A maceszgombócleves a sólethez hasonlóan autentikus zsidó étel, amely összehozza a családot, a közösséget, akár Újlipótváros közösségét is.
A húslevest, amelyhez a gombóc készül, érdemes az otthoni recept alapján megfőzni. És ahogy más hagyományos fogást, a maceszgombócot is ahány ház, annyi szokás alapon készítik – a Babka Deliben például Mautner Zsófi gasztroblogger nagymamájának receptje alapján. Eleinte csak péntekenként volt étlapon, de annyira népszerű lett, hogy az állandó menü részévé vált. Teljesen hagyományos, lassan főzött csirkehúslevesbe kerül, tányéronként rögtön kettő.
Következzen a maceszgombóc receptje.
Maceszgombóc
Hozzávalók (kb. 10 gombóchoz)
2 pászkalap, beáztatva, kinyomkodva
4 közepes tojás, szétválasztva
2-3 ek olvasztott libazsír
fél csokor friss petrezselyem aprítva
kb. 10-12 dkg maceszliszt ( vagy egészen finomra darált 3-4 pászkalap)
só, bors
Darabokra tördeljük a pászkalapot és langyos vízbe áztatjuk. Szétválasztjuk a tojásokat. Egy tálba tesszük a sárgáját, hozzáadjuk az olvasztott libazsírt. Belekeverjük a kinyomkodott, puha pászkát és a finomra aprított petrezselyemzöldet. Felverjük a tojások fehérjéjét és óvatosan belekeverjük a tojásos masszába. Annyi maceszlisztet keverünk bele, amennyit felvesz, kb. 10-12 dkg-ot. Sózzuk, borsozzuk. (Aki szeretné, tehet bele kevés őrölt gyömbért). Lágy, de formázható masszát kell kapni. 10 percig pihentetjük. Nagyméretű gömböcöket formázunk a masszából. Egy hatalmas lábasban vizet forralunk. Lobogó, sós vízben megfőzzük a gombócokat. Viszonylag hosszan kell főzni, 15-20 percig, addig, hogy már hogy ne legyen kemény a közepe.
A húslevest pedig az otthoni recept alapján készítsük el.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.