Hirdetés
Hirdetés

Pizzasütés otthon: Szabi, a pék válaszai olvasóinknak

SZERZŐ: DiningGuide
2020. június 9.
Szabadfi Szabolcs mindenekelőtt köszöni a remek olvasói kérdéseket! A felvétések személyes, otthoni tapasztalatokról és igényességre törekvő otthoni megvalósításról tanúskodtak, amelyekre reagált is Szabi, a pék.
Hirdetés

 A pizzasütő vas helyett lehet használni öntöttvas kerek szeletsütőt is?

Persze! A lényeg, hogy összefüggő, forró legyen. Ez lehet kő, kerámia, fém, bármi, amit fel lehet forrósítani. Az öntöttvas szeletsütő általában bordás felületű. Ezt vagy meg kell fordítani (ha sima az alja), vagy megbarátkozni a gondolattal, hogy a pizzánk alja csíkos lesz.

A legnagyobb hiba hideg felületre rárakni a tésztát a sütőbe, onnantól ugyanis nem sül, hanem kelni, majd kiszáradni kezd. Mindig fel kell forrósítani előre a sütő belsejét és a vas- vagy kőlapot, ezzel imitáljuk az otthoni sütőben a pizzakemence működését.

Olvasói hozzászólásként érkezett: „biztosan lehet. Én például vaskereskedésben vágatott 5 mm-es kazánlemezt használok, amelyet olajjal kiégettem. Kenyeret is ezen sütök, imádom.”

Teljesen jó, ötletes házi megoldás!

"Ez a kérdés egyik előző cikkünkre adott reakció: „Nekem légkeverésen 10 perc alatt sül meg, anélkül viszont 20 perc. Ebből következően az utóbbi sokkal jobban kiszárította a tésztát."

„Először is ne légkeveréses üzemmódra állítsuk, hanem grillezőre, a fenti fűtőszál adja a hőt. Mivel a kisebb teljesítményű házi sütőkben hosszabban kell sülni a pizzának, könnyen kiszáradhat, légkeverésnél pedig különösen” – szólt az eredeti cikkünk. 

"Erre mondom mindig, hogy a sütő hazudik. Ez esetben valószínűleg a használat során romlott a fűtőszálak hatékonysága, ugyanis 250 Celsius fokon 20 perc alatt szenesre kellene égnie a pizzának. Ajánlom egy otthoni sütőhőmérő beszerzését, ez 500 Celsius fokig mér, és ezer forint összeg alatt megvásárolható. A hőmérőt a sütő közepére be kell állítani, és bizony gyakran kiderül, hogy a sütőnk nem olyan hőfokra melegszik fel, amilyenre beállítottuk. A vas/kő pizzalap használatával idézzük meg az eredeti fatüzeléses kemencék hatását, a légkeverés egy remek találmány, de nem a régi kemencék világát idézi. Roppanjon az igazi vékonytésztás pizza felül-alul, és nem száradjon ki!

@Facebook Szabi, a pék

"Az 5 gramm élesztő nem elírás? Nem 50 akart lenni? Vagy instantról van szó?" 

"Nem. Éppen arról szól szól az első cikk, hogy mennyire fontos a tészta érése. Éppen enélkül az időt igénylő folyamat nélkül válik nehezen emészthetővé. Ha friss (gyúrható, kagylós alakban törő) élesztővel dolgozunk, 10 kiló liszthez 30-40 gramm friss élesztőt használjunk. A por alakú élesztőből elég 7 gramm is, a szárítottból pedig 5 gramm. Az élesztő szárítási eljárása során más lesz a tömege, de a hatása a megadottak szerint azonos.

Alapvetően pedig háromfajta élesztőt vehetünk. Van a szárított, a friss és a granulátum. Utóbbi a kettő között lévő állapot, amikor kivonják belőle a vizet, és picike golyók lesznek belőle. Sörélesztő-granulátumnak is hívják, és a bevett szokás szerint Olaszországban is ezt használják. Értelemszerűen a szárított porrá van őrölt élesztőből van a legkisebb mennyiségre szükség.

"Gázsütővel is készíthetünk igazi, jó pizzát?"

A gázsütő mindig alulról süt, lehetséges kipróbálni, de sok türelmet igényel. Alulról jön a direkt hő, és felül jellemzően nem sül be a pizza. Segítségünkre lehet a sütőrács, ha lapáttal felemeljük a pizzát. Ha elemeljük a sütővastól/kőtől a pizzát fél időben, a rács alá dugnunk egy minimum 33 centi átmérőjű, sűrű szövésű rácsot, akkor az alja nem fog elégni, és sokkal egyenletesebben éri alul-felül a hő. Kemence nélkül is varázsolhatunk igazi pizzaélményt otthonra!

Olvassa el az otthoni pizzasütés téma legelső írását is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram