Hirdetés
Hirdetés

Nyolc különleges étel, ital és étkezési szokás, amit a UNESCO a világörökség részeként tart számon

2024. február 5.
Történelmi és kulturális hagyományok megőrzése céljából minden évben megújítja listáját a UNESCO, újabb és újabb értékeket elraktározva a jelen és jövő generációi számára. A listán olyan ételek, italok és az étkezéshez kapcsolódó szokások szerepelnek, melyek valamilyen módon irányt mutatnak a gasztronómia fejlődésében vagy egy-egy ország megmásíthatatlan sajátosságait foglalják magukban. A lista belga sörtől kezdve a kuszkuszon át a hawker kultúráig számos olyan ételt és különleges szokást tartalmaz, melyek az európai közönség számára még viszonylag ismeretlenek.
Hirdetés

Belga sör

Apátságokban élő szerzetesek indították útjára a belga sörfőzés hagyományát a 9. Században, de feljegyzést a sörkészítés folyamatáról és a komló használatáról Bingeni Szent Hildegárd német misztikus, természettudós és bencés apátnő írt először a 12. században. A szerzetesek által készített sörök két nagy típusra oszlanak: a trappista szerzetesek sörére, illetve az ale-re. Belgium ma már több mint ezer típusú sört állít elő a világostól a legsötétebbig, a savanykástól a csokoládé ízűig, a könnyűtől a hosszú lecsengésű, testes fajtákig. 

A kuszkusz a világ számos keleti országában fontos része a konyhának


Kuszkusz
A hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült kuszkusz a világ számos keleti országában fontos része a konyhának, azonban az algír, mauríciuszi, marokkói és a tunéziai elkészítési és felhasználási mód került fel a UNESCO világörökség listájára még 2020-ban. A kuszkuszt készíthetjük édesen, mandulával, fahéjjal, cukorral, rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel, mazsolával, leggyakrabban azonban sós formában fogyasztják: levesben főzve, zöldségekkel kísérve és fűszeres húsok mellé adják. Tunéziában jellegzetes az élénk narancsszínű kuszkusz, amihez harissát kevernek a durumbúzához. Ezt a verziót tengeri ételek mellé fogyasztják.

A kimchi készítése gyakran közösségi élmény

Kimchi
A kimchi fogyasztása Magyarországon is egyre népszerűbb. A kimjang koreaiul a kimchi készítés tradicionális folyamatát jelenti, ami szerves része az ország gasztronómiai kultúrájának. Mivel Észak és Dél-Korea konyhájának is alapkövét képezi a kimchi készítés, a UNESCO kétszer is feltette a világörökség listájára. A kimchi sózott és fermentált zöldségekből készül, a káposzta és retek alapúak a leggyakoribbak. Fűszerezése régiónként változik, a legtöbb családnak megvan a saját receptje, de a kimchi általában tartalmaz gochugaru-t, vagyis chilipelyhet, fokhagymát, gyömbért és jeotgalt, vagyis tengeri herkentyű-félét. A kimjang gyakran közösségi tevékenység, melyet a családok, szomszédok együtt végeznek – több száz üvegnyi kimchi készül ilyenkor, amit egész évre elraktároznak.

A francia konyha
Franciaország kultúrájának esszenciája a gasztronómia és konyhaművészet. Az évszázados hagyományok és a francia étkezési kultúra, melyek a világ megannyi konyhájára és séfjére voltak hatással, a UNESCO világörökség részét képezik. A UNESCO leírja a tökéletes francia étkezés menetét: az étkezést egy aperitiffel kezdjük, majd legalább négy fogással folytatjuk, köztük előétellel, hallal vagy hússal és zöldségekkel, sajttal és desszerttel, majd pedig digesztivóval zárjuk.

A lavash-t egészen vékonyra nyújtják

Lavash
A leggyakrabban vajban kisütött lapos kenyér dél-kaukázusi és nyugat-ázsiai népszerűségnek is örvend. Az UNESCO kétszer is feltette a világörökség listájára: először az örmény konyha részeként, másodszor pedig Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Törökország gasztronómiai kulturális örökségében betöltött szerepe miatt. A lavash általában kovász nélkül készül, a kenyeret lisztből és vízből gyúrják kisebb labdákká, amiket egészen vékonyra nyújtanak, majd agyag kemencében 30-60 másodperc alatt sütnek készre. Török eredetű változatát, a yufkát olivaolajjal és liszttel készítik, a kirgiz ropogós katamát pedig karamellizált hagymával töltik.

Kézzel dagasztják a nápolyi pizzát

Nápolyi pizza

Nem is maga a nápolyi pizza, hanem a készítés folyamata került fel a UNESCO listájára. A nápolyi ‘Pizzaiuolo’ egy olyan kulináris gyakorlat, melynek során elkészítik a tésztát, majd fatüzelésű kemencében sütik meg, a sütés közben pedig a pék hosszú falapát segítségével forgatja a pizzát a kemencében. A nápolyi pizzának magas protein tartalmú lisztből kell készülnie, lehetőleg 0 vagy 00 típusúból és kézzel kell keleszteni. Fior di latte vagy bufala mozzarella kerül rá, továbbá San Marzano paradicsom és extra-szűz olivaolaj. A pizza egy 430 Celsius fokos kemencébe kerül maximum kilencven másodpercre. 

Nsima
A délkelet-afrikai Malawi étele a nsima, egy kukoricalisztből készült kása, amelyet addig sűrítenek, amíg szilárd szeleteket lehet belőle vágni. Számos étel mellé fogyasztják, főként levesek, raguk, hús-és halételek, főtt zöldségek kísérője. A nsima nagyobb darabjait sokszor kis labdává formázzák, majd beledobják a raguba vagy a levesbe, hogy könnyebben kanalazható legyen. A nsima Afrika számos más országában is nemzeti ételnek számít, Zimbabwéban sadzának, a kontinens szubszaharai területén ugalinak is nevezik.

A szingapúri ‘Hawker’ kultúra
A ‘hawker’ egy Szingapúrban honos közösségi étkezési forma, ami közösségi terekben, piacszerű létesítményekben történik. A ‘hawker center’-ek általában félig nyitott, vagy teljesen szabadtéri komplexumok, tulajdonképpen azért hozták létre őket, hogy higiénikusabb alternatívát nyújtsanak az étkezéshez, ezzel is segítve az árusokat és a vásárlókat. Ezekben a terekben különböző árusoktól vásárolhatunk viszonylag kevés pénzért változatos ételeket, melyeket azután együtt fogyasztunk el másokkal. A gyakran több száz embert vonzó terekben satayt, csirkés-rizses ételeket, nari goreng-et, laksát és egyéb helyi ételt kínálnak.

HirdetésKépek: Unsplash ⎸123RF ⎸John Lee
Forrás: guide.michelin.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram