Hirdetés
Hirdetés

New York legjobb burgereit ettük

SZERZŐ: Veégh Attila
2015. augusztus 12.
Ígértük a múlt héten, hogy belekapunk New York-ba. Több cikkben járjuk körbe az USA legnépesebb városát. A hazai hamburgerkultúra egyik alapemberétől, Veégh Attilától kértük az első cikket, aki nemrég - mondjuk így - szakmai úton járt és annyiban mindenképpen helytálló ez a kifejezés, hogy igyekezett azt nézni, hogy NY ezen a téren miben más, mint Budapest, esetleg mit lehetne átültetni és persze a személyes kedvenceit is elárulja. 
Hirdetés

New York. Szabadság-szobor, Empire State Building, Time Square, sárga taxik és megannyi sztereotípia, amelyek nem hagyják nyugodni a képzeletünket egy állandóan ébren lévő metropoliszról, amiről mindenki tud szinte mindent. Ha megérkezel, és először olyan ismerős minden, ezt ebben, azt abban a filmben láttad már, megállíthatatlan dudaszó, szirénázó szervek, oltári tömeg és street food, street food és street food mindenütt. Az Empire már rég nem a legmagasabb, sárga taxink már nekünk is van, street foodunk is jócskán, minek mennél oda?
Hát pont ezekért.
Egy hét a hamburgerek és a street food oltárán, megpróbáltam a lehetetlent és feltérképeztem a jelenlegi helyzetet.  Természetesen a világ street food fővárosában csak pusztán az utcán sétálva minden elénk kerülő ételt kínáló egységbe betérni felesleges. Egyrészt, mert egymásba érnek és naponta 500 métert haladni nem valami hatékony, másrészt itt is rengeteg a gyenge minőségű tömegkaja. Segítségül hívtam tehát az elmúlt évek írott értékeléseit, meghallgattam néhány helyben élő barátot és természetesen ettem, ettem, ittam és ettem.

Burger Burger

Burger Burger


A legfeltűnőbb cég ma New Yorkban egyértelműen a SHAKE SHACK. Hatalmas ezüst betűi már messziről látszanak, és ahol az utcán a budapesti nyolcvanas éveket idéző, első meki nyitása utáni sorokat látod, na ott valószínűleg  a közelben Shake Shack üzemel. A jelenség számomra érthetetlen, de létezik, nem ritka a száz méternél is hosszabb sor. A csúcstartó a Madison Parkban lévő, kis ezüstszínű fém házikó. Igaz Amerikában mindig, mindenki, mindenért hajlandó sorban állni. A szendvicsekről később még szó lesz, de a cég folyamatosan felfelé tör, papírjai a tőzsdén az egekbe emelkednek, és lassan fel kell kötni az 1000x nagyobb Mcdonald’s-nál azt a bizonyost. Mert, hogy igazából a Shake Shack egy 21. századi gyorsétterem hálózat.

 
Ha kiosztottam a legfeltűnőbb címet, akkor nem maradhat el a legkevésbé látszó, és egyben a legmeghökkentőbb  cím sem.  A Carnegie Hall-tól pár lépésre a Le Parker Meridien Hotel bejáratát kell keresni az 57. utcán.  Semmilyen felirat, célzás, arra, hogy odabent mi vár. SEMMI!  Bemész a luxushotel lobbyjába, ahol a márványteremben egy elhúzott függöny mögött találod a város legjobb hamburgerezőjét, ami pont úgy néz ki mintha Bronxban lennél. Percekig tátod a szád, hogy ilyen létezik, és nem hiszel a szemednek. Kb. 40 négyzetméter és nem több. A teltház viszont folyamatosan garantált.
Nem maradhat el a legegészségesebb kategória sem, hatalmas léptekkel tör előre a BAREBURGER, ahol minden arganic (Amerikában jelenleg, gyakorlatilag minden organic J). Az asztalra szinte mindig várni kell, a Shake elképzelhetetlenül finom. Egyértelműen a legjobb, amit ittam Ever. Hihetetlen ízvilágú savanyúságokat kapsz a burgered mellé és a hagymakarikához foghatót sem kóstoltam még. Mondanom sem kell, hogy egy láncról van szó amely, hetente nyitja Amerika és mostanában világszerte éttermeit.

A legegyszerűbb kategória képviselője a BURGER BURGER, a neve sincs túl bonyolítva, nem is kell persze. Nemrégiben elnyerte NYC legjobb kiszállítós burgere címet, és hát, meg kell mondjam, nincs messze az amerikai szavazó ízlése az enyémtől. Egy kis utcában a financial district-ben, néhány lépésre a Wall Street-től nagy élmény egy piszkos fémasztalon egy majdnem tökéletes burger elmajszolása, de tényleg.
És az én sorrendem, hozzátéve, hogy komplett élmény alapján lehet csak dönteni, csak tisztán a burgerek között szinte lehetetlen, tehát hangulat, köretek, szószók, stb. alapján. Árról nem is beszélnék, mivel magyar viszonylatban nehezen feldolgozható, hogy egy burger, menü (szendvics,krumpli, üditő) 18-22 dollár kb. 5700 Ft. Ennyit arról, hogy Amerikában olcsó az étel.
1. BURGER JOINT
Semmi cicó, épp csak olyan vastag buci, ami még egy duplát elbír szétesés nélkül, tökéletesen megsütött kb. 1,5 cm magas hús minimális zöldség és szósz, az első harapás után a hús szaftja beteríti az egész szendvicset és onnantól mennyország.

2. BARE BURGER
A leggyengébb pont talán a buci állaga, de ezt szinte le se merem írni, és bőven kárpótolnak érte az egyebek, szaftos, valódi marhahús íz, egy sajt alapú, de gyakorlatilag meghatározhatatlan ízű szósz, amiért napok múlva is felsírsz álmodban. A gyönyörűségtől persze. T ö- k é- l e- tes krumpli és savanyított zöldségek. Kicsit édeskésebb a miénknél, de Vecsésen sokat adnának a receptért.
3. BURGER BURGER
Nem túl szimpatikus kiszolgálás, 40 fokban nincs jég, sebaj, a lángon sült hatalmas húspogácsa feledteti az első meglepődést. Kiváló harmónia a hús a szósz, na meg a fél uborka között, amit hanyagul a dobozodba tesznek, a sajt és a bacon felteszik az i-re a pontot, össze se csukják, hogy míg az asztalodhoz mész jócskán meginduljon a nyálelválasztásod.
4. SHAKE SHACK
Csak egy véletlen folytán kerülhetett be az értékelésbe, mert, hogy, hogy, nem a Grand Central állomáson legnagyobb meglepetésemre „csak” egy 30 méteres sor állt. Gondoltam ennyit megkockáztatok, hogy megismerjem az egyik legnagyobb modern amerikai titkot. Nem sikerült. Egy, a mekinél talán kicsit komolyabb buciban egy szelet saláta, két szelet paradicsom és némi sajt kíséretében egy tisztességesen megsütött, egyébként nagyon jó ízű húsocska. Ennyi és nem több. Sokkal jobb, mint amit elképzelünk egy klasszikus gyorsétteremről, de a száz méteres sorok titkát nem hoztam magammal.

Összességében elmondható, hogy a legnagyobb különbség a hazai és az amerikai burgerek között talán az, hogy míg itthon azt gondoljuk, hogy egy burger akkor jó, ha felextrázzuk, addig odaát ennek szinte nyoma sincs. Tökéletesen egyszerű, mint egyébként annyi minden Amerikában.  Sok helyen azt sem mondhatod meg, hogy hogyan kéred a sütést, vagy megmondhatod, de senkit nem érdekel. A Burgerjoint-nál a legnagyobb választásod az lehet, hogy kérsz-e bele sajtot. Éppen ezért nehéz is a döntés, mert egyrészt minden harapásnál érzed, hogy nem spóroltak a minőséggel, másrészt oltári kis különbségek vannak a legjobbak között, és ez még a Shake Shack-re is igaz, ahol igazi gyorséttermi körülmények vannak, mégis jó élmény az ízvilág, amit képviselnek. Persze soha nem állnék másfél órát tűző napon sorba, hogy utána fél perc alatt végezzek a híres Angus burgerükkel.
 
 
 
 
 
 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram