Hirdetés
Hirdetés

Pörköltterepen egyszerűen és jól - első benyomás: Gettó Gulyás

2016. március 23.
A Wesselényi utca környékén történik valami. Nem mindig, hanem épp most. Először az Esca kiváló stúdiója nyílt meg egy sarokra, most pedig a Gettó Gulyás, alias a Pörköltöző. A pesti belváros úgy tűnik végre eljutott oda, hogy valódi rétegétkezdékkel kísérletezzen; hiánypótló helyekkel, ha ez a szó nem lenne csontig koptatva.
Hirdetés

Egy étterem, amely pörköltözőként aposztrofálja magát, könnyen beleeshet a kellemetlen jópofáskodás jellegzetesen magyar vendéglátásra jellemző csapdájába. A Gettó Gulyás elegánsan, egyszerűen, hullámpalára hajazó fémfelületekkel és tompa fényekkel operál, gyors és szakértő a kiszolgálás és örömmel konstatáljuk azt is, hogy az étlap sem fűz tréfás megjegyzéseket és biztatásokat az ételekhez.
gettógulyásA pörköltözőben tehát szaftot és zsírt adnak: az előételek közül a tunkolni való kenyér és a velős pirítós is egy hosszabb éjszaka megfelelő nyitánya lenne, ma azonban decens módon csak borjúpaprikást rendelünk túrós csuszával. Amuse-bouche gyanánt langyos töpörtyű érkezik pár darabka lilahagymával, kellemesen minimalista hazai felütést adva a korai vacsorának. Az étlap főételei közül egyébként csak a pengeszigorú jellemünk miatt nem kakashere és taréj, vagy épp borjúmájpörköltet rendeltünk. Nem illik a helyhez, de van olyan este és élethelyzet, amikor simán kipróbálnánk két kóstolónyit a pörköltekből, bár magyar ember bajszára bizonyára kevésbé való a degusztációs katona.
gettógulyás2A borjúpaprikás szaftja sűrű, krémes, de nincs fellazítva tejföllel, nem nyomja túl a paprika, nem keserű és nem is édes; tunkoljuk is csendben. A köretként átértelmezett baconszalonnába tekert túrós csusza korong érdekes elgondolás, szépen játszik együtt a hússal és szafttal, de a pörc ropogása és intenzív sós ízhullámai hiányoznak belőle. A klasszikus hazai fogásnak kifejezetten jól áll, hogy nem gondolták és bonyolították túl az alkotók.
gettógulyás3A túrógombóc tulajdonképpen hiba volt, mert a három egészen kiváló állagú – remegős-gőzölgő – gombóc a merőkanállal mért fahéjas tejföllel egy önálló étkezést kitett. Nem jut eszünkbe hol és mikor ettünk ennyire eltalált túrógombócot Pesten; kötelező rendelni, ha utána csendben az asztal mellé halálozunk is.
gettógulyás4A Gettó Gulyástól picit féltünk, mert a magyar gasztronómia sok évtized alatt különösen megbecstelenített, ételhamisítási és minőségi botrányoktól hangos pörköltterepén egyszerűen jót főz, ésszerű árakon. Végre valaki.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram