Hirdetés
Hirdetés

Rovarok, paradicsomdobálás, gonosz szellemek, 15000 tojásból készült omlett – A világ legérdekesebb gasztronómiai fesztiváljaiból válogattunk

2024. február 22.
A gasztronómiai fesztiválok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerjük a világ különböző kultúráit az étkezési szokásokon keresztül. Legyen szó street food-ról, fine dining-ról, hagyományőrzésről vagy szórakozásról, mindenki megtalálja a hozzá legközelebb állót. A világ legnagyobb szarvasgombáitól kezdve a nápolyi pizza hagyományán át az ízig-vérig mexikói fiesztáig, nézzük hogyan ünneplik az ételeket a világ különböző tájain.
Hirdetés

Buñol, Spanyolország: La Tomatina

Az egyedülálló fesztivált minden év augusztusának utolsó szerdáján tartják a Valencia tartományban található Buñol városában. A fesztivál ideje alatt a legautentikusabb spanyol ételeket fogyaszthatjuk, különleges hangsúllyal a paellára, a sáfrányos-rizses és a tengeri ételekre. A La Tomatinát 1945-óta rendezik meg, és nevéhez méltóan a paradicsomé a főszerep. Bár eredete nem teljesen tisztázott, legendák szerint a város lakói paradicsom dobálással tüntettek korábban a város vezetése ellen. Ma már a fesztivál csupán a szórakozásról szól, évente mintegy 40 000 ember érkezik, hogy paradicsomdobálással ünnepeljenek az utcán. A fesztiválra szükséges a saját paradicsomokat hozni, a termelők ilyenkor használják fel a túlérett, vagy kissé rothadásnak indult zöldségeket, melyeket már nem tudnak eladni. 

Bessières, Franciaország: Omlett Ünnep

A dél-nyugat franciaországi Bessières a La Fête de l’Omelette Géante ünnepéről híres. Helyiek és érdeklődők gyűlnek össze a városban, hogy egyenek a különleges francia óriás omlettből, ami körülbelül 15 000 tojásból készül.  Az étel egy hat méter átmérőjű serpenyőben sül, salátával és kenyérrel kínálják. Az eseményt több mint ötven éve tartják Húsvét tájékán. 

Pizzafest, Nápoly, Olaszország: Pizzafest

A nápolyi pizza fesztivált harminc éve tartják, általában nyár elején. Az egy hetes ünnep ideje alatt több mint száz különböző étterem és pizzakészítő ételeit lehet megkóstolni. A legjobb pizzákat díjazzák, a rendezvényt pedig zenei programok és főzőshow-k is kísérik. 

Ivrea, Olaszország: A Narancsok Csatája

A különleges karneváli ünnep egészen a 13. századig eredeztethető. Bár a források némileg ellentmondanak egymásnak, a helyiek egy bizonyos Ranier gróf elleni lázadásra emlékeznek. A történet szerint a kegyetlen férfit egy molnár igen bátor lánya fejezte le, amivel forradalmat robbantott ki a zsarnokság ellen. Ma a forradalom emlékét egy folklór esemény őrzi.  A februári karneváli napok részeként számos tradicionális olasz ételt fogyasztanak, és a fesztivál különlegessége, hogy kizárólag helyiek vehetnek részt a főbb tevékenységekben. A látogatók távolról szemlélhetik a narancs csatát, ami során a téli időszakból megmaradt, rohadt, fonnyadt és használhatatlan gyümölcsök dobálásával emlékeznek a 13. századi forradalomra.

Párizs, Franciaország: Salon du Chocolat 

A Salon du Chocolat a csokoládét ünnepli, minden fellelhető formájában. A harminc éves fesztivál a világ minden szegletéből vonzza a csokoládéval dolgozó szakembereket és az érdeklődőket. A fesztivál ideje alatt workshopok, szakmai bemutatók, vásárok látogathatóak, a cukrász szakma legnevesebb képviselői pedig legújabb kreációikat vonultatják fel.

Alba, Olaszország: Nemzetközi Szarvasgomba Vásár

Az olaszországi Alba a világ szarvasgomba fővárosaként vált ismertté. Több, mint kilencven éve rendezik meg a fehér szarvasgombára fókuszáló Nemzetközi Szarvasgomba Vásárt, ami félmilliónál is több látogatót fogad minden évben. A főzőshow-k, kiállítások és egyéb kulturális programok mellett a régió fehér szarvasgombáinak teljes felhozatala is megvásárolható. Az aukcióra a világ minden tájáról érkeznek séfek, és a leghíresebb éttermek versengenek a legnagyobb méretű példány megszerzéséért, aminek kilója több millió forintot is érhet. 

Tulum, Mexikó: Mexikó Ízei Fesztivál

Mexikó rendkívül gazdag kulináris világát ünnepli a Taste of Mexico vagyis Mexikó Ízei fesztivál. A világ egyik legszínesebb tradicionális fesztiválja a fine dining iránt érdeklődők és a street food rajongók számára is bőven tartogat enni és innivalót. A zenei és tánc programokkal tarkított eseményén a mezcaloké és egyéb mexikói italoké, a kézműves ételeké és a mexikói fine dining éttermeké a főszerep. 

Hong Kong, Kína: Dumpling Fesztivál

Ahány régió, annyi féle tésztából készült gombóc létezik Kínában. Az évente rendezett eseményen Kína különböző régióiból kóstolhatunk autentikus gombócokat, melyek hússal, zöldségekkel, noodle-lel vannak töltve. A kóstolás mellett elsajátíthatjuk a tradicionális készítési technikákat is, a gombócok mellé pedig több olyan regionális fogást is fogyaszthatunk, amikkel máskor valószínűleg nem is találkozhatnánk. 

London: Taste of London – London Ízei Fesztivál

A londoni Regent’s Parkban tartott júniusi fesztiválra főleg azért érdemes ellátogatni, mert a város legjobb éttermei települnek ki pár napra a parkba, hogy a gasztronómia iránt érdeklődők végigkóstolhassák legjobb ételeiket. A klasszikus angol ételek mellett mint a Wellington bélszín vagy a fish and chips, London multikulturalizmusa révén találkozhatunk autentikus japán yakitorival, malajziai levesekkel vagy mexikói falatokkal is. A fesztivál ideje alatt számos neves séf tart bemutatókat, a közösségi élmény mellett a Taste of London fontos szakmai találkozóhely is. 

Phuket, Thaiföld: Vegetáriánus Fesztivál és Ünnep

A Phuket városában található évente megrendezett vegetáriánus fesztivál a thai-kínai közösség vegetáriánus életmódját ünnepli. A helyiek kilenc napon át tartózkodnak a hús, tejtermék és tojás féle evésétől, hogy megtisztítsák testüket és elméjüket. A kínai naptár szerinti kilencedik holdhónapban úgy tartják, hogy a pokol kapui megnyílnak, és kiszabadulnak az ott lévő szellemek a Földre. A helyiek fehér ruhát viselnek, ami távol tartja a szellemeket, de hogy ne távozzanak elégedetlenül a Földről, a vegetáriánus fogásokat az ő tiszteletükre is fogyasztják. Helyi szokás az ünnep alatt piercingeket és egyéb fémtárgyakat viselni a testen, amik a hagyományok szerint megvédenek a gonosz szellemektől.

Bugfest – vagyis Bogár Fesztivál az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeumban

Az észak-karolinai Természettudományi Múzeum különleges rendezvény előtt nyitotta meg kapuit, ugyanis az évente megrendezett gasztronómiai eseményen kizárólag a rovar alapú ételeket kóstolhatnak a látogatók a tücsök guacamole-tól kezdve a csokoládéba mártott skorpióig. Az eseménynek edukációs célzata is van, tanulhatunk a világ különböző rovarfajairól, fogyasztásuk jótékony hatásáról és fontos szerepükről a jövő gasztronómiájában. 

Fotók: Facebook ⎸La Tomatina  ⎸National Geographic ⎸The Guardian  ⎸BBC ⎸Alba City Webpage

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram