Hirdetés
Hirdetés

Meglepő módon vágyni fogunk a dirndlre és a bőrnadrágra: Elkezdődött az Oktoberfest

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. szeptember 24.
Micsoda? Szeptemberben? Bizony, minden évben szeptember utolsó előtti szombatján, pontosan délben csapolja a fesztivál első sörét München polgármestere – a tartomány vezetőjének, hogy ezzel megnyissa a világ legnagyobb sörünnepét. Lesz még mit csapra verni: a becslések szerint több mint hétmillió liter el fog fogyni.
Hirdetés

Az Oktoberfestre hatmillió vendéget várnak. Bőrnadrágok és mélyen dekoltált, modernizál népviselet, korsók, sörök, sramli, mulatság és a sörhöz illő ételek. Talán plebejus mulatságnak tűnhet, de sokkal több ez össznépi sörfogyasztásnál: a bajor kultúrába mélyen beágyazódott hagyomány és örömünnep. A látványos parádé a Maximilainstrassén kezdődik, hogy aztán a 14 nagy, vagy a számos kis sátor valamelyikében folytatódjon.

A Hippodrom sörsátor 1902 óta üzemel

Az ünnepségnek történelmi gyökerei vannak. 1810-ben I. Lajos bajor király nőül vette Terézia Saroltát, a szász-hildburghauseni német hercegnőt. A király a lovassportok rajongója volt, így az egész tartományra szóló lóversennyel ünnepeltek, ahol szabadon folyt a sör és a bor, a közönség pedig hagyományos, bajor ünnepi öltözetben jelent meg. A lovak és a bor, no meg a házassági évforduló emléke idővel kikopott, az ünnepséget viszont azóta – majdnem – minden évben megrendezik. Több mint 200 éves fennállása óta összesen 24 alkalommal maradt el, nagyobbrészt az Európát sújtó háborúk, majd az ezeket követő gazdasági recessziók, illetve még az 1800-as években kolerajárványok miatt.

Szó nincs arról, hogy az idősebbek ünnepe lenne

A szeptemberi kezdés oka, hogy miután az Oktoberfest évről évre egyre több vendéget vonzott, értelemszerűen hozzátoldottak pár napot az elejéhez – amikor még nagyobb eséllyel van kellemes idő a bajor fővárosban.

A nyitófelvonulás hét kilométer hosszú konvoját a müncheni polgármester és a sörfőzdék-sátrak-éttermek látványosan díszített kocsijai alkotják. A sátrak komoly helyek, mindnek karaktere van, így érdemes jó előre gondolkozni, melyikben szeretnénk eltölteni az időnket.

A nyitófelvonuláson München büszkesége, az Augustiner

Käfers Wiesn-Schänke

Nem ez a legnagyobb, de ez a legdrágább sátor. Kacsasültje utólérhetetlen, az ételek minősége parádés. A foodie-k és München krémje jár ide, de össze lehet futni válogatott hírességekkel is – már ha valaki olyan szeerncsés, hogy bejut.

Hacker-Festzelt

Itt mindig kék az ég: bárányfelhős mennyezetét egy Oscar-díjas díszlettervező álmodta meg. Jó idő esetén nyitható. Igen látványos – már aki az eget kémleli sörözés közben.

A Hacker sörsátor

Schützen-Festzelt

Kissé távolabb a főáramtól, ez a legbajorabb bajor sátor, ahol főképp a helyiek mulatoznak. Ha a lokális hangulatra vagyunk kíváncsiak, itt a helyünk!

Winzerer Fähndl

Az FC Bayern csapat kedvence ez a hatalmas sátor, ahol egyszerre 11 ezer bőrgatyás stüszi vadász koccinthat.

Hofbräu-Festzelt

A turisták kedvence. Tízezer fős hagyományos sátor, nemzetközi közönséggel.

A Hofbräu sátra

Schottenhamel

Az Oktoberfest legrégebbi sátra, ahol a polgármester az első hordót csapra veri. A fiatalok által favorizált hely.

Armbrustschützen-Festhalle

Hagyományos, helyi favorit, ahol minden este folkfesztivál hangulat uralkodik. A vendégek vegyes korúak, a buli alapvetés.

Augustiner Festhalle

Talán itt a legjobb a sör, de mindenképp a leghagyományosabb a felszolgálás: fakorsókban érkezik az ital.

MUNICH, GERMANY - SEPTEMBER 25: people and fairground rides at the biggest folk festival in the world - the octoberfest on september 25, 2017 in munich.

Pschorr-Bräurosl

Aki a jódlit szereti, itt a helye. Saját énekessel, közös énekléssel múlatják a vendégek a két sör közti nem túl hosszú időt. Az első vasárnap itt a melegeké.

Löwenbräu-Festhalle

A Löwenbräu a legjobban felismerhető, oroszlánja rögtön a bejáratnál vár. Nem harap!

Ochsenbraterei

Ahogy a nevéből is adódik, itt könnyen előfordulhat, hogy egy egész ökör forog a nyárson. Nyugodtabb hely, ahol inkább az evés, mint az ivós dínom-dánom van a fókuszban.

Az Ochsenbraterei sörsátor

Weinzelt

Sörpadok helyett asztalok mellett, támlás székeken foglalhat helyet, aki nem sört, hanem bort és pezsgőt inni jött.

Fischer-Vroni

Kisebb hely, ahol halételekkel készülnek, és ahol főleg idősebbek mulatoznak.

Marstall

Egyike a legújabb sátraknak, magát családbarátnak nevezi. Tény, hogy van pelenkázója és babakocsitárolója is.

A Marstall bejárata
Az Oktoberfest valóban összehozza az embereket, a hosszú asztalok mellett nincsenek egyéni különbségek. Főleg, ha mi is bőrnadrágot vagy dirndlit húzunk. Furán hangzik, de a helyszínen vágyni fogunk rá!

Nincs helyi és külföldi, nincs öreg és fiatal, a sör (és a mulatság) mindenkit összehoz. Nem csak a sátrakban, hanem az egész városban lüktet ilyenkor az élet, és árad a mindent átható komlószag.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram