Hirdetés
Hirdetés

Ricotta, mandula, pisztácia – Szicília édes oldala

SZERZŐ: Király Márton
2024. április 19.
A szicíliai konyha ikonikus ételei és fogásai mára már meghódították az egész világot. A nagyszerű ételek mellett azonban fontos beszélni a desszertekről is. A ricottával, marcipánnal, mandulával, pisztáciával készülő finomságok részei a csodálatos sziget történelmének és mindennapjainak is.
Hirdetés

A hagyományos szicíliai ételek listája igen változatos, találunk rajta karácsonyra és húsvétra készülő különlegességeket, rengeteg kekszet és ropogtatni valót, és forró reggelekhez passzoló tökéletes reggelit is. Felsorolunk pár édességet, amit mindenképpen próbáljunk ki, ha Szicíliában járunk!

Cassata siciliana

Cassata

Más néven cassata siciliana. Ebben az esetben egy tortáról van szó, aminek a belsejében egymást váltják a ricotta, a kandírozott gyümölcsök és gyümölcslébe, vagy likőrbe áztatott piskóta szintjei. A cassata külsejét kemény marcipánréteg borítja, ezt gyakran rózsaszínű és zöld cukormázzal díszítik. Régiónként rengeteg változata létezik, van ahol a ricotta helyett fagylaltrétegek kerülnek a tortába, de az biztos, hogy mindegyik variáció nagyon ízletes. Hagyományosan húsvét idején sütötték.

Cannoli

Cannoli

Cannolo, vagy többes számban cannoli a legikonikusabb szicíliai desszert. Eredetileg a farsangi időszakban készítették, de hamar olyan népszerűvé vált, hogy ma már egész évben elérhető és élvezhető. Az olajban ropogósra sütött csőforma tésztát selymes-lágy ricottával töltik meg, amihez gyakran apróra vágott pisztáciát, csokoládét, vagy kandírozott gyümölcsöket kevernek.

Granita con brioche

A már említett tökéletes szicíliai reggeli. Omlós szicíliai briós és jeges-krémes, frissítő mandulás granita. A tökéletes napkezdés. 

Sfincia di San Giuseppe

Hagyományosan március 19-én, Szent József napjára készítették a palermói ferences rendi apácák. Olajban sült piskóta, amit édes ricottával töltenek meg, kandírozott narancshéjjal és cseresznyével együtt a tetejére is ez kerül. Az alaprecept a perzsa konyhából származik, ma már pedig Nyugat-Szicília legtöbb pékségében egész évben kapható.

Biancomangiare

Biancomangiare

Frissítő desszert alig néhány összetevőből. A biancomangiare szó szerint „fehér ennivalót” jelent, mandulatejből, vagy tehéntejből készül, amit kukoricakeményítővel varázsolnak pudingszerűvé. A tetejére szárított vagy kandírozott gyümölcs, pisztácia és citromhéj is kerülhet. Nagy ebédek tökéletes kísérője.

Frutta di martorana – Fotó: Wikipédia

Frutta di martorana

Inkább műalkotás, mint étel. Ezeket az igazira megszólalásig hasonlító marcipángyümölcsöket a hagyomány szerint először a palermói Santa Maria dell’Ammiraglio, vagy más néven Martorana templom apácái készítették, akik ezekkel díszítették fel a kopasz faágakat egy érseki látogatás alkalmából. A gyümölcsöket természetes színezőanyagokkal festik élethűre, és kézzel formázzák. Szicíliában hagyomány, hogy halottak napján a szülők frutta di martonarát ajándékoznak a gyerekeiknek.

Pecorella di Pasqua

Újabb műalkotás egy újabb ünnepre. A mandulás tésztából bárány alakúra formázott torta tradicionális dísze minden húsvéti asztalnak. A bárány gyapját legtöbbször pisztáciakrémből készítik. 

Buccellato

A kuglófforma karácsonyi sütemény tölteléke aszalt fügéből, mazsolából és csokoládéból áll. Fahéjjal fűszerezve igazi téli csemege.

Paste di mandorla – Fotó: images.lecker.de

Paste di mandorla

Erről az omlós, mandulás süteményről már írtunk korábban is. Elmaradhatatlan kísérője a dél-olasz adventeknek, az elkészítéséhez pedig alig néhány hozzávalóra, mandulalisztre, cukorra és kandírozott cseresznyére van szükség. Próbáljuk ki, hiszen ez a finom keksz nem csak karácsonykor, de az év bármelyik napján jól fog esni! 

Forrás: finedininglovers.com

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram