A pekándiós pite (pecan pie) amerikai édesség, a déli államok (főleg ünnepi) pitéje. Persze több változata létezik, de alapvetően kukoricasziruppal, barnacukorral készül a töltelék, amelyet vaníliával, bourbon whiskey-vel ízesítenek, végül egy gombóc vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal tálalják.
Egy istenes nagy kalóriapofon.
A legtöbb recept fagyasztott, előkészített pitetésztát (pie crust) ír, de mivel ez nálunk nem akkora divat, saját tésztát készítettem, egyedül itt kell egy kicsit jobban figyelni. Mert amúgy ez a világ legegyszerűbb pitéje.
Alapanyagok a tésztához (paté brisée)
- 250 g liszt
- 205 g vaj
- 3 g só
- 55 g jéghideg víz
A hideg, felkockázott vajat, lisztet és a sót egy késes aprítóban összemorzsolom. (Ha ez nincs, akkor az ujjaimmal, mint egy linzernél, csak gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg.) 1 órát pihentetem hűtőben.
Hozzáadom a jéghideg vizet, körülbelül egy perc alatt összeáll a gépben. Lisztes kézzel gombócra formázom, majd fóliába csomagolva 2 órát pihentetem hűtőben.
Miért fontos ennyit hűteni? Ha a vaj megolvad, a liszt magába szívja és ragacsos massza lesz az egészből. A hűtést nem lehet megspórolni, maximum fagyasztóval gyorsítani.
Alapanyagok a töltelékhez:
- 215 g melaszos barnacukor
- 6 tojás
- 337 g kukoricaszirup
- 4 g só
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 67 g olvasztott vaj
- 300 g pekándió
- 37 g bourbon whiskey
A pihentetett, kőkemény tésztát lisztezett felületen kinyújtom. Ez melós, de hidegnek kell lennie, különben hiába dolgoztunk az egésszel.
Óvatosan a tortaformára húzom. (Nem kell sem liszt, sem vaj, sem sütőpapír a formába, őrület.)
Kibélelem a formát a tésztával egyenletesen, finom mozdulatokkal, nehogy elszakadjon valahol.
Az oldalán hagyom, hogy 2-3 centi vastagon lelógjon, így nem fog lecsúszni a forma falán sütés közben a tészta, a végén pedig nagyon könnyen levágom róla. Amíg elkészül a töltelék, a fagyasztóba teszem. A sütőt 175 fokra előmelegítem.
A barnacukrot, sót, vaníliát, whiskey-t, kukoricaszirupot és a tojást habverővel simára keverem. Hozzáadom a vajat és a pekánt (spatulára vagy fakanálra váltok), és egy híg, ragacsos masszát kapok.
A fagyos tésztára öntöm, megigazítom a tetején a pekándiókat. Az előmelegített sütőbe teszem, nagyjából 50-70 percig sütöm, amíg a töltelék teteje megszilárdul, és ha a formát megrázogatom, belül csak enyhén remegős.
10-15 percig pihentetem. Ezután óvatosan levágom a lelógó tésztát, kiveszem a formából, és nagyon csodálkozom, hogy tényleg sikerült. Működik.
Vaníliafagyival meg főleg.