Hirdetés
Hirdetés

Könyvégetés? Dehogy! Könyvből főznek a Roca fivérek – szó szerint

2018. augusztus 27.
A Roca-fivérek előszeretettel feszegetik a gasztronómia határait. A World's 50 Best Restaurants aktuális listája szerint a világ második legjobb éttermét, a három Michelin-csillagos El Celler de Can Rocát vivő testvér hármas kísérletezéseinek egyik csúcsáról lesz most szó.
Hirdetés

A világ egyik legfontosabb kulináris műhelye jött létre a katalóniai Gironában, a fivérek vonzódásának köszönhetően a játékos, avantgárd, minden érzékszervre kiható gasztronómia iránt.
https://www.instagram.com/p/Bh-kRjAHz9G/?taken-at=221851720
A legidősebb testvér, Joan, az étterem head-chefje; a középső fivér, Josep, a sommelier, akit a világ élbolyában tart számon a szakma; a legfiatalabb, a 2014-ben a világ legjobb pastry-chefjének választott Jordi pedig a desszertekért felel.
A Roca-fivérek az utóbbi években különösen nagy lelkesedéssel kutatnak különféle illatok után, amelyeket aztán esszenciák formájában a tányéron láthatunk viszont. Az esszenciák alapjául bármi szolgálhat, a Roca-fivéreket korántsem csak a megszokott konyhai alapanyagok ihletik meg.

Havannai utazás és mojito - Celler de Can Roca Facebook

Jordi Roca legendás, Havannai utazás elnevezésű desszertje például a kubai szivar esszenciáját tartalmazza, az Osztriga és desztillált föld, pedig a gyerekkori, földhöz kapcsolódó emlékeinket idézi meg esszenciák útján.

Antikvár könyv a tányéron

Egy másik híres kreációjuk egy mindenki számára ismerős, ám elsősorban nem az evéshez kötődő élmény esszenciáját igyekszik megragadni. Azt az érzést, amikor egy antikvár könyvet lapozgatva megcsap bennünket a régi papírlapok illata.

El Celler de Can Roca & BBVA Facebook

A szinte laboratóriumi körülmények között végrehajtott konyhai művelethez a Roca-fivérek saját fejlesztésű készüléküket, az úgynevezett Rotavalt használják. Miután a gép kivonja a levegőt a tartályból, csökken a belső nyomás, így a benne lévő víz jóval alacsonyabb hőfokon, már 50-70 Celsius fokon eléri a forráspontot, és ezáltal jóval tökéletesebb desztilláció érhető el.

Hogyan nyerik ki a könyv esszenciáját?

A könyvet először zsírral kenik be, amely felveszi annak ízét és aromáját. Ezt a zsírt azután alkoholba mártják, a Rotaval készülékben desztillálják, majd alaposan kicentrifugázzák: így jön létre a könyv esszenciáját tartalmazó aroma.
https://www.facebook.com/ElCellerdeCanRoca/videos/10154575023179513/
2016-os világkörüli útjuk alkalmával a chilei költő, Pablo Neruda egy híres versét szolgálták fel ehető papír formájában, amelyre egy antikvár könyv esszenciáját csepegtették. Íme, az erről szóló, Joan Roca előadásában készült, spanyol nyelvű videó is.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram