Hirdetés

Bajorországban az a mondás járja, hogy kihalásos alapon lehet betölteni az Oktoberfesten a felszolgáló pozíciókat. Ez nyilván költői túlzás, de az tény, hogy kinti mércével is igen szép összegnek számít a fesztiválon megkeresett pénz. De mennyi is az annyi?

Hirdetés

Látogatói szemszögből múlt héten írtunk az Oktoberfestről, így most annak néztünk utána, hogy vajon milyen lehet annak, aki nem mulatni, hanem dolgozni megy a világ legnagyobb népünnepélyére. Ami az évente idelátogató több millió vendégnek a sörrel, snapsszal folyó Kánaán, az ott dolgozóknak híresen embert próbáló kihívás. A Wiesnen (ez a fesztivál bajor neve) való sörpincérkedést a helytállásért cserébe viszont busásan megfizetik. A német Süddeutsche Zeitunghoz tartozó Jetzt magazinban egy első kézből származó, részletes beszámoló jelent meg arról, pontosan miként is zajlanak egy felszolgáló mindennapjai a müncheni Oktoberfesten.

Olvassa el a fesztivál útmutatónkat is az Oktoberfesthez! Elvesztett tacskók, ellopott korsók, kötelező kóstolnivalók

Ahol a sörnek súlya van

A magazinnak nyilatkozó, a húszas évei közepén járó fiatalember elmondása szerint egy átlagos napon kb. 300 korsót visz ki az asztalokhoz, ami nem is számít kifejezetten soknak. A leghatékonyabb, ha a pincérek egyszerre egy tucat korsót szolgálnak fel, de a tapasztaltabbaknak akár ennél több sem jelent problémát.

Ha csak egy tucat sörrel teli literes Maß-szal számolunk, az is már legalább 30 kiló súlyt jelent – körönként!

A kezdő Wiesn-pincérek éppen ezért „bevetés előtt” vízzel teli korsókkal szokták gyakorolni a mozdulatokat.

Két nap alvás egyhuzamban

A fittség és a jó állóképesség alapfeltétel, és nem árt, ha ezek mellé magas stressztűrő képesség is társul, ha a felszolgáló az Oktoberfest egymást követő 16-18 napján helyt akar állni. A műszakok délelőttől késő estig tartanak, a felszolgálók pedig az egyórás ebédidőn kívül nem sok szünetet kapnak. Ez a munka szigorúan csak annak való, aki képes elvállalni, hogy az elejétől a végéig dolgozzon az Oktoberfesten. Csupán néhány napra nem vesznek föl senkit pincérnek. Nem is csoda, hogy

Hirdetés

Olvassa el a fesztivál útmutatónkat is az Oktoberfesthez! Elvesztett tacskók, ellopott korsók, kötelező kóstolnivalók

Ahol a sörnek súlya van

A magazinnak nyilatkozó, a húszas évei közepén járó fiatalember elmondása szerint egy átlagos napon kb. 300 korsót visz ki az asztalokhoz, ami nem is számít kifejezetten soknak. A leghatékonyabb, ha a pincérek egyszerre egy tucat korsót szolgálnak fel, de a tapasztaltabbaknak akár ennél több sem jelent problémát.

Ha csak egy tucat sörrel teli literes Maß-szal számolunk, az is már legalább 30 kiló súlyt jelent – körönként!

A kezdő Wiesn-pincérek éppen ezért „bevetés előtt” vízzel teli korsókkal szokták gyakorolni a mozdulatokat.

Két nap alvás egyhuzamban

A fittség és a jó állóképesség alapfeltétel, és nem árt, ha ezek mellé magas stressztűrő képesség is társul, ha a felszolgáló az Oktoberfest egymást követő 16-18 napján helyt akar állni. A műszakok délelőttől késő estig tartanak, a felszolgálók pedig az egyórás ebédidőn kívül nem sok szünetet kapnak. Ez a munka szigorúan csak annak való, aki képes elvállalni, hogy az elejétől a végéig dolgozzon az Oktoberfesten. Csupán néhány napra nem vesznek föl senkit pincérnek. Nem is csoda, hogy

a testileg-lelkileg kimerítő kb. két és fél hét után a felszolgálók az elmondásuk szerint egyhuzamban akár két napot végigalszanak.

Miután a pincérjelölt meggyőzte a szervezőket, hogy egy tucat literes söröskorsóval is elbír egyszerre, reménykedhet benne, hogy esetleg egy saját „boxot” kap majd a klasszikus, nagy sörsátrak valamelyikében. Ez igazi főnyereménynek számít, ugyanis a helyeket itt előre le kell foglalni, így garantáltan végig tele lesz vendégekkel.

A Hippodrom sörsátor 1902 óta üzemel

Hierarchia és barátság a sörsátorban

Bár az Oktoberfesten való munkához egyértelműen a pénz jelenti a legnagyobb motivációt, a jó kollegiális viszony sem mellékes, hiszen segít elviselni a fáradalmakat. A beszámoló szerint a sörsátorbeli hierarchia azonos szintjén álló többi felszolgálóval viszonylag hamar ki lehet építeni a jó kapcsolatot, viszont a felettük álló pénztárosokkal és csaposokkal azonban időbe telik, mire megtalálják a közös hangot. A munkahelyi szivatás fogalma sem ismeretlen a sörünnepen: megesik, hogy a csaposok például forgalmasabb napokon szándékosan kevesebb sört töltenek a korsókba, így a sörpincérekre hárul a hálásnak nem mondható feladat, hogy az asztaloknál elsimítsák a vendégekkel az esetleges feszültségeket…

A „kemény kéz” nem csupán a sörcipeléshez szükséges

A fesztivál felszolgálóit illetően a barátságos személyiség mellett legalább olyan fontos a határozott fellépés, ami mellé nem árt némi egészséges öntudatosság is. A részegekkel szemben persze egy bizonyos szintig muszáj türelmesnek lenniük, legalábbis addig, amíg nem fajulnak tettlegességig a dolgok. A beszámoló szerint a férfi felszolgálóknak sokkal könnyebb dolguk van, mint a nőknek, akiket egyes vendégek sokszor sajnos szabad prédának tekintenek. Persze nem árt tudni, hogy a felszolgáló hölgyekkel szemben elég egy rossz és illetlen mozdulat, hogy bárki azonnal a fesztivál területén kívül találhatja magát.

Mennyi is hát az annyi?

Fontos tudni, hogy a felszolgálók nem órabérért dolgoznak, hanem minden eladott étel és ital árából kb. tíz százalék jutalékot kapnak, amit még borravaló egészíthet ki. Egy Maß ára idén 10,70 és 11,50 euró között mozog, amit illik minimum 12 euróra felkerekíteni. Bár a borravaló korántsem kötelező, ha már úgyis az Oktoberfesten vagyunk, nem érdemes fukarkodnunk. A szokás szerint különösen az első rundot követően ajánlott megalapozni a jó viszonyunkat a felszolgálónkkal, mégpedig úgy, hogy kissé bőkezűbben kerekítjük fel a fizetendő összeget. Természetesen sátor és sátor között is van különbség. Ahol a sör mellett például tömény italt és pezsgőt is kínálnak, jóval többet keresnek a felszolgálók.

Egy saját boxszal rendelkező felszolgáló az Oktoberfest teljes ideje alatt akár 10 ezer eurót, azaz több mint 3 millió forintot is megkereshet,

méghozzá úgy, hogy ebből a szállás és az ellátás árát már levontuk. A nagy sátrak közepén elhelyezett padoknál dolgozva, ahol foglalás nélkül is le lehet ülni, ennél valamivel kevesebbre, kb. 7-9000 euróra számíthatnak a sörpincérek.

A szabad ég alatt lévő padoknál a felszolgálók bevétele szorosan összefügg az időjárással. Előfordult már, hogy egy kültéri felszolgáló mindössze 3500 euróval (kb. 1,1 millió forinttal) térhetett haza az Oktoberfest végén. Szép idő esetén azonban már megtörténhet az is, hogy egy felszolgáló összesen 20 ezer eurót keressen. Ezt már át sem váltjuk forintra.

Olvasta már cikkünket az Oktoberfest legendás sörsátrairól is?

Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS