Az eddig is tudvalevő volt, hogy a Pipacs Pékségben organikus szemlélettel, biolisztekből és adalékanyagok nélkül készülnek a kovászos kenyerek és az egyéb pékáruk. Saját óbudai műhelyükön és a viszonteladókon kívül minden szombaton a MOM Biopiacon árulnak, júniusban pedig részt vettek Dániában az Európai Diverzitás és Gabonafesztiválon.
Az pedig a szakmai hozzáértésük fokát jelzi, hogy a Környezetvédelmi Hónap keretén belül megrendezett első magyarországi agroökológiai konferencián előadónak kérték fel Fülöp Ádám Pipacs-alapítót. A vetőmag kérdése iránt elkötelezett pék a Külkereskedelmi Főiskola elvégzését követően mesterképzésen Svájcban, Genfben vett részt, ökológia szakirányon.
A Pipacsban közel fél évtizede dolgoznak azon, hogy a termelői és kereskedelmi lánc legelső pontjától kezdve kövessék le az általuk felhasznált alapanyagok eredetét. Közvetlen kapcsolatban állnak a termelő gazdákkal, az együttműködés pedig nem pusztán vásárlást jelent közöttük, hanem a fajták megtalálását és együttgondolkodást. Ahogyan Fülöp Ádám fogalmaz:
"Ma már a legtöbb lisztről, amivel dolgoznak a pékek, maga molnár sem tudja megmondani, hogy milyen fajtából készül. A mi munkánk a vetőmagnál kezdődik, és óriási feladat megtalálni és szükség esetén újraéleszteni elfeledett fajtákat. Ez egy lassú folyamat, amiben tőlünk nyugatabbra 20-25 évvel előttünk járnak. Az igazán jó kenyérnek márpedig alapfeltétele, hogy miből dolgozhatunk."
Fülöp Ádám magyar vetőmagokról, a hazai szántóföldek helyzetéről, lisztről és kenyéről fog beszélni a konferencia szerdai napján.
Információk a konferenciáról:
Szervezők: Magyarországi Francia Nagykövetség • Magyarországi Francia Intézet • Francia-Kelet-közép-európai Kezdeményezések • Védegylet • Magyar Agrárminisztérium • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara • Magyarországi Holland Nagykövetség • Ökopolisz • ESSRG
Helyszín: Francia Intézet, Budapest I. kerület, Fő utca 17.
Időpont: 2019. november 27-28. / Fülöp Ádám előadása 27-én, szerdán
A beszélgetések magyarul zajlanak, a teljes program itt elérhető!
Az esemény itt elérhető!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.