Hirdetés
Hirdetés

Ön tudta, hogy az ország egyik legjobb kovászosa 100%-ban bio pékség is? Hetedik éve virágzik a Pipacs

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. szeptember 22.
„Tőlünk mindig is sokan kértek kovászt, és mi ilyenkor mindig szívesen adtunk (...) de azt sosem tudtuk elképzelni, hogy ezért pénzt kérjünk. A higiéniai intézkedések miatt viszont zártabb lett az üzemünk, és leállítottuk ezt a folyamatot" – a kovászos pékségek és persze a Pipacs helyzetéről kérdeztük Fülöp Ádámot, a külső Bécsi úti pékség egyik alapítóját.
Hirdetés

Óbudán immár hetedik éve virágzik a Pipacs. Az organikus műhely nagyon nagy hangsúlyt helyez a kenyerekre, ami furcsa módon a pékségek között nem olyan egyértelmű. Lássuk be: darabszám szerint kenyérből sokkal kevesebb fogy, mint a többi pékáruból. Na de mi a helyzet egy olyan időszakkal, ami magasan ünnepli az otthoni kenyérsütés örömeit, és a különféle mikroklímájú családi konyhákban születő kovász projekteket? Igen, még mindig a pandémiáról beszélünk. Másfél éve személyesen is megtapasztalhattuk, hogy nincs világkatasztrófa a kenyérhiánytól való félelem nélkül. A kérdésről Fülöp Ádámot, a pékség egyik alapítóját kérdeztük.

Fotó: Pipacs Pékség


Kenyérre mindig van szükség van, ezzel együtt hogyan érintettek titeket a koronavírus kezdeti gazdasági hatásai?

Fülöp Ádám: Először nagyon megijedtünk, nehéz volt mindent gyorsan lereagálni. Rengeteg extra higiéniai eljárást és terméket kellett bevezetni és beszerezni, amiket azért nem volt egyszerű intézményesíteni sem. Érdekes, hogy a tavalyi év megszorításait nem éreztük meg, míg az idei szezon nagyon hullámvasútszerűen alakul. Ezzel kapcsolatban csak találgatni tudunk, de biztos, hogy több tényező is közrejátszik a folyamatban. A legfontosabb, hogy az újranyitások után mindenki megpróbált lelépni – nehéz volt ennyi ideig bent tartani a bezártság alatt kialakult indulatokat. Idén nyáron szinte kiszabadultak az emberek otthonról, a Balaton is jó szezont zárt. A friss kenyér és pékáru pedig inkább kötődik a hétköznapokhoz: ha nem vagyunk otthon, nem veszünk ilyeneket.

Fotó: Pipacs Pékség

Az otthoni sütögetés mennyiben válthatja ki a pékségeket?

Egyértelmű, hogy az elmúlt évek óta az otthon sütés is reneszánszát éli már, a pandémia ezt, ha lehet, még jobban felerősítette. Talán az is van, hogy a kiszámíthatatlanság által hozott szorongást sokan a konyhában vezetik le, és ez ebben a krízishelyzetben is tetten érhető volt. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy az egyéni sütögetés-hullám okozza a jelenlegi csökkent vásárlószámot. Otthoni körülmények között rendkívül profi kenyereket lehet sütni, de ez komoly elszántságot igényel, és nagy kihívás beilleszteni a hétköznapi rohanásba. A személyes tapasztalatainak köszönhetően viszont, aki már otthon sütött, sokkal jobban értékeli a mi munkánkat is, mert látja, mennyi apróságon múlik a jó eredmény.

Fülöp Ádám / Fotó: Pipacs Pékség

Gondolom, a ti vásárlóitok is elkezdtek kovászt nevelgetni.

Tőlünk mindig is sokan kértek kovászt, és mi ilyenkor mindig szívesen adtunk. Sokan eleve úgy jöttek, hogy venni szeretnének kovászt, de azt sosem tudtuk elképzelni, hogy ezért pénzt kérjünk. A higiéniai intézkedések miatt viszont zártabb lett az üzemünk, és leállítottuk ezt a folyamatot, mert akkor még nagyon szigorúan kezeltük azt, hogy ki jöhet be, és ki nem. A korábbi lazább légkörrel szemben csak azt engedtük be, aki effektíve velünk dolgozott. Tavaly tavasszal tapintható volt az általános bizonytalanságból adódó feszültség az emberekben. Ez minket egyértelműen arra ösztönzött, hogy még kedvesebbek és türelmesebbek legyünk egymással, a vevőinkkel, és ezt láttuk a vásárlóknál is, ahogy minden sorban állást nagyon nyugodtan kezeltek. Sose tudhattad, hogy aki épp ilyenkor előtted áll, beteg-e, baj van-e valamelyik családtagjával vagy esetleg munkanélküliséggel küzd.

Fotó: Pipacs Pékség

Mennyiben változott, hogy milyen termékeket keresnek nálatok?

Próbáltuk a külső hatások ellenére tartani a saját, megszokott tempónkat. A termékfejlesztési procedúránk nagyon lassú, így mi az újdonságokkal nem tudunk az aktualitásokra reagálni. Például tavaly ősszel egy meglehetősen merész újítás keretei között nyitottuk meg a kis kávézó sarkunkat, ami visszatekintve nem volt túl jó döntés. Ez egy belülről jövő folyamat eredménye volt, aminek egyszerűen szerencsétlen volt az időzítése. A lezárások jelentős része alatt eleve tilos volt a helyben fogyasztás, viszont most tavasszal újranyitottuk a kávézót.

Fotó: Pipacs Pékség

Mi a pandémiás időszak hozadéka számotokra?

Nehezen tudnék megfogalmazni ilyet, de érdekes módon talán az, hogy még hangsúlyosabbá tettük az alapvető értékeinket. Ebben az időszakban nagyon határozottan újrafogalmaztuk a hitvallásunkat, és azóta egyre szorosabb összhangban vagyunk az üzenetünkkel. Eddig például sosem lovagoltuk meg azt, hogy kizárólag bioalapanyagokat használunk, de most eljött az a pont, hogy ebbe még inkább bele álljunk. Jobban definiáltuk, kereteztük a tevékenységünket és az identitásunkat. Ebbe a nehéz pillanatokban is jobban tudunk kapaszkodni, és talán a vevőink is még könnyebben tudnak hozzánk kapcsolódni.

@Pipacs Pékség Facebook

Pékhitvallás: A Pipacs Pékség Credója


Ebben a merőben új, embert próbáló és bizonytalan helyzetben, amiben most már több mint egy éve mindegyikünk érintett valamilyen formában, azt tapasztaljuk, hogy erős megtartó ereje van annak, hogy a megszokott, számunkra fontos dolgokra és emberi kapcsolatokra számíthatunk. Ennek a szellemében szeretnénk még láthatóbbá tenni számotokra azokat az értékeket, amiket itt a Pipacsban képviselünk.

A Pipacs Pékségben immár 7. éve készítjük a gondolat, a szó és a tett erejével a kompromisszumok nélküli, kiemelkedő minőségű pékárut. A minőség három legfontosabb paramétere számunkra, hogy kizárólag bio alapanyagokból, nagyon magas szakmai tudással és odafigyeléssel készül az összes pékárunk, valamint az összes kenyerünkben csak természetes kovász van. Mindez persze lehetetlen lenne azok nélkül az emberek nélkül, akik nap mint nap szívüket-lelküket és az eszüket is beleteszik ebbe az ügybe. A minőség záloga tehát végső soron az elkötelezett és mindig szakmai professzionalizmusra törekvő csapatunk is, kiváló kollégáink, akik nélkül a Pipacs nem lenne az, ami. Ugyanakkor kitartunk amellett is, hogy valójában a teljes értékláncunk egészsége a cél. Sőt, valójában ennek a globálissá vált kiszámíthatatlanságnak a tükrében egyre inkább ez a cél!

Fotó: Pipacs Pékség

A vetőmag, a talaj, a gazda, a molnár, a pék és a fogyasztó egyazon lánc láncszemei – ha valamelyik láncszem egészsége sérül, a többieké is sérül. Ezt a szemléletmódot nemcsak a kenyereinkben és péksüteményeinkben, de a Termelői boltban és a Kávézóban megtalálható összes termék esetében valljuk és képviseljük. Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy azokból a szempontokból, amikben hiszünk, legalább egyet, de lehetőség szerint többet egyszerre érvényesítsünk a nálunk megtalálható termékeknél.

Ha a kávézóban iszol nálunk egy kávét vagy egy chait és eszel hozzá egy péksütit vagy szendvicset, aztán a termelői boltban olívaolajat, füstölt húsárut, sajtot, tejet és szezonális zöldséget veszel, majd egy világosbarna kenyeret kérsz a pultnál, biztos lehetsz benne, hogy mindaz, amit megtalálsz nálunk, adalékanyag mentes, a legtöbb hazai, kistermelői, vegyszermentes termék, a saját pékáruink összes alapanyaga pedig bio. És mindezzel tehát nemcsak a saját, de a teljes értéklánc egészségét támogatod!

A Pipacs eddig is, de mostantól még tudatosabban egyfajta oázisként akar működni – az autentikus élelmiszerek oázisaként.

Térj be hozzánk ha időd engedi és fedezd fel az újdonságainkat a Kávézóban és a Termelői boltban. Számíthatsz ránk. Mi is számítunk Rád.

Fülöp Ádám, alapító, pék

Forrás: a Pipacs Pékség honlapja

Tovább olvasok:

 

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram