A világ egyik legfontosabb kulináris műhelye jött létre a katalóniai Gironában, a fivérek vonzódásának köszönhetően a játékos, avantgárd, minden érzékszervre kiható gasztronómia iránt.
A legidősebb testvér, Joan, az étterem head-chefje; a középső fivér, Josep, a sommelier, akit a világ élbolyában tart számon a szakma; a legfiatalabb, a 2014-ben a világ legjobb pastry-chefjének választott Jordi pedig a desszertekért felel.
A Roca-fivérek az utóbbi években különösen nagy lelkesedéssel kutatnak különféle illatok után, amelyeket aztán esszenciák formájában a tányéron láthatunk viszont. Az esszenciák alapjául bármi szolgálhat, a Roca-fivéreket korántsem csak a megszokott konyhai alapanyagok ihletik meg.
Jordi Roca legendás, Havannai utazás elnevezésű desszertje például a kubai szivar esszenciáját tartalmazza, az Osztriga és desztillált föld, pedig a gyerekkori, földhöz kapcsolódó emlékeinket idézi meg esszenciák útján.
Antikvár könyv a tányéron
Egy másik híres kreációjuk egy mindenki számára ismerős, ám elsősorban nem az evéshez kötődő élmény esszenciáját igyekszik megragadni. Azt az érzést, amikor egy antikvár könyvet lapozgatva megcsap bennünket a régi papírlapok illata.
A szinte laboratóriumi körülmények között végrehajtott konyhai művelethez a Roca-fivérek saját fejlesztésű készüléküket, az úgynevezett Rotavalt használják. Miután a gép kivonja a levegőt a tartályból, csökken a belső nyomás, így a benne lévő víz jóval alacsonyabb hőfokon, már 50-70 Celsius fokon eléri a forráspontot, és ezáltal jóval tökéletesebb desztilláció érhető el.
Hogyan nyerik ki a könyv esszenciáját?
A könyvet először zsírral kenik be, amely felveszi annak ízét és aromáját. Ezt a zsírt azután alkoholba mártják, a Rotaval készülékben desztillálják, majd alaposan kicentrifugázzák: így jön létre a könyv esszenciáját tartalmazó aroma.
Destilar recuerdos escondidos en la memoria para hacerlos comestibles: el aroma a libro viejo.Distilling hidden memories to make edible what it is not: the smell of an old book.Destil·lar records per destapar-los en un plat: l’olor de llibre vell.#Innovación #Tradición #enfleurage #ElPerfume #MenjarÉsRecordar #EatingIsRemembrance #ComerEsRecordar #MarcelProust #ElCellerDeCanRoca #RocaBrothers #LaMasia #RocaLab #Alquimia @joancarbosole
Közzétette: Celler de Can Roca – 2016. szeptember 29., csütörtök
2016-os világkörüli útjuk alkalmával a chilei költő, Pablo Neruda egy híres versét szolgálták fel ehető papír formájában, amelyre egy antikvár könyv esszenciáját csepegtették. Íme, az erről szóló, Joan Roca előadásában készült, spanyol nyelvű videó is.