Hirdetés

Nem tudjuk eldönteni, hogy Japánban a fugu nevű hal élvezete együtt jár némi szuicid hajlammal, vagy éppen hogy az életigenlésről és a bátorságról szól?

Hirdetés

A fugu az egyik legveszedelmesebb, legmérgezőbb élelmiszer, ami nem tökéletesen elkészítve a kínok kínjával egyenlő halált jelenti. A halban lévő tetrodotoxin mérgezőbb a ciánnál is. A no risk, no fun jegyében mégis nagyon sokan kedvelik és fogyasztják – bízva abban, hogy a szakács, akin az életük múlik, szakértelemmel és felelősséggel telve dolgozott.

A klímaváltozás, amiről ugye Trump óta tudjuk, hogy nem is létezik, a vizekben is okozott némi meglepetést. A fugunak egy olyan típusa jelent meg, amit eddig még nem láttak a tapasztalt japán halászok – és aminek a mérge a szokásosnál is veszedelmesebb.

Szárítva, grillezve

Japán egyetlen fugupiaca Szetucsiban található, ami az ínyencek egyik legizgalmasabb úticélja. Ez a Kobe marha, a Hiroshima osztriga és a hagyományos udon tészta hazája, ahol 275 szaké mester is munkálkodik. De nincs az a rizspálinka, ami feledtetni tudná, hogy a fuguevés mennyire veszélyes műfaj. Nem is való mindenkinek.

A fugu kilójáért a piacon 265 dollárnak (76 000 forint) megfelelő japán jent kérnek. A séfek két-három éves képzésen vesznek részt, mielőtt egyáltalán hozzányúlnak a halhoz. A komoly ellenőrzés és biztonsági intézkedések ellenére mégis előfordul, hogy a fugu lesz

évente hat ember utolsó vacsorája.

Innentől még jobban szükséges figyelni (félni?), mert a globális felmelegedés a halakat északabbra, a hidegebb vizekre űzte, ahol esélyük volt egy testvérfajjal találkozni. A találkozás eredményeképp hibridek jöttek létre, melyeket szintén nem várt ráadásképp nagyon nehéz megkülönböztetni a többi haltól. Így ezen a területen halászatukat szépen be is tiltották.

Fugu sashimi

Mérgük 1-24 órán belül biztosan öl, jelenleg ellenszer nélküli. Leállítja az izmokat, az idegrendszert és végül a tüdő működését.

A nem kis kockázat ellenére a fugu ára az egekbe szökött Japánban, nem lehet annyit kifogni, amennyit ne lehetne azonnal eladni egy kisebb vagyonért.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS