket produkálni. Egyelőre csak este fél tízig, de a lazítás elindult!

Akit pedig az élményvoucherek érdekelnek: Sárközi Ákos (aki hivatalosan executive chef) mellett Puskás Csaba séfhez, valamint Béres Anetthez és Lovász Zsolthoz, a két étterem cukrászséfjeihez is lehet élménysütés-főzésre befizetni. További információk itt.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram